بیماری های مقعد, شقاق فیشر مقعد

لیزر شقاق بهتر است یا جراحی؟

لیزر شقاق بهتر است یا جراحی

شقاق مقعدی یک بریدگی یا پارگی کوچک در پوست یا پوشش مخاطی مجرای مقعد یا در دهانه مقعد است. به دلیل درد شدید یا سوزش و خونریزی کیفیت زندگی بیمار را تحت تاثیر قرار می دهد و گاهی باعث خونریزی در هنگام دفع مدفوع نیز می شود. این بیماری می تواند افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار دهد.

انتخاب نوع درمان مهمترین مسئله ای است که ذهن افراد مبتلا به شقاق را به خود درگیر می کند. سوالاتی مانند میزان تاثیر دارو درمانی چقدر است؟ لیزر شقاق بهتر است یا جراحی؟ فواید و عوارض روش های درمانی مختلف شقاق چیست؟ و غیره

ما در این مطلب به صورت ویژه سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم که آیا لیزر شقاق بهتر است یا جراحی؟ و همچنین فواید و عوارض هر کدام را بررسی نماییم.

روند درمانی شقاق

پروسه معمول درمان شقاق از درمان های غیر تهاجمی مانند دارو درمانی، لیزر کم توان و تغییر سبک زندگی شروع می شود. در صورت نتیجه بخش نبودن این نوع درمان ها پزشک رو به اقدامات تهاجمی می آورد که شامل انواع روش ها و تکنیک های جراحی مانند لیزر پرتوان و تکنیک های جراحی کلاسیک می گردد.

مهمترین مزایای لیزر شقاق نسبت به جراحی

شواهد نشان می دهند که لیزر شقاق نسبت به جراحی کلاسیک عوارض بسیار محدودتری دارد. این موضوع می تواند یکی از جنبه های مهم در پاسخ به سوال لیزر شقاق بهتر است یا جراحی؟ باشد. از جمله مزایای لیزر شقاق نسبت به جراحی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • خونریزی بسیار محدود: در جراحی کلاسیک احتمال خونریزی بسیار بیشتر از لیزر است. در درمان با لیزر کم توان خونریزی وجود ندارد. با لیزر پرتوان جراحی نیز خونریزی در حد چند قطره است.
  • لیزر بدون درد ( یا درد بسیار کم)، لیزر کم توان هیچگونه دردی ندارد. حین عمل جراحی با لیزر پرتوان هم بیمار بی حس است و بعد از جراحی درد مشابه جراحی با تیغ و کوتر را تجربه نمی کند.
  • دوره نقاهت بسیار کوتاه: به طور کلی جراحی هایی که با لیزر انجام می شوند به دلیل نداشتن عوارض جانبی جدی دوره نقاهت طولانی ندارند و بیمار پس از یک یا چند روز می تواند به زندگی معمولی خود برگردد. بعد از لیزر کم توان نیز هیچ نوع نقاهتی وجود ندارد و بیمار بلافاصله به امور زندگی خود می رسد.
  • به حداقل رساندن امکان بروز عفونت: جراحی با لیزر بر خلاف عمل جراحی های کلاسیک غالبا زخم رو باز ایجاد نمی کند بلکه موجب بسته شدن و ترمیم همزمان ناحیه جراحی می گردد. در نتیجه احتمال بروز عفونت را که از عوامل اصلی تداوم شقاق و مانع خوب شدن آن است از بین می برد. لیزر کم توان نیز به طور کل هیچ عفونتی را ایجاد یا منتقل نمی نماید.
  • دقت بسیار بالا: یکی از عوارض جدی و ناخواسته جراحی کلاسیک شقاق مقعدی آسیب به ماهیچه یا اسفنکتر مقعد و در نتیجه بروز بی اختیاری مدفوع در بیمار است. خوشبختانه لیزر درمانی از ظرافت بسیار بالایی برخوردار است و می تواند بافت مورد نظر را با دقت بالایی هدف قرار دهد. هرچند که مهارت و تجربه جراح در استفاده از لیزر پرتوان بسیار اهمیت دارد.
  • درصد موفقیت بالا: در حال حاضر نرخ بهبودی شقاق مقعد با تکنیک لیزر بالا است. به علاوه فناوری های این درمان هر روز در حال بهتر شدن هستند.

با وجود تمام مزایایی که لیزر شقاق دارد اما این روش درمانی نیز محدودیت هایی دارد و باید شرایط بیمار را نیز در نظر گرفت.

مشخصات جراحی شقاق مقعد

رایج ترین تکنیک عمل جراحی برای درمان شقاق، جراحی اسفنکتروتومی داخلی جانبی (LIS) است. در این عمل جراح یک برش کوچک در عضله اسفنکتر مقعد ایجاد می کند. این برش موجب شل شدن و آزاد شدن عضله اسفنکتر مقعد می گردد و روند بهبودی شقاق را با برداشتن فشار و افزایش خون رسانی به ناحیه هدف افزایش می دهد.

با وجود اینکه این تکنیک بسیار موثر است اما به عنوان آخرین خط درمانی باید در نظر گرفته می شود. همچنین نیاز به دقت بسیار بالایی دارد چرا که در صورت برش اشتباه درعمل جراحی شقاق می تواند منجر به از کار افتادن عضله اسفنکتر مقعد و بی اختیاری مدفوع گردد. بسیاری از موارد شقاق را می توان با درمان های کم خطرتر به خوبی مدیریت و درمان نمود.

نتیجه گیری

لیز شقاق یک درمان کم تهاجمی، ایمن و موثر محسوب می گردد که می توان از آن برای بسیاری از بیماران درگیر شقاق مقعد بهره جست. مزایای لیزر شقاق نسبت به جراحی کلاسیک در کتب و مقالات مرجع پزشکی کاملا ثابت شده و قابل توجه است. بنابراین اگر بیمار شرایط انجام لیزر را داشته باشد، لیزر شقاق بهتر از جراحی با روش های کلاسیک و قدیمی تر است.

با این وجود در صورت مزمن شدن بیماری شقاق و عارضه دار شدن آن ممکن است عمل جراحی کلاسیک به تنهاترین گزینه درمانی تبدیل گردد. به طور کلی اگر درمان زخم شقاق بیش از 8 هفته طول بکشد مزمن در نظر گرفته می شود. درمان شقاق مزمن مشکل تر از شقاق حاد است. مراجعه به موقع به پزشک متخصص و پیگیری روند درمانی می تواند از مزمن شدن شقاق و تبعات بعدی آن جلوگیری نماید. در این مواقع لیزر کم توان پاسخگوی کامل درمان شقاق نخواهد بود و استفاده از لیزر پرتوان توصیه می شود.

در نهایت در نتیجه گیری درباره لیزر شقاق بهتر است یا جراحی؟ باید گفت در صورت مزمن نبودن شقاق، لیزر درمانی یک تکنیک بهتر است که علاوه بر آمار درمان بالا دارای حداقل ترین عوارض جانبی نیز است. اما اگر به هر دلیلی شقاق به درمان های خط اول و همچنین لیزردرمانی پاسخ ندهد احتمالا عمل جراحی کلاسیک شقاق به عنوان تنها گزینه باقی می ماند که باید توسط یک جراح ماهر و باتجربه  انجام شود. به همین دلیل توصیه می شود لیزر شقاق را در نزد یک متخصص جراحی و لیزر ماهر در این زمینه انجام دهید که لیزر را به طور تضمینی و بدون عود و بازگشت انجام می دهند. دکتر زهرا سعادتی متخصص جراحی و لیزر اگر شما را برای لیزر شقاق پذیرش و کاندید نمایند مسلما درمان تخصصی شقاق شما را بدون عود و بازگشت انجام خواهند داد.

author-avatar

درباره دکتر زهرا سعادتی

دکتر زهرا سعادتی متخصص جراحی عمومی و لیزر، اولین بانوی جراح که لیزر بیماری های نشیمنگاه در یک جلسه را به طور تخصصی و حرفه ای در ایران آغاز نموده اند. ایشان در سال 1378 موفق به دریافت بورد تخصصی از دانشگاه شهید بهشتی تهران شده اند و دوره های جراحی با لیزر پرتوان را ابتدا در روسیه و ترکیه و سپس در ایران سپری نموده اند. تلفن ثابت تماس با مطب با پیش شماره تهران 22761600 و 22766853 و شماره موبایل و واتساپ 09120052674

2 دیدگاه برای “لیزر شقاق بهتر است یا جراحی؟

  1. Avatar photo بی کاربر گفت:

    اگه اسپرم تا نیم ساعت داخل مقعد بمونه امکانش هست بیرون بریزه و وارد رحم شه و باعث حاملگی شه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *