اطلاعات عمومی پزشکی

پروبیوتیک چیست؟

پروبیوتیک چیست

پروبیوتیک به نوعی باکتری مفید برای بدن، مخصوصا برای بخش گوارش گفته می شود که این باکتری ها برای سلامت روده بزرگ بسیار مفید هستند و از رشد باکتری های خطرناک جلوگیری می کند. کنترل باکتری هایی که منجر به عفونت و التهاب روده ها می شود، بر عهده پروبیوتیک است. به عبارت دیگر می توان گفت پروبیوتیک ها بین باکتری های خوب و بد تعادل ایجاد می کنند. به طور کل باکتری های موجود در بدن انسان را می توانیم به دو دسته باکتری های خوب و بد تقسیم کنیم. پروبیوتیک ها بخش مهمی از باکتری های خوب محسوب می شوند.

در بدن انسان حدود یک کیلو و نیم باکتری پروبیوتیک وجود دارد که از وزن مغز یک انسان هم بیشتر است. در صورتی این باکتری به بدن شما کمک می کند که شما هم با استفاده از محصولات غذایی که پروبیوتیک دارد، به آن کمک کنید. این منابع معمولا در لبنیات و میوه ها خلاصه می شد، اما با گذشت زمان به صورت پودر مکمل در برخی از مواد غذایی فرآوری شده از جمله ماست وجود دارد.

پروبیوتیک باکتری خوب

پروبیوتیک ها در دسته باکتری های خوب که برای بدن مفید هستند قرار می گیرد. پروبیوتیک بین باکتری های خوب و بد تعادل ایجاد می کند.

در چه غذاهایی پروبیوتیک وجود دارد؟

ماست: ماست شیر بز و ماست سنتی از محصولاتی است که پروبیوتیک در آن ها یافت می شود و به عنوان یک منبع برای پروتئین و مواد معدنی مصرفشان توصیه می شود. هنگام خرید ماست ها دقت کنید، زیرا برخی برندها از شیرین کننده های مصنوعی، نشاسته، طعم دهنده مصنوعی استفاده می کنند که مصرف زیاد آن ها ممکن است برای بدن مضر باشد.

بعضی از شیرها: دقت کنید که همه شیرها حاوی این باکتری خوب نیستند و از میان برندهای مختلفی که وجود دارد، شیر مورد نظر خود را پیدا کنید.

کفیر: به نوعی لبنیات تخمیر شده گفته می شود که برای تهیه آن از شیر گاو و یا شیر بز استفاده می کنند و ظاهر آن شبیه ماست های عادی می باشد.

اگر قارچ کفیر را به محصولات لبنی و شیر اضافه کنند، می توانند نوشیدنی های متنوع کفیر، ماست کفیر و دوغ کفیر را تولید کنند که حاوی مقدار زیادی پروبیوتیک است.

کلم ترش: شاید در ظاهر مانند ترشی کلم باشد ولی اصل آن از چین آمده و نقاط دیگر دنیا هم از آن استفاده می کنند که نمی توان از طعم خوبی که دارد، چشم پوشی کرد. کلم ترش سرشار از باکتری مفید، ویتامین بی، سی، کا، پتاسیم، منیزیم، کلسیم و فیبر است که از هر نوع بیماری گوارشی جلوگیری می کند.

برخی از پنیرها: پنیرهایی که حاوی این باکتری مفید هستند، عبارتند از پنیر چدار، پنیر گودا، پنیر موتزارلا و بعضی از پنیرهای پاستوریزه.

ترشی: ترشی های خانگی مانند خیار شور، ترشی کلم و سبزیجات مختلف سرشار از باکتری های مفید هستند که مصرفشان پیشنهاد می شود.

شکلات تلخ: شاید یک شکلات عاری از هرگونه باکتری مفید باشد، اما با اضافه کردن پروبیوتیک به شکلات های با کیفیت می توان شکلاتی مفید تولید کرد.

مزایای استفاده از پروبیوتیک ها چیست؟

مزایای استفاده از خوراکی های حاوی پروبیوتیک به شرح زیر است:

  • از سرطان کولون، روده باریک، کبد و پستان جلوگیری می کند.
  • مصرف آن کاهش فشار خون را به دنبال دارد.
  • به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند و توانایی جلوگیری از بروز هرگونه عفونتی را دارد.
  • کلسترول خون و میزان جذب روده را کاهش می دهد.
  • آلرژی غذایی یا اگزما را در کودکان کاهش می دهد.
  • به درمان و پیشگیری از اسهال حاد کمک می کند.
  • جذب مواد معدنی و ویتامین ها را تا حد زیادی بهبود می بخشد.
  • مصرف آن برای کم شدن التهابات روده ای مفید است.
  • به ساخت ویتامین های گروه b و k کمک می کند.
  • از رشد و تکثیر باکتری های مضر جلوگیری می کند.
  • از بروز بیماری های مقعد مثل هموروئید و شقاق جلوگیری می کند.

ضرورت پروبیوتیک ها

آیا کاربردهای پروبیوتیک را می شناسید؟

برای جذب بهتر مواد مغذی: مصرف این باکتری های مفید به جذب بیشتر مواد مغذی در مواد غذایی کمک می کند. از جمله تاثیرات آن می توان به جذب کلسیم و ویتامین ب اشاره کرد.

هضم راحت غذا: اگر جزو افرادی هستید که برای هضم غذا مشکل دارید، بهتر است مصرف این باکتری مفید یا مکمل های آن را شروع کنید تا به هضم مواد غذایی و لبنیاتی که استفاده می کنید، کمک کند.

برای مقابله با عفونت و ویروس ها: استفاده از آن قدرت بدنتان را چند برابر می کند و با مقابله با میکروب ها عفونت و بیماری را از بین میبرد. همچنین می تواند از بروز عفونت در مجاری ادراری بعد از مصرف آنتی بیوتیک ها جلوگیری کند.

برای دفع راحت: افرادی که با یبوست دست و پنجه نرم می کنند و برای دفع آن با مشکل رو به ور می شوند، پیشنهاد می شود مصرف این باکتری مفید را در مصرف روزانه خود قرار دهند. بدین ترتیب از بروز هموروئید و شقاق نیز می توانید جلوگیری کنید.

برای پاکسازی بدن: اگر به طور معمول از آن استفاده کنید، می تواند به بدن کمک کند که خود را به صورت طبیعی سم زدایی کند. از آنجایی که قدرت تمیز کنندگی پروبیوتیک ها بالا می باشد، می تواند به کاهش زخم های گوارشی و بوی بد دهان کمک کند.

مفید برای سلامت خانم ها: واژن خانم ها هم به تعادل بین باکتری های خوب و بد نیازمند است تا مانع از مشکلاتی مانند قارچ یا عفونت باکتریایی شود. در صورتی که به طور دائم به عفونت های زنانه دچار می شوید، با مشورت پزشک به استفاده از این باکتری مفید بپردازید.

author-avatar

درباره دکتر زهرا سعادتی

دکتر زهرا سعادتی متخصص جراحی عمومی و لیزر، اولین بانوی جراح که لیزر بیماری های نشیمنگاه در یک جلسه را به طور تخصصی و حرفه ای در ایران آغاز نموده اند. ایشان در سال 1378 موفق به دریافت بورد تخصصی از دانشگاه شهید بهشتی تهران شده اند و دوره های جراحی با لیزر پرتوان را ابتدا در روسیه و ترکیه و سپس در ایران سپری نموده اند. تلفن ثابت تماس با مطب با پیش شماره تهران 22761600 و 22766853 و شماره موبایل و واتساپ 09120052674

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *