شقاق فیشر مقعد

پماد شقاق

کرم شقاق مقعد

کاهش درد و ناراحتی شقاق علاوه بر اینکه با حمام های آب گرم ، رعایت رژیم غذایی و … ممکن است با استفاده از دارو های موضعی نیز اتفاق خواهد افتاد. انواع پماد و شیاف برای درمان شقاق در ردیف این دارو ها قرار دارند که با استعمال آن ها بر ناحیه مقعد می توان تا حدی بر تسکین درد و رفع بیماری تاثیر گذاشت. دقت کنید مصرف بدون تجویز متخصص جراحی می تواند تاثیر منفی بر روند درمان شقاق بگذارد.

انواع پماد و شیاف برای درمان شقاق

کرم ها و پماد هایی که مانند لیدوکائین حاوی مواد بی حس کننده هستند می توانند تا حدی بر کاهش درد اثرگذار باشند. بهتر است این کرم ها طی پنج تا نهایتا هفت روز و نه بیشتر استفاده شوند چرا که می توانند به راحتی باعث ایجاد حساسیت شوند. زمان استفاده از این نوع پماد و شیاف برای درمان شقاق قبل از رفتن به سرویس بهداشتی است.

پماد آنتی فیشر

اگر در ناحیه مقعد التهاب یا تورم وجود داشته باشد از انواع پماد و شیاف برای درمان شقاق می توان استفاده کرد که حاوی دارو های استروئیدی هستند. این دارو های استروئیدی میزان التهابات را به طور قابل توجهی کاهش داده و به برطرف شدن تورم کمک می کنند. این دارو ها نیز نباید بیش از یک هفته مصرف شوند و بهتر است پس از هر بار دستشویی رفتن شسته شده و با به آرامی خشک شوند. پمادهای استروئیدی آنتی فیشر پوست را نازک می کنند و با مصرف بیش از اندازه یا نا به جا ممکن است وضعیت بیمار حادتر شود. بنابراین بدون معاینه پزشک از این دسته از پمادها به هیچ عنوان استفاده نکنید.

پماد گلیسریل تری نیترات

در صورت تجویز و استفاده از پماد گلیسریل تری نیترات (GTN) می توان عضلاتی را که در اطراف کانال مقعد قرار دارند (اسفنکتر مقعدی) را شل کرد. بدین ترتیب با افزایش جریان خون به ناحیه آسیب دیده می توان به تسریع روند بهبودی کمک کرد. همچنین درد و برخی از عارضه های دیگر نیز سریع تر درمان شده و از بین خواهند رفت.

توجه داشته باشید که استفاده از پماد GTN ممکن است تنها در برخی موارد کمک کننده و تاثیرگذار باشد. برخی از تحقیقات نشان داده است که استفاده از این نوع پماد برای بیمارانی که دچار شقاق مزمن مقعد می باشند از هر ده نفر بر روی شش نفر جواب می دهد و این در حالیست که 5 نفر از ده نفری که به شقاق مبتلا می شوند خودبخود و با رعایت رژیم غذایی مناسب و تغییر سبک زندگی بهبود پیدا می کنند. در نتیجه می توان گفت میزان اثربخشی کمی از این پماد انتظار می رود.

شیاف آنتی فیشر

انواع دیگری از پماد و شیاف برای درمان شقاق

بعضی از مطالعات نشان داده اند که پماد های دیگری نیز وجود دارند که سبب تحریک عضلات اسفنکتر مقعدی می شوند و در جهت بهبود و افزایش خون رسانی به این ناحیه اثرگذارند. برای مثال مسدود کننده های کانال کلسیم نمونه هایی هستند که بیماران در صورت عدم استفاده از پماد GTN می توانند آن ها را مصرف نمایند.

پماد نیتروگلیسیرین

نیتروگلیسیرین یکی دیگر از انواع پماد و شیاف برای درمان شقاق می باشد که هم برای درمان شقاق حاد و هم برای درمان شقاق مزمن مورد استفاده قرار می گیرد. این پماد طوری طراحی شده است که با کاهش میزان فشار اسفنکتر مقعدی جریان خون را افزایش داده و سبب بهبودی خواهد شد.

جالب است بدانید که در حدود 50 درصد از آسیب های مقعدی ناشی از شقاق را می توان به راحتی با افزایش مصرف آب و فیبر کاهش داد و سپس به سراغ استفاده از پماد نیتروگلیسیرین رفت. استفاده از این نوع پماد در درمان شقاق با برخی عوارض جانبی نیز همراه است که شایع ترین آن سردرد می باشد.

توجه به این نکته مهم است که فرد باید در هنگام استفاده از انواع پماد و شیاف برای درمان شقاق به مصرف سایر دارو های روزمره خود از بابت سایر بیماری هایی که دارد نیز توجه کند تا تداخلات دارویی مشکلی به وجود نیاورد. بد نیست بدانید که میزان بازگشت مجدد شقاق در صورت استفاده از پماد نیتروگلیسیرین بیش از عمل جراحی می باشد

مسدود کننده های کانال کلسیم

این دارو ها شامل دیلتیازیم و نیفدیپین هستند. این ها عملکردی مشابه پماد نیتروگلیسیرین دارند و کاهش فشار خون یکی از عارضه های جانبی آن ها می باشد. این دارو ها هم به صورت خوراکی و هم به صورت موضعی در دسترس می باشند اما عوارض جانبی پماد های موضعی بسیار کمتر است. بنابراین از پزشک خود بخواهید در حد امکان پمادهای موضعی را برای شما تجویز کنند.

اگر پماد شقاق جواب ندهد

به طور معمول متخصص جراحی عمومی دارو و پماد شقاق را برای مصرف 10 روز تجویز می کند. همچنین توصیه های لازم در خصوص رژیم غذایی مناسب و تغییر سبک زندگی را به بیمار گوشزد می کند. اگر بهبودی حاصل نشد روش لیزر درمانی و در نهایت جراحی با لیزر شقاق را پیشنهاد می کند. در صورتی که جراحی شقاق توسط یک متخصص جراحی و لیزر با تجربه انجام شود عود و بازگشت شقاق به صفر نزدیک خواهد شد.

author-avatar

درباره دکتر زهرا سعادتی

دکتر زهرا سعادتی متخصص جراحی عمومی و لیزر، اولین بانوی جراح که لیزر بیماری های نشیمنگاه در یک جلسه را به طور تخصصی و حرفه ای در ایران آغاز نموده اند. ایشان در سال 1378 موفق به دریافت بورد تخصصی از دانشگاه شهید بهشتی تهران شده اند و دوره های جراحی با لیزر پرتوان را ابتدا در روسیه و ترکیه و سپس در ایران سپری نموده اند. تلفن ثابت تماس با مطب با پیش شماره تهران 22761600 و 22766853 و شماره موبایل و واتساپ 09120052674

1 دیدگاه برای “پماد شقاق

  1. فاطمه گفت:

    سلام من 66 سالمه چند ماه پیش بدنبال یک یبوست دچار شقاق شدم ودرد شدید مقعدی مدارا کردم جدیدا بدنبال یک روز اسهال دچار خونریزی شدم. که به دکتر جراح عمومی مراجع کردم بعد معاینه گفت شقاق کهنه است که عود کرده پماد دلیتاژل ولیدوکایین وقرص مسکن داد ولی اثر چندانی نداشته. ولی دوروز پماد ساختنی نیترو گلیسرین مصرف کردم خیلی ظاهرا بهترم. با توجه به اینکه من کلا یبوست ندارم ولی درد شدید هنگام اجابت اذیتم میکنه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *