کیست مویی

عفونت کیست مویی و روش درمان

عفونت کیست مویی

کیست مویی یا سینوس پیلونیدال، یک کیسه کوچک در زیر  پوست است، که حاوی بقایای مو و پوست می باشد.  تجمع مو و پوست در این کیسه می تواند باعث ایجاد چرک یا عفونت شود. کیست مویی، نزدیک استخوان دنبالچه در بالای شکاف باسن قرار دارد.

کیست های پیلونیدال معمولا زمانی به وجود می آیند که موها پوست را سوراخ کرده و برعکس  به سمت داخل  رشد کنند. بدن این موها را عنصر خارجی می داند و نسبت به ورود آنها پاسخ ایمنی می دهد. این پاسخ ایمنی باعث ایجاد کیست و در نهایت عفونت در اطراف موها می شود. در شرایط حاد ممکن است یک بیمار چندین سینوس در زیر پوست خود داشته باشد.

اگر کیست مویی آلوده شود، دچار آبسه و عفونت می شود، که اغلب شرایط بسیار دردناکی است. کیست را می توان از طریق یک برش کوچک تخلیه کرد. معمولاً مردان جوان به این عارضه مبتلا می شوند. افرادی که به مدت طولانی می نشینند، مانند رانندگان کامیون، نیز در معرض خطر ابتلا به کیست مویی هستند.

دلایل ابتلا به عفونت کیست مویی  چیست؟

از آنجایی که کیست مویی پر از مو و بقایای مرده پوست می باشد احتمال ابتلا به عفونت و آبسه کیست مویی بسیار زیاد است. اما اگر کیست مویی قبلا جراحی شده است و تخلیه و درناژ شده است و مجدد دچار عفونت شود دلایل گوناگونی وجود دارد. از جمله دلایل عفونت کیست مویی جراحی شده عدم رعایت کامل بهداشت بیمار می باشد. گاهی نیز عدم تخلیه آبسه و عفونت حین جراحی منجر به عود مجدد عفونت و کیست مویی می گردد.

عفونت کیست مویی بعد از عمل جراحی

عفونت کیست مویی بعد از عمل جراحی بدون لیزر را مشاهده میفرمایید

علائم عفونت کیست مویی

در ابتدا ممکن است بیمار به غیر از یک فرورفتگی کوچک روی سطح پوست، علائم قابل توجه دیگری نداشته باشد. به مرور زمان کیست پر از مایع یا آبسه شده و بافت اطراف آن متورم و ملتهب می شوند. در کل علائم عفونت کیست مویی شامل موارد زیر است:

  • درد هنگام نشستن یا ایستادن
  • تورم کیست
  • پوست قرمز و دردناک در اطراف ناحیه
  • چرک یا تخلیه خون از آبسه، که باعث ایجاد بوی بد می شود.
  • موهای بیرون زده از ضایعه
  • ایجاد بیش از یک دستگاه سینوسی، یا سوراخ در پوست
  • همچنین ممکن است بیمار تب کم درجه ای داشته باشد.

علائم عفونت بعد از عمل کیست مویی

همانطور که در بالا ذکر شد علائم عفونت بعد از عمل جراحی کیست مویی نیز مشابه می باشد. اگر شما جراحی بسته کیست مویی و لیزر کیست مویی را انجام داده باشید احتمال عفونت بعد از عمل بسیار کم است. اما بیمارانی که جراحی باز کیست مویی را انجام داده اند ممکن است زخم باز آنها به سرعت عفونی شود. این بیماران اشخاصی می باشند که پانسمان را به طور روزانه و به طور صحیح تعویض نمی کنند. روند بهبودی زخم بیمارانی که به عفونت کیست مویی بعد از جراحی مبتلا می شوند بسیار کند است و یا بهبودی روند معکوس دارد.

عفونت کیست مویی چگونه درمان می شود؟

اگر عفونت کیست مویی در مراحل اولیه تشخیص داده شود، بیمار درد شدیدی را تجربه نمی کند و هیچ نشانه ای از التهاب ندارد. در این شرایط متخصص جراحی یک آنتی بیوتیک با طیف گسترده تجویز می کند. به علاوه توصیه هایی برای نگهداری صحیح از زخم ارائه می دهد. آنتی بیوتیک با طیف گسترده، آنتی بیوتیکی است که طیف وسیعی از باکتری ها را درمان کرده و از بین می برد. نباید فراموش کرد که این آنتی بیوتیک ها باعث بهبودی مجرای سینوس نمی شوند، اما به شما کمک می کنند تا از عفونت و ناراحتی راحت شوید. متخصص جراحی به شما توصیه می کند، جلسات معاینه را ادامه دهید و به طور مرتب موها زائد را از بین ببرید و به بهداشت توجه ویژه ای داشته باشید.

بعد از درمان عفونت کیست مویی نوبت به  درمان کیست مویی به طور قطعی و اصولی می رسد. این روش معمولا با عمل جراحی سنتی و یا لیزر کیست مویی با لیزر پرتوان انجام می شود.

ایجاد برش روی کیست و درناژ عفونت

این روش علائم ناشی از آبسه یا مجموعه چرک و عفونت داخل سینوس را کاهش می دهد. قبل از اقدام برای برش، متخصص جراحی بی حس کننده موضعی به شما می دهد. سپس از تیغ جراحی یا لیزر پرتوان برای باز کردن آبسه و تخلیه عفونت استفاده می کند، تا هرگونه مو، خون و چرک را از داخل آبسه پاک کند. متخصص جراحی زخم را استریل و پانسمان می کند. تا زخم به مرور التیام پیدا کند. در واقع این نوعی جراحی باز محسوب می شود که نیاز به بخیه ندارد. زخم معمولاً ظرف چهار هفته بهبود می یابد و بسیاری از بیماران نیازی به درمان بیشتر ندارند. در برخی موارد نیز برای راحتی بیمار زخم با بخیه بسته می شود. اما بستن زخم کیست مویی بستگی به مهارت متخصص جراحی و شرایط کلی بیمار دارد.

عمل جراحی عفونت کیست مویی

اگر بیمار بیش از یک دستگاه سینوسی داشته باشد، یا به طور مرتب دچار کیست مویی و عفونت شود،  متخصص جراحی و لیزر روش جراحی با لیزر پرتوان را پیشنهاد می کند. بیمارانی که دائم دچار عفونت کیست مویی می شوند ممکن است دچار عارضه فیستول نیز شوند. در صورت بروز فیستول به همراه کیست مویی احتمال عود و عفونت کیست مویی بعد از عمل جراحی بالا خواهد بود. لیزر کیست مویی پایین ترین احتمال عود و عفونت بعد از جراحی کیست مویی را دارد.

author-avatar

About دکتر زهرا سعادتی

دکتر زهرا سعادتی متخصص جراحی عمومی و لیزر، اولین بانوی جراح که لیزر بیماری های نشیمنگاه در یک جلسه را به طور تخصصی و حرفه ای در ایران آغاز نموده اند. ایشان در سال 1378 موفق به دریافت بورد تخصصی از دانشگاه شهید بهشتی تهران شده اند و دوره های جراحی با لیزر پرتوان را ابتدا در روسیه و ترکیه و سپس در ایران سپری نموده اند. تلفن ثابت تماس با مطب با پیش شماره تهران 22761600 و 22766853 و شماره موبایل و واتساپ 09120052674

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *