فیستول

عمل جراحی فیستول مقعد

عمل جراحی فیستول مقعد

عمل جراحی فیستول مقعدی یکی از قطعی ترین روش های درمان این بیماری می باشد. اما روش ها و متدهای مختلفی برای عمل جراحی فیستول مقعدی وجود دارد که یکی از بهترین انواع آن فیستولوتومی با لیزر پرتوان توسط یک متخصص جراحی و لیزر ماهر و باتجربه در این زمینه می باشد. به طور معمول فیستول مقعدی درمان دارویی ندارد و باید کانال های فیستول تخریب و درناژ شوند.

دکتر زهرا سعادتی این جراحی را با روشی بسیار نوین،  بدون بخیه و ستون و بدون نخ با لیزر انجام می دهند که دوره نقاهت جراحی با روش های معمول را بسیار کاهش می دهد. این جراحی تضمینی و بدون عود و بازگشت توسط ایشان انجام می شود.

فواید جراحی فیستول مقعد چیست؟

با جراحی فیستول مقعدی درد و عفونت در این منطقه از بین می رود. همچنین به عوارض بیماری فیستول مقعد دچار نخواهید شد. روش جایگزینی برای عمل جراحی فیستول مقعدی وجود ندارد . برای بیمارانی که  دچار بیماری های زمینه ای دیگر مثل ایدز و نقص ایمنی می باشند روش های جایگزینی وجود دارد که درمان قطعی بیماری محسوب نمی شود.

تصویر خروج چرک از مقعد که نشانه فیستول است و نیاز به جراحی دارد

تشخیص فیستول مقعدی با مشاهده ترشحات چرکی

جراحی فیستول مقعدی چگونه انجام می شود؟

معمولا برای جراحی فیستول مقعدی از بیهوشی عمومی استفاده می شود. اما بسته به تصمیم جراح و متخصص بیهوشی ممکن است بی حسی موضعی و بی حسی از نخاع و از کمر به پایین نیز انجام بگیرد. طول مدت جراحی فیستول مقعدی حدود 15 تا 20 دقیقه می باشد. برای کاهش ریسک بی اختیاری مدفوع ممکن است در طی چند ماه تکرار عمل جراحی لازم باشد.

هرچند که در جراحی فیستول با لیزر پرتوان به ندرت این اتفاق می افتد و جراح این امکان را دارد که با لیزر طی یک جلسه جدار تمام انواع فیستول ها را از بین ببرد، نوع جراحی فیستول بستگی به این دارد که فیستول در کجای مجرای مقعد واقع شده باشد.

اگر فیستول در پایین اسفنکتر واقع شده یا از قسمت پایینی اسفنکترهای مقعد عبور کرده باشد جراح پس از از بین بردن جدار فیستول، مسیر فیستول را به سمت پوست باز می کند و آن را در همان حالت قرار می دهد تا بافت سالم بدن آن را ترمیم کند.

اگر فیستول در قسمت بالایی اسفنکترهای مقعد واقع شده باشد جراح  وسیله ای به نام ستون را در مسیر فیستول قرار می دهد تا چرک به راحتی از آن خارج شود.

ممکن است جراح از یک بافت درپوش مانند که معمولا از بافت روده حیوانات تهیه می شوند استفاده کند؛ در این صورت لازم نیست برشی در اسفنکترهای مقعد ایجاد کند.

اگر فیستول به بالاتر از اسفنکترهای مقعد هم راه پیدا کند در این صورت لازم است اقدامی صورت بگیرد که به آن کولستومی می گویند؛ یعنی مسیر روده بزرگ به سطح پوست باز می شود. البته امکان این که این اتفاق بیفتد بسیار کم است.

گزارش عکس ام آر آی فیستول مقعدی

متخصص جراحی قبل از اقدام به جراحی فیستول اقدام به تجویز ام آر ای می نماید. در تصویر بالا نمونه گزارش و تصویر ام آر آی را می بینید که قبل از جراحی با لیزر بیمار تهیه شده است.

بهترین روش جراحی فیستول مقعد کدام است؟

فیستولوتومی با لیزر پرتوان بهترین و کارآمد ترین روش جراحی فیستول مقعدی می باشد. این جراحی در 90 درصد مواقع استفاده می شود. در این روش یک برش در سراسر فیستول از ابتدای فیستول تا انتهای آن زده می شود. بر اساس موقعیت ممکن است بخشی از اسفنکتر مقعد بریده شود تا راه دسترسی به قسمت داخلی فیستول امکان پذیر شود.

بعد از این که مسیر فیستول باز شد محتویات آن خارج می شود و همان طور باز رها می شود تا ترمیم شود. در بیشتر افراد 4 تا 8 هفته طول می کشد تا جای زخم فیستول بهبود یابد. اگر این جراحی با لیزر پرتوان انجام شود در حین عمل به بافت سالم آسیبی وارد نمی شود و به علاوه زخم با سرعت بسیار بالاتری بهبود می یابد.

در مواردی که فیستول مقعدی پیچیده تر باشد یا مریض در ریسک بیشتری برای بی اختیاری مدفوع باشد جراح می تواند از روش فلپ استفاده کند. برای انجام این روش از پوست یا بافت اطراف مقعد استفاده می شود و روی فیستول کار گذاشته می شود تا بهبود پیدا کند.

تصویر شماتیک موقعیت فیستول مقعد

تصویر شماتیک موقعیت فیستول مقعد

عوارض جراحی فیستول مقعدی چیست؟

با مراجعه به یک متخصص جراحی و لیزر با تجربه و با استفاده از لیزر می توان عوارض جراحی فیستول مقعدی را به صفر نزدیک کرد.

عوارض عمومی جراحی فیستول

  • درد
  • خونریزی
  • به جا ماندن اسکار

عوارض اختصاصی جراحی فیستول

  • دشواری در عبور ادرار
  • دفع غیر ارادی گاز یا مدفوع
  • بی اختیاری روده

دوران نقاهت پس از عمل جراحی فیستول مقعدی

در جراحی فیستول مقعدی با لیزر می توانید همان روز یا روز بعد به خانه بروید. برای چند روز استراحت کنید و در کمترین حد ممکن پیاده روی کنید. زخم برای ترمیم کامل به چند هفته زمان نیاز دارد و تا آن زمان به بستن زخم نیاز می باشد. ورزش منظم می تواند به شما کمک کند تا به حجم فعالیت معمول خود باز گردید. البته پیش از آن که ورزش را شروع کنید باید با پزشک خود صحبت کنید.

در برخی از بیماران فیستول مقعدی می تواند بازگردد.  به طور خلاصه فیستول های آنال می توانند باعث درد و عفونت شوند و برای درمان به جراحی فیستول نیاز می باشد. اما استفاده از لیزر فیستول مقعدی ریسک عوارض فیستول بعد از جراحی را به مقدار قابل توجهی کاهش می دهد.

راه رفتن بعد از عمل جراحی فیستول

اگر جراحی شما با لیزر انجام شده است راه رفتن بعد از جراحی ممانعتی ندارد. چند ساعت بعد از جراحی با لیزر مرخص می شوید و خودتان می توانید راه بروید و سوار خودرو شوید. اما رانندگی بعد از جراحی با لیزر پیشنهاد نمی شود. هم به دلیل گیجی بعد از بیهوشی یا بی حسی نخاعی و هم به دلیل فشاری که به ناحیه عمل هنگام نشستن بروز می کند.

راه رفتن بعد از جراحی تحت بی حسی نخاعی نیز اصلا توصیه نمی شود. زیرا منجر به بروز سر درد در بیمار می شود و لازم است در حد امکان تا 24 ساعت راه نروید.

اگر جراحی با تیغ جراحی یا کوتر انجام شده باشد ممکن است نیاز باشد یک شب در بیمارستان بستری شوید و اصلا راه نروید.

یک روز بعد از جراحی فیستول با لیزر می توانید به آرامی راه بروید و کارهای روزمره خود را انجام دهید. اگر جراحی وسیعی داشتید و هنگام راه رفتن به شما فشار وارد می شود و درد احساس می کنید بهتر است دراز بکشید از فشار آوردن به ناحیه خودداری کنید.

نخ عمل جراحی فیستول

ممکن است جراح نخی را در محل جراحی فیستول گذاشته باشد. این نخ لازم است حداقل به مدت زمان 10 روز در این محل باقی بماند. به هیچ عنوان این نخ را دستکاری نکنید. برداشتن نخ بخیه و نخ عمل جراحی فیستول کار شما نیست و از قیچی کردن گره آن یا کوتاه کردن این نخ خودداری کنید. اگر نخ بیش از اندازه بلند است و موجب اذیت شما است لازم است برای تنظیم آن به جراح معالج مراجعه کنید و جدا از دستکاری آن خودداری کنید.

ترمیم زخم عمل جراحی فیستول

اگر جراحی شما با لیزر انجام شده باشد کوتاه ترین زمانی که برای ترمیم زخم جراحی فیستول گزارش شده است یک هفته است. اما اگر با تیغ جراحی و یا کوتر جراحی شده باشید حداقل زمان 2 ماه مورد نیاز است.

برای تسریع ترمیم زخم عمل جراحی فیستول موارد زیر را رعایت کنید:

  • مراقبت مرتب از زخم
  • دستکاری نکردن نخ فیستول و تمیز نگهداشتن ناحیه
  • داشتن اجابت مزاج نرم و بدون یبوست و اسهال
  • مصرف مکمل های غذایی، یا خوراکی های سرشار ازویتامین ها و  مینرال ها
  • استفاده از کرم ترمیم کننده و یا عسل به طور موضعی

فیلم عمل جراحی فیستول با لیزر

در اینجا دو روش عمل جراحی فیستول را مشاهده می کنید. قبل از انجام این عمل آبسه و عفونت ناحیه تخلیه می شود و یکی از روش های ستون گذاری یا لیزر انجام می شود. لازم به توضیح است که دکتر زهرا سعادتی فقط از روش عمل جراحی فیستول با لیزر سود می برند و از روش ستون گذاری استفاده نمی شود. در مواقعی که عمل جراحی فیستول با لیزر امکانپذیر است نیازی به ستون گذاری نیست.

سوالات متداول عمل جراحی فیستول مقعد

1-بعد از عمل جراحی فیستول مقعدی چه بخوریم؟

بلافاصله بعد از این جراحی باید یک سوپ سبک و در عین حال مقوی میل کنید. از روز دوم آب و آبمیوه میل کنید تا علاوه  بر نرم شدن مدفوع و جلوگیری از یبوست ویتامین های لازم را از آبمیوه ها دریافت کنید. دریافت مقادیر کافی ویتامین ها مینرال ها و اسیدهای چرب به ترمیم سریعتر زخم کمک می کند.

2-ترشح بعد از عمل جراحی فیستول چگونه است؟

در عمل جراحی فیستول متخصص جراحی نخ و یا درن استفاده می کند. این نخ و یا درن ها به خارج شدن ترشحات بعد از عمل کمک می کند. ممکن است روند خارج شدن ترشحات بین 2 هفته تا 2 ماه طول بکشد.

3-آیا می توان عمل جراحی فیستول مقعد با فیستول واژن را همزمان انجام داد؟

بهتر است این جراحی حساس با لیزر پرتوان دی اکسید کربن انجام شود. می توان عمل جراحی فیستول مقعد و فیستول واژن را در یک جلسه با لیزر پرتوان جراحی کرد.

4-آمادگی قبل از عمل جراحی فیستول مقعدی چگونه است؟

ممکن است متخصص جراحی قبل از عمل برای شما شیاف تجویز کند تا روده ها تمیز شود. در این صورت تا 24 ساعت بعد از عمل بیمار نیازی به اجابت مزاج ندارد. قبل از مراجعه به کلینیک یا بیمارستان لباسی نرم و راحت بپوشید. از مصرف رقیق کننده های خون مثل آسپرین و ویتامین ای تا یک هفته قبل از عمل پرهیز کنید. سیگار و دخانیات نیز مصرف نکنید.

5-ریکاوری بعد از عمل جراحی فیستول مقعدی چگونه است؟

اگر جراحی با لیزر و روش های نوین انجام شده باشد 3 الی 4 روز بعد از عمل می توانید به کارهای روزمره خود برسید. اما نمی توانید برای مدت طولانی بنشینید. با توجه به فیزیولوژی بدن افراد مختلف و روش جراحی ممکن است این دوره تا 2 ماه نیز افزایش یابد.

6-آیا امکان درمان فیستول مقعدی بدون جراحی وجود دارد؟

دکتر زهرا سعادتی برای درمان این بیماری ابتدا ام آر آی فیستول تجویز می کنند و برای آن دسته از بیمارانی که امکان دارد روش جدیدی را برای درمان فیستول مقعدی بدون جراحی به کار می برند که نیاز به برش ندارد. این روش تضمینی بدون عود و بازگشت و بدون بخیه و ستون گذاری انجام می شود که تحول عظیمی در درمان این بیماری ایجاد نموده است.

author-avatar

About دکتر زهرا سعادتی

دکتر زهرا سعادتی متخصص جراحی عمومی و لیزر، اولین بانوی جراح که لیزر بیماری های نشیمنگاه در یک جلسه را به طور تخصصی و حرفه ای در ایران آغاز نموده اند. ایشان در سال 1378 موفق به دریافت بورد تخصصی از دانشگاه شهید بهشتی تهران شده اند و دوره های جراحی با لیزر پرتوان را ابتدا در روسیه و ترکیه و سپس در ایران سپری نموده اند. تلفن ثابت تماس با مطب با پیش شماره تهران 22761600 و 22766853 و شماره موبایل و واتساپ 09120052674

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *