کنترل درد یکی از مهمترین مسائل بعد از عمل جراحی کیست مویی است. لیدوکائین برای پانسمان کیست مویی می تواند استفاده شود و در کاهش درد بسیار موثر است. با این حال چندین نکته مهم درباره نحوه استفاده از لیدوکائین برای کیست مویی وجود دارد که رعایت آنها ضروری است و مانع برخی عوارض جانبی می گردد. در ادامه به مهمترین نکات در مورد لیدوکائین برای پانسمان کیست مویی برای هر دو نوع زخم باز و زخم بسته می پردازیم.
چرا از لیدوکائین برای پانسمان کیست مویی استفاده می کنیم؟
عمل جراحی کیست مویی منجر به ایجاد زخم باز یا زخم بسته می شود. ممکن است زخم باز بعد از جراحی، کیست های عود کننده و یا عفونی ایجاد کند. این نوع زخم برای بهبود نیاز به مراقبت چند هفته ای دارد. کنترل درد زخم باز کیست مویی در این مدت می تواند کمی چالش برانگیز باشد. مخصوصا هنگام تعویض پانسمان و حذف بافت های مرده (دبریدمان زخم). زخم بسته زخمی است که بخیه شده و اغلب در جراحی کیست با لیزر یا عمل کیست غیر عفونی ایجاد می شود. بهبود عمل لیزر کیست مویی به روش بسته نسبت به زخم باز سریع تر است و درد کمتری ایجاد می کند اما نیاز به کنترل درد دارد مخصوصا در روز های ابتدایی بعد از عمل کیست مویی.
در یک مطالعه مشاهدهای چند مرکزی با موضوع کرم هیدروکلراید لیدوکائین ۵٪ برای تسکین درد زخم دانشمندان به نتایج مثبتی دست یافتند. نتیجه این بود که درمان زخم های دردناک با کرم لیدوکائین ۵٪ به مدت ۱۴ روز منجر به کاهش شدت درد شد و ایمنی و تحمل پذیری بالایی را نشان داد.
نکات مهم استفاده لیدوکائین برای کیست مویی
لیدوکائین برای کیست مویی بعد از عمل جراحی به دلیل کنترل سریع درد و امکان استفاده همراه با پانسمان یکی از گزینه های عالی در این زمینه است. لیدوکائین را می توان به فرم های اسپری، ژل، پماد و تزریق موضعی استفاده کرد. اما نکات زیر را باید هنگام استفاده در نظر بگیرید:
- هرگز نباید مستقیما لیدوکائین را روی زخم اسپری کنید یا بمالید.
- قبل از استفاده از لیدوکائین مطمئن شوید که به آن حساسیت ندارید و مقدار کمی از آن را روی پوست دست تست کنید.
- روزی 3 یا 4 بار بیشتر از لیدوکائین استفاده نکنید.
- غلظت های بالای لیدوکائین مسمومیت زا هستند.
- با توجه به سمی بودن لیدوکائین دقت کنید که بر روی زخم باز کودکان استفاده نشود. حتی برای کودکان زیر 3 سال این داروی بی حسی توصیه نشده است.
- قبل از استفاده لیدوکائین برای زخم عمل کیست مویی بزرگسالان و سالمندان نیز مطمئن شوید که بیمار دچار بیماری های قلبی، کلیوی و کبدی نباشد. به خصوص که جذب لیدوکائین به خون تپش قلب را تشدید می کند.
- مادران شیرده می توانند از لیدوکائین استفاده کنند.
- لیدوکائین خوراکی نیست و نباید بلعیده شود یا حتی در اطراف دهان و یا چشم ها مالیده شود. بنابراین بعد از استفاده نیز دست ها را با آب و صابون بشویید.
- استفاده از لیدوکائین با برخی از داروهای خاص تداخل دارد. اگر داروی خاصی مصرف می کنید درباره مصرف لیدوکائین با پزشک معالج خود مشورت کنید.
- بعد از 40 دقیقه لیدوکائین را از روی پوست بشویید تا حساسیت و سوزش پوست را تجربه نکنید.
- در صورت ضعیف بودن درد استفاده از سایر مسکن ها مانند استامینوفن خوراکی اولویت دارد.
اگر هنگام استفاده از لیدوکائین برای پانسمان کیست مویی، لیدوکائین را مستقیم روی زخم بزنید وارد خون می شود (جذب سیستمیک). اگر این کار به دفعات اتفاق افتد می تواند موجب عوارضی مانند سرگیجه، بی حسی عمومی، تشنج و حتی مشکلات قلبی شود. بنابراین مراقبت های بعد از عمل کیست مویی را جدی بگیرید و با دقت از آنها پیروی کنید.
نحوه استفاده از لیدوکائین برای پانسمان کیست مویی
لیدوکائین برای پانسمان کیست مویی را می توان به چند روش مختلف با توجه به نوع زخم و شدت درد آن استفاده نمود:
پانسمان آغشته به لیدوکائین
در این روش لیدوکائین از فاصله حدود 15 سانتی متری روی پانسمان اسپری می شود (یک یا دو پف). بعد از 2 تا 3 دقیقه پانسمان روی زخم عمل کیست مویی قرار داده می شود. در این روش مقدار کمی از لیدوکائین می تواند وارد زخم شود پس نباید پانسمان را زیاد به لیدوکائین آغشته نمود. برای هر دو نوع زخم باز و بسته می توان از این روش استفاده کرد.
استفاده در اطراف زخم
بهترین حالت این است که لیدوکائین را روی پوست سالم اطراف زخم اسپری کنید یا به صورت پماد بمالید. این روش ضمن موثر بودن برای تسکین درد خطر جذب دارو را کاهش می دهد. سعی کنید محل قرار گیری لیدوکائین 2 تا 3 سانتی متر با دهانه زخم یا بخیه عمل کیست مویی فاصله داشته باشد.
عوارض استفاده از لیدوکائین برای زخم کیست مویی
یک دارو ممکن است علاوه بر مزایایی که برای بیمار ایجاد می کند عوارضی نیز بروز بدهد. اگر بعد از استفاده لیدوکائین برای زخم کیست مویی دچار عوارض زیر شدید مصرف دارو را قطع کنید و با پزشک معالج خود تماس بگیرید:
- تاول، پوسته پوسته شدن، سوزش، خارش یا قرمزی پوست، کهیر یا تاول، خارش، بثورات پوستی
- گرفتگی قفسه سینه
- سرفه
- پوست ترک خورده، خشک یا پوسته پوسته
- ضربان قلب سریع
- تب
- گرفتگی صدا
- التهاب، تورم بزرگ و کهیر مانند روی صورت، پلکها، لبها، زبان، گلو، دستها، پاها، کف پا یا اندام تناسلی
- تنفس پر سر و صدا، مشکل در تنفس یا بلع
- گیجی و سر درد
- ادرار تیره
- سرگیجه، ضعف یا سبکی سر هنگام بلند شدن ناگهانی از حالت خوابیده یا نشسته
- خوابآلودگی یا سرگیجه
- احساس کاذب یا غیرمعمول تندرستی
- ترس یا عصبی بودن
- خونریزی یا کبودی غیرمعمول
عوارض جانبی دیگری که در لیست ذکر نشدهاند نیز ممکن است در برخی از بیماران رخ دهد. در صورت مشاهده هرگونه عارضه دیگر، با پزشک خود مشورت کنید.
جمع بندی
استفاده از لیدوکائین برای پانسمان کیست مویی اگر به درستی صورت گیرد می تواند ایمن و موثر باشد. برای زخم های باز بهتر است پانسمان را تا نیمه باز نمایید و سپس از لیدوکائین در اطراف زخم استفاده شود (به صورت اسپری یا پماد). پس از حدود 15 دقیقه می توان پانسمان را به طور کامل تعویض نمود و بافت های مرده را حذف کرد. این تکنیک از بروز درد هنگام تعویض کامل پانسمان و شستن زخم جلوگیری می نماید.