دسته: اطلاعات عمومی پزشکی

تانسموس چیست؟

تانسموس به درد گرفتگی رکتوم اشاره دارد. تانسموس این احساس را به شما می دهد که شما نیاز به حرکت روده دارید ولی شما توانایی تخلیه کامل مدفوع از روده بزرگ را ندارید.

چه چیزی باعث تانسموس می شود؟

هر نوع بیماری التهابی روده (IBD) می تواند باعث ایجاد تانسموس شود. IBD باعث التهاب طولانی مدت در تمام یا بعضی از قسمتهای دستگاه گوارش یا دستگاه گوارش شما می شود. شایع ترین انواع IBD بیماری کرون و کولیت اولسراتیو است.

بیماری کرون و کولیت اولسراتیو باعث ایجاد زخم در دستگاه گوارش می شوند. این زخم ها باعث زخم شدن در امتداد دیواره های دستگاه های گوارشی شما می شوند. این جای زخم می تواند عبور مدفوع از خود را به طور معمول برای شما سخت کند ، که می تواند منجر به تانسموس شود.

اگر مبتلا به بیماری کرون هستید ، این زخم ها می توانند در دستگاه گوارش شما گسترش یابند. در مورد کولیت اولسراتیو ، این زخم ها فقط در روده بزرگ و روده شما قرار دارند.

مشخص نیست که دقیقا چه عواملی باعث بروز بیماری IBD می شود. تصور می شود ژنتیک و سیستم ایمنی هم نقش دارند.

همچنین بروز بیماری هموروئید یا همان بواسیر ممکن است دردهایی را در ناحیه روده و مقعد ایجاد کند. گاها این بیماری با خون در مدفوع یا بدون  خونریزی بروز می کند. به همین دلیل به محض مشاهده علائم درد شکم و ناحیه روده مقعد به متخصص جراحی عمومی و لیزر مراجعه کنید تا وضعیت شما را از هر لحاظ بررسی کنند.

ژنتیک

اگر خانواده و یا اقوام شما نیز به این بیماری مبتلا باشند ، احتمال ابتلا به IBD بیشتر است. اما سابقه ژنتیکی IBD دلالت بر این موضوع ندارد که شما نیز حتما از این طریق به بیماری IBD مبتلا شوید.

سیستم ایمنی

پزشکان بر این باورند که دستگاه گوارش شما ممکن است در فرآیند سیستم ایمنی بدن شما در مبارزه با ارگانیسم متجاوز ملتهب شود.

علل کمتر شایع

در حالی که IBDs شایعترین علل تانسموس است ، علائم شما ممکن است توسط تعدادی از شرایط دیگر ایجاد شود. حرکات خاص یا اختلالات حرکتی دستگاه گوارش می تواند هنگام عبور مدفوع از روده مشکلاتی ایجاد کند. برخی از شایعترین اختلالات حرکتی یبوست و اسهال است.

یبوست

یبوست مشکلی است که هنگام حرکات روده دچار مشکل می شود. این وضعیت همچنین ممکن است باعث عدم تحرک روده شود. یبوست می تواند منجر به کرنش و حرکات نادر روده شود. علل احتمالی یبوست عبارتند از:

  • سرطان روده بزرگ
  • آبسه های رکتال
  • عفونت روده بزرگ
  • تغذیه نامناسب و کم فیبر
  • دهیدراته شدن بدن یا کم آبی
  • عدم تحرک کافی و نداشتن فعالیت ورزشی منظم
  • اضافه وزن و چربی اضافی

اسهال

اسهال خروج سریع و مکرر مدفوع به صورت مایع است. بسیاری از اختلالات و بیماری ها می توانند باعث اسهال شوند ، از جمله:

  • عفونت های ویروسی
  • مسمومیت غذایی
  • مصرف بیش از حد دارو
  • رژیم غذایی نامناسب

چه موقع باید به پزشک مراجعه کنم؟

اگر تانسموس را اغلب تجربه می کنید ، در مورد علائم خود با پزشک خود صحبت کنید. حتماً درباره موارد زیر وضعیت خود را بگویید:

  • درد شکم
  • وجود خون در مدفوع
  • استفراغ
  • تب
  • لرز

گزینه های درمانی تانسموس چیست؟

اگر تانسموس را تجربه می کنید، تعدادی از گزینه های درمانی در دسترس است. در بیشتر موارد، با استفاده از داروهای خانگی، می توان آن را تسکین داد.

درمان در خانه

اگر یک IBD یا اختلال حرکتی علائم شما را ایجاد می کند ، می توانید با در نظر گرفتن برخی از رژیم های غذایی و شیوه زندگی، در رفع گرفتگی و ناراحتی های روده کمک کنید. این روشهای درمان خانگی نیز از اصول عالی پیشگیری از تانسموس است.

رژیم غذایی پر فیبر

خوردن رژیم غذایی با فیبر زیاد یکی از بهترین راهها برای تسکین تنش روده است. مصرف حداقل 20 گرم فیبر هر روز باعث می شود مدفوع شما نرمتر شود و حجم مدفوع را افزایش دهد. این به بدن شما کمک می کند تا راحت تر عمل دفع مدفوع را انجام دهید.

آب بنوشید

نوشیدن آب کافی برای نرم بودن مدفوع نیز مهم است. به ازای هر پوند از وزن بدن باید یک فنجان آب بنوشید.

فعالیت بدنی

فعالیت بدنی باعث تحریک حرکت روده می شود. ورزش منظم می تواند با کمک به روده های شما در انتقال ضایعات از دستگاه گوارش به تنش کمک کند.

درمان پزشکی

بسته به علت بروز تانسموس، درمان پزشکی متفاوت خواهد بود.

درمان پزشکی IBD با هدف متوقف کردن التهاب ناشی از علائم شما انجام می شود. داروهای زیر ممکن است تجویز شوند:

داروهای ضد التهابی که باعث کاهش التهاب روده می شوند معمولاً اولین قدم در درمان هستند.

داروهایی که میزان حساسیت و فعالیت سیستم ایمنی بدن را پایین می آورند ممکن است هنگام درمان IBD نیز استفاده شوند.

آنتی بیوتیک ها ممکن است برای کمک به از بین بردن باکتری ها در روده شما که می تواند باعث IBD و تانسموس شود، تجویز شوند.

سوالات متداول تانسموس

آیا تانسموس نشانه سرطان روده است؟

اگر علائم تانسموس همراه با کاهش وزن شدید و تغییرات شدید در وضعیت دفع مدفوع مثل تغییر رنگ عجیب و اسهال شدید باشد این وضعیت می تواند نشان دهنده سرطان روده باشد. در هر صورت مراجعه به پزشک متخصص برای تشخیص نهایی و انجام آزمایشات لازم ضروری است.

چرا من دائم احساس نیاز به دفع مدفوع دارم؟

زمانی که روده های شما ملتهب و حساس می شوند دائما احساس می کنید که نیاز به دفع مدفوع دارید. به این بیماری تانسموس می گوییم. بدین ترتیب که با حرکت هر ترشح و ماده دیگری مخاط روده حساس شده و احساس درد و نیاز به دفع مدفوع را به شما القا می کند.

آیا تانسموس خود به خود درمان می شود؟

شما باید علت بروز بیماری را پیگیری کنید تا دچار عوارض تانسموس نشوید. مراجعه به متخصص جراحی و یا گوارش الزامی است. رعایت رژیم غذایی مناسب و داشتن تحرک و سبک زندگی سالم به بهبودی سریع تانسموس کمک می کند. این بیماری خود به خود درمان نمی شود و نیاز به توجه و مراقبت دارد. تمامی عواملی که منجر به تحریک روده و بروز این بیماری می شود را شناسایی کنید و برای مرتفع کردن آنها اقدام کنید.

چرا من از ناحیه مقعد ترشح دارم؟

ترشح از مقعد نشان دهنده ضعف عضلات یا همان اسفنکتر مقعد است. زمانی که اسفنکتر مقعد دچار مشکل شود و به درستی کار نکند نمی تواند کنترل دفع مدفوع و گاز را به درستی و به طور اختیاری انجام دهد. بیماری هایی مثل شقاق مقعدی، فیستول مقعدی و آبسه مقعدی می توانند به این عضلات آسیب وارد کنند و این عارضه را بروز دهند. همچنین این عارضه پس از زایمان نیز برای برخی افراد بروز می کند.

دکتر زهرا سعادتی

دکتر زهرا سعادتی متخصص جراحی عمومی و لیزر، اولین بانوی جراح که لیزر بیماری های نشیمنگاه در یک جلسه را به طور تخصصی و حرفه ای در ایران آغاز نموده اند. ایشان در سال 1378 موفق به دریافت بورد تخصصی از دانشگاه شهید بهشتی تهران شده اند و دوره های جراحی با لیزر پرتوان را ابتدا در روسیه و ترکیه و سپس در ایران سپری نموده اند. تلفن ثابت تماس با مطب با پیش شماره تهران 22761600 و 22766853 و شماره موبایل و واتساپ 09120052674

منتشر شده توسط
دکتر زهرا سعادتی

مقالات اخیر

  • شقاق فیشر مقعد

لیزر شقاق بهتر است یا جراحی؟

شقاق مقعدی یک بریدگی یا پارگی کوچک در پوست یا پوشش مخاطی مجرای مقعد یا…

دسامبر 10, 2024
  • بیماری های عفونی

زگیل آبکی یا مولوسکوم علائم و درمان

زگیل آبکی یا مولوسکوم کونتاژیوزوم نوعی عفونت ویروسی پوست است که توسط ویروسی به نام…

نوامبر 11, 2024
  • فیستول

درمان فیستول مقعدی بدون جراحی

در گذشته امکان درمان فیستول مقعدی بدون جراحی امری کاملا غیر ممکن بود. زیرا فیستول…

اکتبر 26, 2024
  • بهداشت و سلامت

مزایا و معایب لیزر بی اختیاری ادرار

بی اختیاری ادرار یکی از اختلالات رایج هم در بین مردان و هم زنان است.…

اکتبر 2, 2024
  • اطلاعات عمومی پزشکی

همه چیز درباره بی اختیاری ادرار

بی اختیاری ادرار به انگلیسی Incontinence یا نشت غیر ارادی ادرار جزء بیماری های شایع…

سپتامبر 28, 2024
  • بیماری های مقعد

پماد آنتی فیشر برای شقاق

داروهایی که به صورت پماد برای شقاق عرضه می شوند نقش مهمی هم در کنترل…

سپتامبر 18, 2024

اولین بانوی جراح تخصصی هموروئید و شقاق با لیزر در ایران. تمام مراحل با لیزر و توسط دکتر سعادتی انجام می شود. واتساپ  09120052674