ارتباط بیماری ایدز با هموروئید و شقاق

قبل از مقایسه ارتباط بین بیماری هموروئید و ایدز بهتر است بدانید که همورئید، شقاق و ایدز چیست و از چه طریقی ایجاد می گردند. بیماری هموروئید یا بواسیر التهاب یا ترومبوز و بیرون زدگی بالشتک های هموروئید و یا برجستگی و ورم عروق ناحیه مقعد یا آنال است. شقاق نیز پارگی و زخم در ناحیه مقعد است که گاها با خونریزی قطره قطره و روشن و احساس سوزش به خصوص در هنگام دفع تشخیص داده می شود.

علت بروز هموروئید و شقاق می تواند یکی یا همه موارد زیر باشد:

  • یبوست و اجابت مزاج نامنظم که ممکن است بر اثر رژِیم غذایی نامناسب و عدم تحرک به وجود آید
  • فشار بر ناحیه که ممکن است بر اثر نشستن های طولانی، چاقی، لباس های تنگ و یا حتی رابطه ممنوع مقعدی بر ناحیه وارد شود.
  • وراثت نیز در بروز هر یک از علائم بالا می تواند دخیل باشد و با روش های پیشگیرانه می توانید از بروز هموروئید جلوگیری کنید.

بیماری ایدز چیست

بیماری ایدز بر اثر انتقال ویروس HIV منتقل می شود. بیماری ایدز سیستم ایمنی مبتلا را به شدت تضعیف می کند. به همین دلیل به آن بیماری نقص ایمنی اکتسابی نیز می گویند. بیماری ایدز روش های درمانی بسیار سخت و جدی دارد. هنوز درمان قطعی بیماری ایدز یافت نشده به همین دلیل توصیه می شود موارد پیشگیری از ابتلا را بیاموزید و به فرزندان خود نیز آموزش دهید تا به بیماری ایدز مبتلا نشوند.

راه های انتقال ایدز چیست

بیماری ایدز که بر اثر ویروس HIV بروز می کند چهار راه انتقال اصلی دارد:

  • رابطه جنسی (دخول) بدون وسایل محافظت کننده با فردی که مبتلا به  HIVاست. مثلا سکس بدون کاندوم
  • تزریق با سرنگ های آلوده
  • انتقال خون آلوده به ویروس HIV
  • انتقال از مادر به کودک در طی حاملگی در زمان زایمان و وضع حمل و یا شیردهی

روش جلوگیری از تولد نوزاد مبتلا به ایدز را PMTCT یا EMTCT می گویند. تست ایدز در مورد خانم های باردار غیر داوطلبانه است و جز آزمایش های روتین بارداری است. یعنی پزشک متخصص زنان در حین نوشتن آزمایشات بارداری بدون این که از مادر سوال کند آزمایش ایدز را خواهد نوشت.

این ویروس از راه های زیر منتقل نمی گردد:

  • نیش حشرات
  • بزاق اشک عرقی که با خون بیمار HIV مثبت آلوده نشده باشد.
  • بغل کردن دست دادن توالت مشترک استخر ظروف مشترک یا بوسیدن معمول کسی که HIV دارد

ویروس HIV در بیرون از بدن بسیار کم زنده می ماند و به محض خشک شدن خون از بین می رود. پس باید رفتاری با بیماران مبتلا به ایدز داشته باشیم که نگرش ما در رابطه با عدم انتقال در یک معاشرت معمولی را نشان دهد.

انتقال ایدز

درمان اورژانسی ایدز

اگر کسی در تماس با ویروس HIV بود. در موارد یا رفتارهایی که ریسک انتقال ویروس در آنها وجود دارد جهت عدم ابتلا تا 72 ساعت بعد از تماس با exposure وقت دارد درمانی که اکنون طبق دستورالعمل های کشوری پیشنهاد می شود درمانی سه دارویی است که برای 28 روز باید استفاده شود.3 دارو برای 28 روز پیشنهاد می شود.

پیشگیری بعد از مواجه با ویروس ایدز بدین معناست که فرد پس از مواجه باید داروهای Antiretroval Therapy(ART) دریافت کند.

PEP یا همان پیشگیری بعد از مواجه با شخص مبتلا فقط باید در موارد اورژانسی و حداکثر تا 72 ساعت (زمان طلایی golden time ) پس از مواجهه شروع گردد. رژیم سه دارویی Antiretroval برای 28 روز باید تجویز گردد.

ریسک انتقال HIV در یک مواجهه با مقاربت حفاظت نشده چقدر است؟

هرچه میزان خون یا ماده عفونی منتقل شده بیشتر باشد احتمال عفونت بیشتر است

از طرفی اگر فرد انتقال دهنده در مرحله پیشرفته بیماری و ایدز باشد به دلیل اینکه viral load بیشتری هم دارد ریسک انتقال و ایجاد بیماری در فرد مقابل بیشتر است.

هرچه میزان تماس آسیب و تروما به دنبال تماس با مبتلا بیشتر و عمیق تر باشد، احتمال خطر انتقال بیماری بیشتر است.

اگر فرد آلوده به HIV به طور همزمان به هپاتیت C هم مبتلا باشد و یا دچار عفونت های منتقله از راه جنسی باشد به دلیل التهابات و مشکلات موجود در سیستم مخاطی خطر انتقال عفونت HIV بیشتر است

در تجاوزات جنسی به دلیل بیشتر بودن حالت ترومانیزه و آسیب مخاطی احتمال انتقال عفونت بیشتر است. هرچه تعداد افرادی که این کار را انجام میدهند و یا مقاومت فرد مقابل بیشتر باشد به دلیل بالا بودن میزان تروما احتمال انتقال عفونت بالاتر است.

هرچه تعداد دفعات سکس بیشتر باشد ریسک انتقال بیشتر است.

امکان انتقال با سوزن آلوده نیز وجود دارد و این احتمال در صورتیکه مقداری خون در سوزن یا سرنگ مانده باشد بیشتر است ولی هرچه زمان بیشتری بگذرد آلوده کنندگی سوزن یا سرنگ کمتر می شود

تخمین خطر انتقال اچ آی وی در انواع مواجهه با اچ آی وی

  • انتقال خون 5/92%
  • اشتراک سوزن در مصرف تزریقی مواد 67/0%
  • مفعول آمیزش مقعدی 3 تا 5/0%
  • فرو رفتن سوزن در پوست 3/0%
  • مفعول آمیزش واژنی 2/0 تا 1/0%
  • فاعل آمیزش مقعدی 06/0%
  • فاعل آمیزش واژنی 08/0%
  • مفعول آمیزش دهانی 2/0 تا 05/0%
  • فاعل آمیزش دهانی 01/0%

بیشترین ریسک انتقال HIV در راه انتقال مقاربت جنسی از راه مقعد است به خصوص در شخص دریافت کننده فعل (مفعول) . کمترین ریسک را مقاربت insertive vaginal دارد. در تجاوزات جنسی به خاطر رفتارها و اعمال خشونت آمیز ریسک انتقال HIV بیشتر می گردد. در انواع مقاربت جنسی فرد receptive یا دریافت کننده عمل ریسک بیشتری برای ابتلا دارد.

نتیجه گیری ارتباط هموروئید ، شقاق و ایدز

همانطور که در بالا به اطلاع شما رسید یکی از محتمل ترین راه های انتقال ایدز رابطه جنسی است و هرچه در ناحیه مقعد و تناسلی تروما، زخم، آسیب و بافت معیوب وجود داشته باشد احتمال انتقال ویروس HIV بالاتر می رود. این موضوع در مورد افرادی که مبتلا به هموروئید و شقاق هستند نیز صدق می کند. در نظر داشته باشید در صورتی که بیمار مبتلا به ایدز نیازمند جراحی هموروئید و شقاق باشد این عمل جراحی حتی با لیزر نیز برای این گروه انجام نمی شود. زیرا بیماری ایدز یک نقص سیستم ایمنی است که فرد مبتلا قادر به تحمل جراحی و لیزر نمی باشد و عمل جراحی تهدیدی برای ادامه حیات مبتلا می باشد.

دکتر زهرا سعادتی

دکتر زهرا سعادتی متخصص جراحی عمومی و لیزر، اولین بانوی جراح که لیزر بیماری های نشیمنگاه در یک جلسه را به طور تخصصی و حرفه ای در ایران آغاز نموده اند. ایشان در سال 1378 موفق به دریافت بورد تخصصی از دانشگاه شهید بهشتی تهران شده اند و دوره های جراحی با لیزر پرتوان را ابتدا در روسیه و ترکیه و سپس در ایران سپری نموده اند. تلفن ثابت تماس با مطب با پیش شماره تهران 22761600 و 22766853 و شماره موبایل و واتساپ 09120052674

نمایش دیدگاه ها

  • سلام. در یک بازه زمانی ۳ ماهه متاسفانه ۴ بار رابطه مقعدی محافظت نشده داشتم، که امروز از آخرین بار ۲ ماه میگذره. الان حدود یک هفته پیش کنار مقعد یک جوش سفید رنگ زد و خوب شد بعد از اون احساس خارش خیلی خفیف و در نشستنهای طولانی احساس سوزش زیادی دارم و ترشح و خونریزی هم ندارم.
    تشخیص شما چی هست؟ به چه متخصصی باید مراجعه کنم؟ و چه اقدامی باید انجام بدم؟

    • لطفا از مطب وقت ویزیت بگیرید و خود درمانی نکنید. اگر به آبسه مقعدی مبتلا شوید و به درستی درمان نشود احتمال بروز عوارض شدیدتر وجود دارد.

منتشر شده توسط
دکتر زهرا سعادتی

مقالات اخیر

  • توده های ناحیه مقعد

چه زمانی برای درمان بواسیر به پزشک مراجعه کنیم

درمان بواسیر یا هموروئید ممکن است در مراحل اولیه با تغییرات سبک زندگی و درمان…

ژانویه 20, 2025
  • بهداشت و سلامت

استفاده از پوار مقعدی یا دوش مقعدی

ممکن است پزشک شما استفاده از پوار مقعدی یا دوش مقعدی را به شما پیشنهاد…

دسامبر 28, 2024
  • هموروئید

بواسیر چیست با عکس و فیلم

بواسیر (Hemorrhoids)، که به آن هموروئید نیز گفته می‌شود، تورم یا گشاد شدن رگ‌های خونی…

دسامبر 24, 2024
  • شقاق فیشر مقعد

لیزر شقاق بهتر است یا جراحی؟

شقاق مقعدی یک بریدگی یا پارگی کوچک در پوست یا پوشش مخاطی مجرای مقعد یا…

دسامبر 10, 2024
  • بیماری های عفونی

زگیل آبکی یا مولوسکوم علائم و درمان

زگیل آبکی یا مولوسکوم کونتاژیوزوم نوعی عفونت ویروسی پوست است که توسط ویروسی به نام…

نوامبر 11, 2024
  • فیستول

درمان فیستول مقعدی بدون جراحی

در گذشته امکان درمان فیستول مقعدی بدون جراحی امری کاملا غیر ممکن بود. زیرا فیستول…

اکتبر 26, 2024

اولین بانوی جراح تخصصی هموروئید و شقاق با لیزر در ایران. تمام مراحل با لیزر و توسط دکتر سعادتی انجام می شود. واتساپ  09120052674