دسته: اطلاعات عمومی پزشکی

دایورتیکولار چیست؟

هدف از نگارش این مقاله بررسی دایورتیکولار می باشد. ما در این مطلب می خواهیم در مورد بیماری دایورتیکولار و دایورتیکولار صحبت کنیم. از این رو ابتدا می گوییم دایورتیکولار چیست؟ و سپس دایورتیکولار را توضیح می دهیم. از این رو اگر نام این بیماری برای شما ناشناخته است و می خواهید این بیماری را بشناسید و دایورتیکولار را یاد بگیرید با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.

در ابتدا و قبل از اینکه به دایورتیکولار بپردازیم لازم به ذکر است که بدانید بیماری دایورتیکولار شامل سه اختلال مختلف می باشد که شامل دایورتیکولوزیس، دایورتیکولیت و خونریزی دایورتیکولار تقسیم می شود. لذا ما در این مطلب برای ﺁشنایی بیشتر شما با این بیماری به بررسی موارد مختلفی همچون علائم و نشانه های دایورتیکولوزیس چیست؟ تشخیص دایورتیکولوزیس چگونه است؟ علائم و نشانه های دایورتیکولیت چیست و چگونه تشخیص داده می شود؟ درمان دایورتیکولار به چه صورت

دایورتیکولوزیس چیست؟

دایورتیکولوزیس در واقع شکل گیری چند حفره کوچک یا کیسک یا همان کورتیکول در جدار داخلی روده است. اندزه این حفره های می تواند در حد یک نخود و یا بزرگتر از آن باشد. این بیماری به دلیل افزایش فشاری که گاز یا مایعات و یا ضایعات بر روی دیواره های ضعیف روده وارد می کنند به وجود می ﺁید. همچنین این بیماری می تواند بر اثر فشار و زور زدن زیاد در زمان دفع مدفوع در مواقعی مثل یبوست ایجاد شود.

در واقع می توان گفت که بیشترین شیوع بیماری دایورتیکولوز یا همان دایورتیکولوزیس در بخش پایینی یا همان انتهایی روده بزرگ که سیگموئید کولون نیز گفته می شود می باشد. این بیماری جزء بیماری های شایع در بین افراد جوامع می باشد و به طور کلی 10 درصد از افراد بالای 40 سال و 50 درصد از افراد بالای 60 سال به این بیماری دچار هستند.

افرادی که به دنبال دایورتیکولار در این نوع اختلال هستند باید توجه داشته باشند که بیماری دایورتیکولوز تقریبا هیچ نوع علائمی ندارد. لذا افرادی که دچار این عارضه می شوند هیچ علائمی ندارند و یا دارای علائم ضعیف و خفیفی می باشند. لازم به ذکر است که بدانید عوارض بیماری دایورتیکولوز در 20 درصد افرادی که به این عارضه دچار هستند مشاهده می شود.

عوارضی که در این 20 درصد دیده می شود به دو صورت است. یکی از این عوارض، خونریزی رکتوم یا همان رکتال که خونریزی مقعد و راست روده است می باشد که تحت عنوان دایورتیکولیت خونریزی دهنده یا خونریزی دیورتیکولار خوانده می شود. دیگر عوارض این بیماری عفونت دایورتیکولار است که تحت عنوان دایورتیکولیت خوانده می شود. حال که گتیم این نوع از بیماری دایورتیکولار فاقد علائم است در نتیجه دایورتیکولار در این اختلال چگونه است؟

بهترین راه تشخیص دایورتیکولوز برای افرادی که دچار این بیماری هستند انجام ﺁزمایش است. از سری آزمایش های انجام شده برای تشخیص این عارضه تنقیه باریم، سیگموئیدوسکوپی و کولونوسکوپی می باشد.

دایورتیکولیت خونریزی دهنده یا خونریزی دیورتیکولار چیست؟

این اختلال دایورتیکولار بر اثر صدمات و آسیب های پی در پی و مزمنی که به عروق خونی کوچک کنار دایورتیکول وارد می شود به وجود می ﺁید.

دایورتیکولویت چگونه به وجود می ﺁید؟

این اختلال دایورتیکولار زمانی به وجود می ﺁید که در یک تا تعداد بیشتری از دایورتیکول التهاب و عفونت رخ بدهد. این عارضه زمانی رخ می دهد که بیرون زدگی دایورتیکول یا حفراتش توسط مواد زائد مسدود شود و این اتفاق امکان رشد و تکثیر باکتری ها را فراهم می کند. که در نهایت منجر به ایجاد عفونت می شود.

علائم دایورتیکولیت چیست؟

این عارضه می تواند هیچ نوع علائمی نداشته باشد و در واقع به صورت ناگهانی و بدون هیچ هشدار قبلی رخ می دهد. همچنین در برخی مواقع علائمی همچون اسهال و یا یبوست، تب و لرز و گرفتگی های دردناک و حسایت های غیر طبیعی در ناحیه زیر شکم بروز می دهد.

برای تشخیص این بیماری نیز بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کرد. پس از چند سوال از طرف دکتر یک سری ﺁزمایش از قبیل اسکن X-ray- آزمایش خون، CT، کولونوسکوپی و اولتراسوند برای تشخیص عفونت و وجود خونریزی داده می شود. همچنین دکتر معالج به افرادی که دچار خونریزی زیاد رکتوم هستند آنژیوگرافی می دهد تا ناحیه خونریزی مشخص شود.

اگر این عارضه درمان نشود عوارض بدی در پی خواهد داشت. که سبب پارگی و سوراخ شدن دیواره روده می شود و این اتفاق سبب می شود که مواد زائد روده به داخل شکم نشت کند و سبب بروز مشکلاتی چون پریتونیت یا همان عفونت دردناک حفره شکمی، آبسه ها  یا همان توده های عفونی دارای دیواره در داخل شکم و انسداد روده شود.

نحوه تشخیص و درمان دایورتیکولار

تا اینجای مقاله متوجه شدیم که بیماری دایورتیکولار دارای اختلالات مختلفی است. یکی از این اختلالات دایورتیکولوز است که علائمی ندارد لذا برای تشخیص آن بهتر است به پزشک متخصص مراجعه نمود. از ﺁنجایی که افراد مبتلا به این عارضه هیچگونه علائم و عوارضی ندارند لذا نیاز به درمان خاصی ندارند. بهترین درمان برای این عارضه استفاده از یک رژیم غذایی حاوی فیبر بالا است تا از تشکیل دیورتیکولاهای بیشتر جلوگیری شود. در درمان این بیماری نباید از ملین استفاده شود.

برای درمان دایورتیکولیت نیز راه های مختلفی انجام می شود. اگر فرد دچار آبسه شود پزشک با یک سوزن مایعات را تخلیه و یا جراحی می کند. اگر فرد دچار پریتونیت شود پزشک با جراحی باعث تمیز کردن حفره شکم و حذف قسمت ﺁسیب دیده می شود.

افراد بهتر است برای جلوگیری از ایجاد بیماری دایورتیکولار عادات غذایی وگوارشی خوبی را رعایت کنند. تا از بروز یبوست و انسداد روده جلوگیری کنند.

دکتر زهرا سعادتی

دکتر زهرا سعادتی متخصص جراحی عمومی و لیزر، اولین بانوی جراح که لیزر بیماری های نشیمنگاه در یک جلسه را به طور تخصصی و حرفه ای در ایران آغاز نموده اند. ایشان در سال 1378 موفق به دریافت بورد تخصصی از دانشگاه شهید بهشتی تهران شده اند و دوره های جراحی با لیزر پرتوان را ابتدا در روسیه و ترکیه و سپس در ایران سپری نموده اند. تلفن ثابت تماس با مطب با پیش شماره تهران 22761600 و 22766853 و شماره موبایل و واتساپ 09120052674

منتشر شده توسط
دکتر زهرا سعادتی

مقالات اخیر

  • شقاق فیشر مقعد

لیزر شقاق بهتر است یا جراحی؟

شقاق مقعدی یک بریدگی یا پارگی کوچک در پوست یا پوشش مخاطی مجرای مقعد یا…

دسامبر 10, 2024
  • بیماری های عفونی

زگیل آبکی یا مولوسکوم علائم و درمان

زگیل آبکی یا مولوسکوم کونتاژیوزوم نوعی عفونت ویروسی پوست است که توسط ویروسی به نام…

نوامبر 11, 2024
  • فیستول

درمان فیستول مقعدی بدون جراحی

در گذشته امکان درمان فیستول مقعدی بدون جراحی امری کاملا غیر ممکن بود. زیرا فیستول…

اکتبر 26, 2024
  • بهداشت و سلامت

مزایا و معایب لیزر بی اختیاری ادرار

بی اختیاری ادرار یکی از اختلالات رایج هم در بین مردان و هم زنان است.…

اکتبر 2, 2024
  • اطلاعات عمومی پزشکی

همه چیز درباره بی اختیاری ادرار

بی اختیاری ادرار به انگلیسی Incontinence یا نشت غیر ارادی ادرار جزء بیماری های شایع…

سپتامبر 28, 2024
  • بیماری های مقعد

پماد آنتی فیشر برای شقاق

داروهایی که به صورت پماد برای شقاق عرضه می شوند نقش مهمی هم در کنترل…

سپتامبر 18, 2024

اولین بانوی جراح تخصصی هموروئید و شقاق با لیزر در ایران. تمام مراحل با لیزر و توسط دکتر سعادتی انجام می شود. واتساپ  09120052674