هموروئیدها وقتی اتفاق می افتند که دسته ای از سیاهرگ ها در راست روده (رکتوم) یا مقعد، متورم یا متسع می شوند. وقتی که این سیاهرگها متورم می شوند، شروع به گسترش به سمت غشاهای اطراف بافت های رکتال و مقعدی می کنند و این می تواند باعث درد یا ناراحتی شود. چهار نوع هموروئید وجود دارد:
اگر هموروئید در داخل رکتوم و بالای خط دندانه ای مقعد اتفاق بیفتد، در این صورت به آن هموروئید داخلی گفته می شود. هموروئیدهای داخلی همیشه قابل رویت نیستند چون خیلی عمقی هستند. این هموروئیدها در اغلب موارد جدی نیستند و خودبخود از بین می روند. اگر هموروئیدهای داخلی متورم شوند و از مقعد بیرون بزنند، در این حالت به آنها هموروئید پرولاپس یافته گفته می شود.
محل هموروئید داخلی (Internal Hemorrhoid) در داخل رکتوم و محل هموروئید خارجی (External Hemorrhoid) خارج از رکتوم و اطراف مقعد است.
هموروئید داخلی در رکتوم اتفاق می افتد و چون رکتوم عصب کمی برای شناسایی درد دارد، هموروئید داخلی بدون درد است. معمول ترین علامت آن، خونریزی است و به همین دلیل، سطح خارجی مدفوع آغشته به خون روشن است. چون خونریزی از رکتوم در حین عمل دفع، می تواند دلایل دیگری نیز داشته باشد (بیماری های التهابی روده, مشکلات انعقاد خون، فیستول ها، عفونت و تومورها)، پس باید حتما پیگیری شود.
هموروئید داخلی معمولا قابل مشاهده نیست ولی اگر بزرگ شده باشد، می توان آن را احساس کرد. در این صورت، علائم زیر ایجاد می شود:
هموروئید داخلی گاهی بیرون زدگی پیدا می کند که در این حالت به آن “هموروئید پرولاپس یافته” گفته می شود. در این صورت رگهای خونی متورم، گسترش پیدا می کنند و از محل خود در رکتوم به مقعد می روند. هموروئید پرولاپس یافته قابل رویت است و میتوان آن را احساس کرد. هموروئید در مقعد، در معرض آسیب مدفوع در حال عبور قرار می گیرد.
مخصوصا مدفوع سخت با یبوست می تواند باعث خونریزی و گاهی درد بشود. حضور مدفوع، التهاب و رطوبت دائم می تواند منجر به خارش مقعد (pruritus ani)، و گاهی احساس نیاز به دفع شود. هموروئید پرولاپس شده معمولا خودبخود یا با فشار انگشت به داخل کانال مقعدی یا رکتوم برمی گردد ولی دوباره با مدفوع بعدی بیرون می زند. به این از هموروئید، هموروئید داخلی درجه 3 نیز گفته می شود.
هموروئید به دلیل تورم در سیاهرگ های مقعد یا راست روده (رکتوم) ایجاد می شود. این تورم می تواند به دلایل زیر اتفاق بیفتد:
در صورت استمرار عواملی که هموروئید داخلی را ایجاد کرده اند، هموروئید تبدیل به هموروئید پرولاپس یافته خواهد شد.
بعضی از هموروئیدها نیاز به درمان ندارند و خودبخود خوب می شوند. هموروئید بزرگ شده باید درمان شود، چون در غیر اینصورت در طول زمان بدتر می شود. درمان هموروئید می تواند با رعایت یک رژیم غذایی مناسب و نیز، با استفاده از دارو های معمولی و بدون نیاز به نسخه صورت گیرد. این داروها عبارتند از:
سایر روش های درمانی ساده عبارتند از:
در صورتی که به کار بردن این روش ها موثر نبود، ممکن است پزشک تصمیم بگیرد درمانهای تهاجمی تری را توصیه کند. این درمان ها عبارتند از:
این روش در مطب و با استفاده از لیزر هموروئید صورت می گیرد. هدف آن، تخریب بافت لخته خون هموروئید ، جمع کردن و از بین بردن آن است.
دستگاه فوتوکوآگولاسیون نوری مادون قرمز (Infrared photocoagulation)
در این روش یک نوار کوچک در اطراف پایه هموروئید داخلی گذاشته می شود و خونرسانی به آن قطع می شود. هموروئید جمع می شود و معمولا 5 تا 7 روز بعد می افتد. این درمان حدود 6 تا 8 هفته طول میکشد. با توجه به وجود انواع لیزر این روش کم کم در حال منسوخ شدن است.
بستن هموروئید داخلی توسط نوارهای پلاستیک (Rubber bands) با وسیله لیگاتور (Ligation Instrument)
در این روش مواد شیمیایی به درون هموروئید تزریق می شود تا آن را جمع کند و فقط برای هموروئید خفیف مناسب است. لیزر و جراحی کرایو نیز از روش های دیگر این مرحله است.
در اسکلروتراپی مواد شیمیایی توسط سوزن (Needle) به درون هموروئید تزریق می شود تا آن را کوچک کند
در مواردی که هموروئید داخلی بزرگ باشد و بیرون زدگی داشته باشد یا در مواردی که بعد از بسته شدن عود می کند، پزشک تصمیم به جراحی می گیرد. جراحی به دو روش زیر انجام می شود:
این جراحی نیاز به بیهوشی عمومی دارد ولی بیمار همان روز مرخص می شود. در مواقعی که جراحی هموروئیدکتومی با لیزر انجام می شود بی حسی نیز می تواند جایگزین بیهوشی عمومی شود. جراحی هموروئید با لیزر درد و خونریزی جراحی سنتی را ندارد.
درمان جراحی آخرین راه حل درمان هموروئید داخلی است
جایگزین هموروئیدکتومی سنتی است و به آن stapled hemorrhoidopexy نیز گفته می شود و به بیهوشی عمومی نیاز دارد.
1-از کجا بفهمیم که هموروئید داخلی / بواسیر داخلی داریم؟
اولین علامت هموروئید یا بواسیر داخلی بی دردی است. بیمار تنها توده ای را در ناحیه مقعد حس می کند. این بیماران معمولا دفع مدفوع کاملی ندارند و حتی ممکن است همراه مدفوع خون نیز مشاهده کنند. در مراحل پیشرفته که هموروئید داخلی دچار پرولاپس یا افتادگی می شود بیمار یک گوشت اضافه را مشاهده می کند که از مقعد بیرون زده و دردی نیز ندارد.
2-چطور از هموروئید داخلی جلوگیری کنیم؟
بهترین روش پیشگیری از هموروئید داخلی نرم نگه داشتن مدفوع است به نحوی که به آسانی عبور کند و نیاز به زور زدن نداشته باشد. خوردن غذای پرفیبر و نوشیدن مقدار زیادی مایعات (6 تا 8 لیوان آب در روز) می تواند به تنظیم عمل دفع و کاهش یبوست کمک کند. مصرف 20 تا 30 گرم فیبر غذایی از عوامل بسیار مهم در پیشگیری از هموروئید داخلی است. کاهش وزن انجام تمرینات منظم ورزشی و خودداری از بلند کردن اشیا سنگین نیز از عود و پیشرفت هموروئید داخلی جلوگیری می کند.
3-تشخیص هموروئید داخلی به چه شکل است؟
اگر هموروئید داخلی از مقعد بیرون زده باشد تشخیص آن ساده است. در غیر اینصورت، معاینه مقعد با یک انگشت (داخل دستکش)، وجود هموروئید عمیق را آشکار می کند. معاینه دقیق تر برای هموروئید داخلی توسط استفاده از آنوسکوپ (anoscope) صورت می گیرد که شباهت به پروکتوسکوپ (proctoscope) دارد ولی کوچکتر است. در صورت وجود خونریزی، باید کولون را در منطقه بالای رکتوم معاینه کرد (کولونوسکوپی). با این کار، می توان هموروئید را از سایر عواملی که باعث خونریزی می شوند (سرطان کولون، پولیپ، کولیت) تشخیص داد . اگر بیمار خونریزی زیاد و درد و زخم داشته باشد معاینه داخلی و انگشتی برای جلوگیری از بروزأ آسیب انجام نمی شود و متخصص عکس و ام آر آی تجویز می کند.
4-آیا هموروئید داخلی خطرناک است؟
اگر این بیماری را پی گیری کنید دچار عارضه و یا خطری نخواهید شد. بیماری های مقعدی و وضعیت های غیر طبیعی در ناحیه مقعد را اگر به موقع پی گیری کنید دچار عوارضی نمی شوید. از عوارض درمان نکردن هموروئید داخلی بروز خونریزی و عفونت در ناحیه مقعد و در نهایت آبسه و فیستول مقعدی می باشد.
شقاق مقعدی یک بریدگی یا پارگی کوچک در پوست یا پوشش مخاطی مجرای مقعد یا…
زگیل آبکی یا مولوسکوم کونتاژیوزوم نوعی عفونت ویروسی پوست است که توسط ویروسی به نام…
در گذشته امکان درمان فیستول مقعدی بدون جراحی امری کاملا غیر ممکن بود. زیرا فیستول…
بی اختیاری ادرار یکی از اختلالات رایج هم در بین مردان و هم زنان است.…
بی اختیاری ادرار به انگلیسی Incontinence یا نشت غیر ارادی ادرار جزء بیماری های شایع…
داروهایی که به صورت پماد برای شقاق عرضه می شوند نقش مهمی هم در کنترل…
اولین بانوی جراح تخصصی هموروئید و شقاق با لیزر در ایران. تمام مراحل با لیزر و توسط دکتر سعادتی انجام می شود. واتساپ 09120052674
نمایش دیدگاه ها
سلام .وقت بخیر
من متاسفانه من چند بار رابطه کوتاه مدت مقعدی داشتم اون لحظه ی خورده دردم داشتم ولی بعدش مشکلی نداشتم بعد اومدم چک کنم انگاری ک تو قسمت داخلی دو سه تا زائده کوچیک شاخک مانند تقریبا سفید و صورتی ک روبروی هم بودند دیدم یعنی اینا همون خطوط دندانه دار مقعدن یا ی چیز دیگن. ممکنه همورویید داخلی باشه
بله شما دچار عارضه رابطه مقعدی و به احتمال زیاد مبتلا به هموروئید شده اید.
یعنی همورویید داخلیه؟ اخه چنتا ازشون هست بعد حالت زائده شاخک مانند داره ن ایکه مثلا متورم باشه یا حالت گوشتی
بعد اینکه نوک زائده ب سمت بالا یا داخله ن پایین
سلام وقت بخیر یکبار یک زائده خیلی کوچک در بالای مقعد که نزدیک به کمر هست احساس کردم هنگام شستشو اما در دفع اون روز مشکلی نداشتم بعد دو روز حالت یبوست گرفتم و احساس می کنم تخلیه کامل انجام نمیشه و زائده ای هم دیگه وجود ندارد در قسمت بیرونی مثل اون روز ... از طرفی یبوست هم اذیت نمیکنه حتی حس نمیکنم که رودم پر هست و از طرفی هم سه روزه مثل همیشه دفع نداشتم و هنگام دفع کمی باد خارج میشه.. یکم از نظر روانی فکرم درگیر شده .. خونریزی درد و خارش و غیره هم ندارم از زمان شروع این مشکل کمی هم در شروع دفع ادرار احساس سختی می کنم ولی تخلیه ادرار کامل انجام میشود امکانش هست راهنمایی بفرمایید
احتمالا زائده بالای مقعد در نزدیکی کمر کیست مویی است و ارتباطی با مشکل دفع مدفوع و یبوست شما ارتباطی ندارد. بابت اختلال در دفع نیز لازم است اصلاح رژیم غذایی و معاینه مقعد توسط متخصص انجام شود. لطفا از مطب وقت ویزیت بگیرید.
سلام وقت بخیر.من مدتی هست به شدت خارش مقعد دارم به پزشک عمومی مراجعه کردم گفت احتمالا انگل دارید ولی چند وقتی هست خارش شدید داره داخل مقعد یک چیزی اندازه عدس هست که وقتی دستشویی میرم کاملا حسش میکنم،باید به چه پزشکی مراجعه کنم؟
اگر آزمایش کشت مدفوع منفی شده است و انگل ندارید احتمال هموروئید داخلی وجود دارد. از مطب من می توانید وقت ویزیت بگیرید.
سلام
وقت بخیر
خانم دکتر من سالهاس احساس میکنم یک زائده خیلی نرم بعد از مدفوع کردن زمان شست و شو داخل مقعدم (دقیقا وسط ) حس میشه که با فشار اروم انگشت دوباره برمیگرده داخل ولی از مقعد بیرون نمیزنه اصلا دو ماه پیش دچار آبسه پری آنال شدم و جراحی کردم ولی هنوز مقدار خیلی کمی ترشح سفید رنگ مایل به زرد و بدون بو از خود مقعدم خارج میشه که اوایل بیشتر بود الان کمتر شده !
سوالم اینه آیا بنده دچار هموروئید درجه ۱ یا ۲ شدم ؟ و با گذر زمان باعث ایجاد آبسه شده و الان هم تبدیل به فیستول شده ؟
نظر شما رو میخواستم بدونم !؟
نیازی به پیگیری وضعیت گوارشی هست چون ذکر شده یکی از عوامل ایجاد آبسه مقعدی مشکلات گوارشی هست البته علائم خاص مشکل گوارشی ندارم ،
درضمن میخواستم بدونم در کلینیک شما لیزر هموروئید و فیستول بصورت همزمان با لیزر co2 امکان پذیر هست ؟
احتمالا به دلیل ابتلا به هموروئید داخلی درجه 3 دچار عارضه آبسه پری آنال شده اید. اگر جراح شما برای برداشتن هموروئید اقدامی انجام نداده اند و فقط آبسه را تخلیه کرده اند توصیه می کنم لیزر هموروئید با لیزر پرتوان را نزد یک متخصص ماهر انجام دهید. اگر متخصص مشکوک به فیستول مقعدی باشد برای شما ام آر آی فیستول تجویز می شود. اگر امکان لیزر فیستول وجود داشته باشد بقیه بیماری های مقعد مثل هموروئید، شقاق و آبسه نیز همزمان با این جراحی درمان می شود. درضمن اگر مبتلا به یبوست و یا اسهال مزمن هستید حتما علت را ریشه یابی و درمان نمایید که مجدد بیماری های مقعد عود نکند.
سلام خسته نباشید من چند وقتیه نفغ میکنم و مجبورم خودمو دستشویی خالی کنم و گاهن انگار مدفوع دارم ولی همش نفخ هنگام بعد مدفوع قطره ایی خون میاد
از شکمم گاهی صدای غرغر میاد میشه کمکم کنید
علاوه بر اصلاح رژیم غذایی لازم است پماد شقاق یا هموروئید مصرف کنید که بعد از ویزیت مشخص می شود. اصلاح رژیم غذایی را می توانید با مشورت متخصص تغذیه انجام دهید و بسیار مهم و ضروری است.