اطلاعات عمومی پزشکی

7 علت اصلی ترشحات مقعدی

علت ترشحات مقعد بر اساس رنگ آن و علائم دیگری که همراه با آن گزارش می شود متفاوت است. ممکن است این ترشح مربوط به همان ناحیه مقعدی یا روده و دستگاه گوارش فوقانی و تحتانی باشد. ناحیه مقعد به دلیل رطوبت زیاد و وجود موهای زائد، همیشه در معرض خطر انواع بیماری ها قرار دارد. به همین دلیل لازم است این ناحیه به طور مرتب مورد شستشو و مراقبت قرار گیرد.

هرچه بهداشت ناحیه مقعدی رعایت شود، احتمال بروز بیماری ها و عوارض مختلف کمتر خواهد بود. یکی از مشکلات ناخوشایندی که ممکن است در ناحیه مقعدی پیش بیاید، ترشحات مقعدی است. اما علت ترشحات مقعدی چیست؟ آیا این ترشحات قابل درمان هستند؟ راه های درمان این عارضه چیست؟

ترشحات مقعدی معمولا زرد رنگ یا شیری رنگ و عفونی هستند که ممکن است بوی بدی هم داشته باشند. همزمان با ترشحات مقعدی ممکن است بیمار علائم دیگری را نیز گزارش کند. این علائم عبارت است از: وجود درد و یا خارش در ناحیه مقعدی، دفع مایع زرد رنگ که شبیه به عفونت است، وجود تورم یا ملتهب شدن ناحیه مقعدی و اطراف آن، به وجود آمدن توده در داخل کانال مقعدی یا اطراف آن. علاوه بر تمامی این موارد، ممکن است ترشح خون هم وجود داشته باشد که البته کمتر پیش می آید. در ادامه این نوشتار، به بررسی علت ترشحات مقعدی و درمان آن می پردازیم.

علت ترشحات مقعدی چیست؟

دلایل مختلفی برای ترشحات مقعدی وجود دارد. برخی بیماری ها در ناحیه مقعدی وجود دارد که می تواند علت ترشحات مقعدی باشد. در ادامه این نوشته، به این بیماری ها و راه درمان آنها خواهیم پرداخت. ترشحات مقعدی عفونی با رنگ شیری، زرد یا سبز همراه با درد نشانه زخم و آبسه و فیستول در ناحیه مقعد می باشد. ترشحات بی رنگ و بی بو و بدون درد معمولا نشانه مشکلات گوارشی مثل روده تحریک پذیر می باشد.

1-آبسه مقعدی علت ترشحات چرکی و دردناک

یکی از مهم ترین دلایل ترشحات مقعدی می تواند بیماری آبسه مقعدی باشد. آبسه همانطور که از نامش پیداست، عارضه ای شبیه به جوش و پر از چرک است. آبسه مقعدی در اطراف ناحیه مقعدی به وجود می آید و می تواند علت ترشحات مقعدی عفونی و بسیار دردناک باشد.

2-فیستول مقعدی علت ترشحات عفونی و دردناک

فیستول مقعدی از بیماری های عفونی است که در ناحیه مقعدی به وجود می آید و درد زیادی ایجاد می کند. از آنجا که این عارضه یک بیماری عفونی است، می تواند علت ترشحات عفونی و رنگی مقعد باشد. این بیماری بر اثر بروز آبسه های مکرر بروز می کند و یک شبه به وجود نمی آید. اگر سابقه بیماری های عفونی ناحیه مقعد دارید به احتمال زیاد علت ترشحات مقعد شما فیستول می باشد.

سمت چپ فیستول مقعدی و سمت راست آبسه مقعدی

گاهی اوقات ممکن است در قسمت خروجی مقعد زخم هایی به وجود بیاید. این زخم ها معمولا همراه با درد، خونریزی و احساس سوزش هستند که به آنها شقاق می گوییم. علت عمده این نوع زخم ها معمولایبوست یا اسهال است. در صورتی که این زخم ها مورد رسیدگی قرار نگیرد و درمان نشود، می تواند منجر به ترشحات مقعدی شود.

4-ترشح مقعد بر اثر هموروئید

بواسیر یا هموروئید یک بیماری نسبتا رایج است که می تواند علت ترشحات مقعدی خونی یا حتی عفونی  باشد. این بیماری زمانی به وجود می آید که به رگ های روده راست یا ناحیه مقعدی فشار آمده باشد. مشکلاتی مانند یبوست یا اسهال می تواند منجر به بروز این بیماری ناخوشایند شود.

هموروئید یا بواسیر یک توده است که در اطراف ناحیه مقعدی یا داخل روده راست ایجاد می شود. اگر این توده در داخل روده راست به وجود بیاید، به آن بواسیر داخلی می گویند و اگر در اطراف ناحیه مقعدی ایجاد شود، بواسیر یا هموروئید خارجی نامیده می شود.

5-بیماری روده و دستگاه گوارش

بیماری های روده و دستگاه گوارش منجر به بروز ترشحات بی رنگ و لزج مقعد می شود. برای مثال علائم بیماری التهابی روده که IBD هم نامیده می شود عبارت است از: تب، کم آب شدن بدن، یبوست، اسهال، وجود خون یا ترشحات خونی در مدفوع، درد شدید ناحیه شکمی. این بیماری هم از جمله علت های ترشحات بی رنگ یا خونی مقعدی به شمار می رود.

سندرم روده تحریک پذیر یا IBS این عارضه که کمتر پیش می آید، می تواند علت ترشحات بی رنگ مقعدی باشد. علائم دیگر این عارضه اسهال، یبوست، نفخ یا درد شدید در ناحیه شکمی است.

ترشحات نارنجی یا قهوه ای که همراه با خروج گاز می باشند نیز می توانند نشانه مشکلات گوارشی باشند از جمله: روده تحریک پذیر، مشکلات کیسه صفرا و پانکراس و سو هاضمه و عدم هضم چربی غذایی. اما اگر بیمار سابقه بیماری های مقعد دارد احتمال دیلاته شدن مقعد، هموروئید و آبسه و فیستول بالاتر است. به خصوص ترشحات همراه با خون قرمز روشن عمدتا مربوط به بیماری های ناحیه مقعد می باشد.

6-زگیل تناسلی با ترشحات عفونی یا بی رنگ

زگیل تناسلی که ترشحات آن گاها با درد بسیار، خارش و برآمدگی همراه است، می تواند از جمله دلایل به وجود آمدن علائم ترشحات مقعدی باشد. همچنین مولوسکوم ها یا زگیل آبکی نیز می تواند علت ترشحات بی رنگ یا نسبتا زرد رنگ ناحیه مقعد باشند که ارتباط مستقیمی با کاهش سیستم ایمنی بدن بیمار دارد.

7-عفونت های ناحیه تناسلی

گاهی ترشحات ناحیه تناسلی بیمار به حدی است که متوجه نمی شود که این ترشحات مربوط به مقعد است یا ناحیه تناسلی. به خصوص بیمارانی که لباس های تنگ و پلاستیکی می پوشند بیشتر در این مورد دچار شک و تردید می شوند. در این مواقع توصیه می شود که سلامت ناحیه تناسلی را از لحاظ بروز عفونت های باکتریایی، ویروسی و قارچی نزد یک متخصص بررسی کنید تا عفونت به ناحیه مقعد انتقال پیدا نکند.

درمان ترشحات مقعدی

درمان ترشحات مقعدی بر اساس علت بروز این علائم روش های متفاوتی دارد. آبسه مقعدی و فیستول نیاز به مداخله جراحی و درناژ اصولی عفونت توسط یک جراح ماهر را دارد. به این ترتیب بیمار مجدد دچار عود و آبسه و عفونت نمی شود. بیماری هایی مثل هموروئید و شقاق نیز با اصلاح رژیم غذایی و مصرف داروی مناسب و به جا در همان مراحل اولیه قابل درمان است.

بیماری های دیگر ناحیه مقعد و تناسلی و بیماری های روده و دستگاه گوارش نیز معمولا نیاز به جراحی ندارند و نیاز به مصرف داروی مناسب و رعایت رژیم غذایی دارند. تغییر سبک زندگی به یک سبک سالم از جمله مهمترین روش های درمان ترشحات مقعدی در این بیماری ها می باشد.

ترشحات مقعدی زرد رنگ

ترشحات مقعدی زرد رنگ می تواند نشانه عفونت باشد. همانطور که در بالا اشاره شد وجود هرگونه زخم شقاق یا آسیب به بافت دهانه مقعد می تواند به سرعت منجر به بروز عفونت و حتی آبسه مقعدی شود. ممکن است در مراحل اولیه عفونت بیمار درد خاصی را تجربه نکند. اما از آنجایی که این ناحیه آلوده و فعال است هرگونه زخم و عفونت به سرعت مزمن و منتشر می شود. به همین دلیل به محض مشاهده ترشحات زرد رنگ منتظر درد و دیگر نشانه های عفونت نباشید و به سرعت به متخصص مراجعه کنید.

معمولا آبسه مقعدی و فیستول مقعدی و زخم های مزمن مثل شقاق مزمن منجر به بروز ترشحات زرد رنگ می شوند. در مواقعی که عفونت شدید و حتی قارچی است رنگ ترشحات به سبز نیز نزدیک می شود. این ترشحات زرد رنگ ممکن است با مخاط بی رنگی همراه باشد. همچنین اگر ترشحات به رنگ صورتی یا قرمز بود نشانه وجود خون و خونریزی در ناحیه مقعد می باشد.

آیا ترشح ادرار از مقعد امکانپذیر است؟

ترشح ادرار از مقعد به طور طبیعی رخ نمی دهد و اگر در مواقع خاص این اتفاق بروز کند می تواند نشانه یک مشکل جدی باشد. یکی از دلایلی که ممکن است باعث ترشح ادرار از مقعد شود فیستول رکتووزیکال است. فیستول رکتووزیکال نوعی ارتباط و کانال غیرطبیعی بین روده بزرگ (رکتوم) و مثانه است. این نوع فیستول به دلیل آسیب یا بیماری های مختلف بروز می کند. در این وضعیت ممکن است محتویات مثانه از طریق رکتوم خارج شوند و بیمار احساس کند که ادرار از مقعد خارج می شود. عواملی که منجر به بروز این نوع فیستول می شود شامل: عفونت های مزمن، بیماری التهابی روده، جراحی یا تروما، سرطان ها و رادیوتراپی می باشد. برای تشخیص دقیق و درمان این بیماری مراجه به متخصص جراحی عمومی و یا ارولوژی ضروری است.

در این مواقع متخصص برای بیمار کولونوسکوپی، سی تی اسکن یا ام آر آی تجویز می کند که معمولا ام آر آی فیستول با مشخص کردن مسیرهای آن کارآمدتر است.

دکتر زهرا سعادتی

دکتر زهرا سعادتی متخصص جراحی عمومی و لیزر، اولین بانوی جراح که لیزر بیماری های نشیمنگاه در یک جلسه را به طور تخصصی و حرفه ای در ایران آغاز نموده اند. ایشان در سال 1378 موفق به دریافت بورد تخصصی از دانشگاه شهید بهشتی تهران شده اند و دوره های جراحی با لیزر پرتوان را ابتدا در روسیه و ترکیه و سپس در ایران سپری نموده اند. تلفن ثابت تماس با مطب با پیش شماره تهران 22761600 و 22766853 و شماره موبایل و واتساپ 09120052674

نمایش دیدگاه ها

  • سلام خانوم دکتر وقتتون بخیر،
    من دو سه روزی هست دچار دلپیچه های ناگهانی میشم و دفع ماده مخاطی هنگام مدفوع،کمی حالت تهوع هم دارم و نمیتونم چیزی بخورم،
    میتونه مسئله نگران کننده ای باشه یا ممکنه به عوامل تغذیه ای و محیطی مربوط بشه؟
    حقیقتا من دانشجو هستم و این چند روز امتحانات امکان دکتر رفتن هم ندارم،بهتره چیکار کنم برای بهبود؟!

    • این حالت معمولا به دلیل عفونت های دستگاه گوارش و یا حساسیت و التهاب ناشی از مصرف غذاها یا داروها باشد. اگر علائم شما پایدار است توصیه می کنم حتما به متخصص مراجعه کنید.

  • سلام من یه سال پیش لیزر فیستول انجام دادم
    آلان بعضی موقع ها احساس مایع لزی در ناحیه مقعد میکنم چند روزی هست بعد خوب میشه البته درد کمی هم ناحیه لکن دارم دکتر هم مراجعه کردم سنو گرافی داد که دکتر گفت هیچ مایعی دیده نشد
    ممنون از پاسخ گوی شما پیشاپیش

    • شما باید کولونوسکوپی انجام دهید همچنین به متخصص مراجعه کنید که وضعیت مقعد را از لحاظ وجود هموروئید یا بواسیر بررسی کنند. زیرا اغلب این ترشحات مربوط به وجود هموروئید یا عفونت های گوارشی می باشد.

  • سلام خسته نباشید من مدتی هست که بیرون از خانه ترشح سوزش دار و بدبو در ناحیه مقعدی دارم و خودم بوشو احساس نمیکنم اما دیگران احساس میکنن میشه بگید چجوری در کوتاه ترین زمان ممکن بدون جراحی این مشکل برطرف بشه

    • علاوه بر اصلاح رژیم غذایی باید معاینه سلامت مقعد نیز انجام شود. اگر مشکل شما برطرف نشد کولونوسکوپی نیز تجویز خواهد شد. از مصرف غذاهای ادویه دار و با بوی تند مثل سیر و پیاز نیز خودداری کنید. مصرف برخی خوراکی ها مثل تخم مرغ نیز می تواند گازهای روده را بد بو کند.

1 10 11 12
منتشر شده توسط
دکتر زهرا سعادتی

مقالات اخیر

  • بیماری های گوارشی

خون در مدفوع و مسکن ها: آیا ارتباطی وجود دارد؟

تمامی داروها دارای عوارض هستند. این عوارض بنا به نوع دارو و فیزیولوژی بیمار می…

ژانویه 21, 2025
  • توده های ناحیه مقعد

چه زمانی برای درمان بواسیر به پزشک مراجعه کنیم

درمان بواسیر یا هموروئید ممکن است در مراحل اولیه با تغییرات سبک زندگی و درمان…

ژانویه 20, 2025
  • بهداشت و سلامت

استفاده از پوار مقعدی یا دوش مقعدی

ممکن است پزشک شما استفاده از پوار مقعدی یا دوش مقعدی را به شما پیشنهاد…

دسامبر 28, 2024
  • هموروئید

بواسیر چیست با عکس و فیلم

بواسیر (Hemorrhoids)، که به آن هموروئید نیز گفته می‌شود، تورم یا گشاد شدن رگ‌های خونی…

دسامبر 24, 2024
  • شقاق فیشر مقعد

لیزر شقاق بهتر است یا جراحی؟

شقاق مقعدی یک بریدگی یا پارگی کوچک در پوست یا پوشش مخاطی مجرای مقعد یا…

دسامبر 10, 2024
  • بیماری های عفونی

زگیل آبکی یا مولوسکوم علائم و درمان

زگیل آبکی یا مولوسکوم کونتاژیوزوم نوعی عفونت ویروسی پوست است که توسط ویروسی به نام…

نوامبر 11, 2024

اولین بانوی جراح تخصصی هموروئید و شقاق با لیزر در ایران. تمام مراحل با لیزر و توسط دکتر سعادتی انجام می شود. واتساپ  09120052674