اطلاعات عمومی پزشکی

سیفلیس چیست؟

سیفلیس چیست

سیفلیس به نوعی بیماری باکتریایی گفته می شود که در صورتی که مخاط یا پوست آسیب دیده با ضایعات عفونت زا تماس پیدا کند، به فرد منتقل می شود. باکتری که منجر به بروز بیماری سیفلیس می شود با نام Treponema pallidum خوانده می شود. امکان انتقال بیماری سیفلیس از طریق خون آلوده، تماس جنسی و همچنین از مادر به نوزاد هم وجود دارد. در صورتی که فردی به این بیماری دچار شود و در صدد درمان آن بر نیاید، منجر به مرگ یا زمین گیر شدن او می شود.

آمار نشان داده است که این بیماری در زنان رو به کاهش و در مردان رو به افزایش می باشد. زخمی که نشانه سیفلیس است روی اندام های جنسی، دهان یا مقعد به وجود می آید که اکثر افراد متوجه این زخم ها نمی شوند.

عفونت در بیماری سیفلیس چند مرحله دارد؟

عفونت در این بیماری به سه مرحله اولیه، ثانویه و سوم تقسیم می شود که در مرحله اولیه، زمانی که باکتری وارد بدن شود و بعد از 10 تا 90 روز با زخم کوچک نرم، گرد و بدون دردی مواجه می شوید که نشان از سیفلیس دارد. در مرحله ثانویه، بعد از اینکه زخم کوچک روی بدن ایجاد شد و فرد اقدام به درمان آن نکرد، ممکن است بیماری در چند نقطه دیگر به صورت راش بر روی پوست فرد به وجود آید.

این لکه های پوستی را بر روی کف دست یا کف پا، به شکل نقطه برجسته که احتمال ترکیدن آن است، لکه های بزرگ نا منظم، جوش های پر چرک و آکنه هایی با شکل بد را می توان مشاهده کرد. اگر بعد از 2 تا 6 هفته هنوز برای درمان اقدامی نشده باشد، راش خود به خود از بین رفته و بیماری وارد مرحله سوم می شود.

تشخیص سفلیس

در مرحله سوم هیچکدام از نشانه های مراحل قبل را نمی بینید ولی به معنای از بین رفتن سیفلیس نیست و باکتری همچنان در بدن فعال است و به اندام های داخلی صدمه وارد می کند. اندام های داخلی منظور مغز، اعصاب، قلب و رگ های خونی، چشم، کبد، استخوان ومفاصل می باشد.

در صورت آسیب دیدن اندام های داخلی، با عوارض آن بعد از سال ها رو به رو می شوید که باعث عدم هماهنگی در حرکت عضله ها، کوری پیش رونده، فلج شدن، دردهای مبهم، تغییرات روانی و تهوع مکرر تومورهایی در پوست، کبد و استخوان و … می گردد.

با بروز چه علائمی باید به پزشک مراجعه کرد؟

زمانی که فردی رابطه جنسی پر خطری را تجربه کند، استفاده از کاندوم را فراموش کند، بر روی محل تماس جنسی مانند مهبل، مقعد، دهان و… جوش را مشاهده کردید به سراغ پزشک عمومی رفته و آزمایش های لازم را انجام دهید. آزمایش های مربوط عبارتند از آزمایش خون، نمونه برداری از زخم و جوش و …

اگر خانم ها همچین چیزی را احساس کردند، بهتر است معاینات داخلی را انجام دهند تا از بروز و عدم بروز آن جلوگیری شود.

برای پیشگیری و درمان بیماری سیفلیس چه باید کرد؟

از رفتارهای جنسی که خطر زیادی را به دنبال دارد، دوری کنید و سعی کنید در زمان رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید. آزمایش ها را به صورت دوره ای و مرتب انجام دهید و مادران در دوران بارداری خود غربالگری را فراموش نکنند. مطمئن شوید که زخمی در ناحیه تناسلی وجود ندارد. قبل و بعد از نزدیکی ناحیه را با شامپو بچه یا ژل های بهداشتی مخصوص ناحیه تناسلی خود را بشورید.

افرادی که دچار بیماری های هموروئید و شقاق می باشند بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به سفلیس می باشند. بنابراین درمان به موقع هرگونه زخم و ترک از جمله شقاق و بیماری هموروئید در جلوگیری از ابتلا به این بیماری بسیار کمک کننده است.

برای درمان بیماری سیفلیس، اولین انتخابتان می تواند استفاده از یک دوز پنی سلین جی به صورت تزریق عضلانی باشد و همچنین در صورتی که فردی به پنی سیلین حساسیت دارد، مصرف یک دوز خوراکی آزیترومایسین هم امکان پذیر می باشد.

معمولا استفاده از دوز مختلف این دارو ها می تواند از هرگونه پیشرفت بیماری سیفلیس جلوگیری کند. اما اگر بیماری به مرحله سوم برسد، دیگر دوز پنی سیلین کاربرد ندارد و استفاده از آن فقط مانع از آسیب های بیشتری می شود.

حواستان باشد زمان درمان این بیماری نباید رابطه جنسی داشته باشید و باید تا برطرف شدن تمام زخم بدنتان منتظر بمانید و بعد از آن هم اگر پزشک اجازه داد می توانید رابطه جنسی داشته باشید. همچنین اگر فرد متاهلی هستید، همسرتان را هم برای درمان نزذ پزشک ببرید و هر دو تا آخر درمان از رابطه جنسی بپرهیزید.

بیماری سیفلیس چه مشکلاتی را به همراه دارد؟

مادران باردار و نوزادان: مادرانی که به بیماری سیفلیس دچار هستند، احتمال دارد که سقط جنین و زایمان زودرس را تجربه کنند یا باعث انتقال بیماری به جنین شوند. سیفلیس مادرزادی هم مرگ را به دنبال دارد و زمانی که نوزاد مبتلا به سیفلیس مادر زادی شود، علائمی مانند نقص عضو، تشنج، تاخیر در رشد، تورم کبد و طحال، قرمزی، کم خونی، زردی، تب و زخم های عفونی بروز می کند.

در صورتی که این بیماری در نوزاد تشخیص داده نشود، بیماری سیفلیس در نوزاد پیشرفت کرده و منجر به آسیب اندام های مختلف او از جمله مغز، استخوان، چشم، گوش و دندان می شود.

اچ آی وی: احتمال ابتلا به ایدز برای افراد مبتلا به بیماری سیفلیس بسیار زیاد می باشد. زخم هایی که در اثر این بیماری نمایان می گردد، می تواند راه ورود ایدز به بدن را آسان کند. پس در صورتی که به ایدز مبتلا هستید، نزد پزشک رفته و در مورد تشخیص علائم سیفلیس از او بپرسید.

سوالات متداول بیماری سیفلیس

1-آیا سیفلیس کشنده است؟

در صورتی که سیفلیس درمان نشود منجر به زمین گیر شدن و در نهایت مرگ بیمار می شود. با مراجعه به موقع به پزشک و مصرف آنتی بیوتیک مناسب می توان از پیشروی این بیماری جلوگیری کرد.

2-علائم بیماری سیفلیس در مردان چگونه است؟

مشاهده زخم و زگیل در ناحیه مقعد و ناحیه تناسلی از اولین نشانه های این بیماری در مردان است. درد عضلاتی، گلو درد و ایجاد راش پوستی و لکه در سرتاسر بدن و همچنین کچلی از دیگر علائم بیماری سیفلیس در مردان است. تب و سردرد نیز از دیگر علائم بروز این بیماری عفونی است.

3-عامل بیماری سیفلیس باکتریایی است یا ویروسی؟

بیماری سیفلیس باکتریایی است و بر اثر باکتری Treponema pallidum بروز می کند. این بیماری در هر مرحله علائم مربوط به خود را بروز می دهد. درمان آن با آنتی بیوتیک مناسب که توسط پزشک تجویز می شود امکانپذیر است.

4-آیا سیفلیس منجر به دیوانگی می شود؟

با توجه به این که این بیماری به سیستم عصبی حمله می کند در مراحل پیشرفته و عدم درمان منجر به دیوانگی و مجنونی می شود. اما در سال های اخیر دیگر این اتفاق نمی افتد. آگاهی عموم مردم از این بیماری بیشتر شده است و روش های درمان و پیشگیری مناسبی برای سیفلیس ارائه شده است که کارآمد می باشند.

author-avatar

درباره دکتر زهرا سعادتی

دکتر زهرا سعادتی متخصص جراحی عمومی و لیزر، اولین بانوی جراح که لیزر بیماری های نشیمنگاه در یک جلسه را به طور تخصصی و حرفه ای در ایران آغاز نموده اند. ایشان در سال 1378 موفق به دریافت بورد تخصصی از دانشگاه شهید بهشتی تهران شده اند و دوره های جراحی با لیزر پرتوان را ابتدا در روسیه و ترکیه و سپس در ایران سپری نموده اند. تلفن ثابت تماس با مطب با پیش شماره تهران 22761600 و 22766853 و شماره موبایل و واتساپ 09120052674

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *