عمل جراحی شقاق مقعدی معمولا آخرین روش درمان شقاق است که توسط متخصص جراحی عمومی به بیمار پیشنهاد می شود. اگر بیمار به درمان های دارویی شقاق پاسخ مثبت ندهد و مراقبت های خانگی نیز تاثیرگذار بر درمان نباشد جراحی یا لیزر شقاق پیشنهاد خواهد شد. شقاق به شکاف ها یا پارگی های موجود در پوست ناحیه مقعد گفته می شود که عمدتا به دلیل یبوست شدید ایجاد می شود.
در صورتی که بیمار حرکت روده ای شدیدی داشته باشد، بیمار درد و سوزش عجیبی را تجربه می کند. این عارضه معمولا با روش های طبیعی و ساده مانند تغییر رژیم غذایی، حمام آب گرم و … درمان می شود اما در صورت عدم درمان از راهکار های پزشکی و عمل جراحی شقاق کمک گرفته می شود.
بدون شک هنگامی که شما به شقاق مبتلا می شوید اولین راه درمان عمل نخواهد بود و این جراحی تنها در صورت پیشرفت بیماری و عدم پاسخگویی به سایر راهکار های درمانی به کار می رود. استفاده از مکمل های فیبر، افزایش مصرف آب، استعمال پماد نیتروگلیسیرین با تجویز متخصص جراحی و … همگی روش هایی می باشند که سبب کاهش اسپاسم عضله اسفنکتر خواهند شد. همچنین با تسهیل حرکات روده ای سطح درد را نیز به حداقل می رسانند.
بیماری شقاق در طی 1.5 ماه اول در فاز شقاق حاد قرار دارد اما بعد از آن به فاز شقاق مزمن وارد می شود. معمولا شقاق مزمن به درمان دارویی پاسخ نمی دهد و در این زمان برای عمل جراحی شقاق لازم است آماده شوید.
هنگامی که هیچکدام از اقدامات ذکر شده نتوانند شقاق مقعدی را بهبود نبخشند فرد نیازمند جراحی خواهد شد. بهترین نوع عمل جراحی شقاق اسفنکتروتومی داخلی جانبی می باشد که طی آن لایه های درونی اسفنکتر مقعدی تقسیم بندی می شوند تا بتوان درد و اسپاسم عضلات را متوقف نمود و منجر به بهبودی بیماری شد.
در شکاف های مقعدی بزرگ و مواردی که بهبودی حاصل نمی شود باید با استفاده از برش بافت های مجاور به درمان و پوشش دهی بافت آسیب دیده پرداخت. توصیه می شود برای جراحی شقاق از لیزر پرتوان استفاده شود تا ناحیه مقعد کمترین میزان آسیب را متحمل شود بدین ترتیب با لیزر شقاق بیمار دوره نقاهت کوتاهی را سپری می کند و احتمال عود و بازگشت شقاق به صفر نزدیک می شود.
یکی از مهمترین آمادگی های قبل از عمل جراحی شقاق به این شکل است که با توجه به شرایط پزشکی بیمار ممکن است مصرف برخی از داروها برای بیمار ممنوع شود تا عمل جراحی شقاق به پایان برسد. این داروها شامل داروهای رقیق کننده خون مثل آسپرین و مکمل های غذایی مثل ویتامین ای می باشد.
معمولا دو روز قبل از عمل جراحی شقاق از بیمار درخواست می شود تا آماده سازی روده ای انجام شود. غذای سنگین و چرب میل نکند و حدالامکان سعی کند روده ها پر نباشند. شب قبل از عمل جراحی شقاق باید یک غذای سبک میل شود. معمولا یک روز قبل از عمل از شیاف بیزاکودیل برای تخلیه و پاکسازی روده ها کمک گرفته می شود.
هر چقدر که بیمار از مواد غذایی حاوی فیبر بیشتر استفاده کند حرکات روده ای او آسان تر خواهد بود. بدین ترتیب برای دفع مدفوع درد کمتری را احساس می کند و با از بین بردن عامل یبوست بیشترین کمک را به بهبودی خود می کند. همچنین افزایش فیبر غذایی منجر به حجیم شدن مدفوع می شود
نقاهت و بهبودی بعد از عمل جراحی شقاق با توجه به شدت بیماری و نوع عمل می تواند متفاوت باشد. فعالیت های شخصی از مدتی کوتاه پس از عمل جراحی شقاق باید به تدریج آغاز شود. نشستن و پیاده روی طولانی یکی از محدودیت های انجام این جراحی است. هنگام نشستن حتما باید از بالش نرم یا بالشتک طبی استفاده کنید.
تا زمانی که متخصص جراحی عمومی اجازه ندهد نباید رانندگی کنید و نباید هیچگونه فشاری به مقعد وارد کنید. رانندگی های طولانی مدت پس از جراحی به شدت برای بیمار خطرناک و آسیب رسان می باشند. با توجه به شرایط بیمار داروهای ضد درد و ضد التهابی تجویز می شوند. از آنجایی که پس از جراحی با هر حرکت روده ای و دفع مدفوع بیمار درد زیادی را متحمل می شود لذا داروهای ضد درد مانند ایبوپروفن بسیار کمک کننده می باشند و سطح درد را کاهش می دهند.
نکته قابل توجه این است که بیمار نباید از مواد مخدر برای تسکین درد استفاده کند چرا که استعمال این مواد موجب بروز یبوست می شود. لذا باید استفاده از هر نوع مواد غذایی و یا دارویی طبق نظر متخصص جراحی معاللج باشد تا مشکلات جانبی و یبوست مجدد بیمار را دچار عود شقاق نکند.
رعایت بهداشت و تمیز نگهداشتن ناحیه مقعد یک از مهمترین نکات مراقبت بعد از عمل جراحی شقاق می باشد. استفاده از حمام آب گرم روزانه سه بار کمک قابل توجهی به کاهش درد و افزایش روند بهبودی بیمار خواهد کرد. آب گرم یک تسکین دهنده و درمان کننده عالی برای بهبود شقاق در نظر گرفته شده است که تاثیرات آن بلافاصله مشاهده می شود. بیمار باید از لباس های نخی و آزاد استفاده کند چرا که لباس های چسبان و پلاستیکی میزان سوزش و ایجاد آلرژی را افزایش می دهند.
1-آیا عمل جراحی شقاق و هموروئید را می توان همزمان انجام داد؟
در روش سنتی جراحی شقاق به دلیل التهاب و خونریزی زیاد این نوع جراحی معمولا نمی توان بخش وسیعی از مقعد را تحت جراحی قرار داد. اما اگر به یک متخصص جراحی عمومی و لیزر مراجعه کنید می توانید تحت جراحی شقاق و هموروئید با لیزر در یک جلسه و همزمان قرار بگیرید. با لیزر می توان انواع بیماری های مقعد را همزمان با انواع لیزر درمان کرد.
2-تجربه عمل جراحی شقاق چگونه است؟
قبل از جراحی شقاق متخصص جراحی برای شما ملین یا شیاف تجویز می کند تا روده ها تمیز باشند و تا 24 ساعت بعد از عمل نیازی به دفع مدفوع نداشته باشید. طی جراحی دردی احساس نمی کنید و بعد از جراحی هم باید مسکن مصرف کنید تا درد و التهاب کاهش یابد. در جراحی شقاق با لیزر دوره نقاهت بسیار کوتاه است. بسته به روش جراحی بین دو تا 20 روز طول می کشد که به محل کار بازگردید. هر روز باید در لگن آب گرم بنشینید و طبق دستورات پزشک جراح مراقبت های بعد از عمل شقاق را پیروی کنید.
3-آیا سوزش بعد از عمل جراحی شقاق طبیعی است؟
معمولا در جراحی سنتی شقاق بیمار تا چند روز احساس سوزش دارد به خصوص در جراحی با کوتر که با سوزاندن بافت انجام می شود. اما در جراحی شقاق با لیزر به دلیل ترمیم همزمان بافت همراه با برش بیمار احساس سوزش بعد از جراحی شقاق ندارد.
4-بهترین رژیم غذایی بعد از عمل جراحی شقاق چیست؟
بهترین رژیم غذایی تا 24 ساعت بعد از جراحی شقاق غذاهای آبکی و مقوی مثل سوپ سبک با عصاره گوشت و مرغ می باشد. بعد از آن برای این که دچار یبوست بعد از عمل جراحی شقاق نشوید مصرف غذاهای پرفیبر و آبمیوه و سبزیجات توصیه می شود. به علاوه مصرف 8 لیوان آب در روز و داشتن تحرک کافی برای جلوگیری از یبوست و عود جراحی شقاق بسیار کمک کننده است. بهتر است به جای برنج سیب زمینی آبپز را جایگزین کنید و از مصرف خوراکی های یبوست زا و فست فود خودداری کنید.
5-آیا بعد از جراحی شقاق نیاز به مصرف پماد شقاق است؟
در صورتی که عمل جراحی شقاق با لیزر انجام شود و بیمار مشکل خاصی نداشته باشد نیازی به مصرف دارو و پماد شقاق نیست. ممکن است برای جلوگیری از بروز یبوست جراح معالج شربت ملین و رژیم غذایی پرفیبر برای شما تجویز کند.
6-آیا عمل جراحی شقاق دردناک است؟
آنچه که واضح است در حین این عمل جراحی دردی احساس نمی کنید زیرا تحت بی هوشی یا بی حسی نخاعی خواهید بود. بعد از جراحی شقاق نیز دردی که متحمل می شوید از دوران بروز بیماری کمتر خواهد بود و با یک مسکن ساده قابل کنترل است. دقت کنید که اگر یبوست داشته باشید و یا ناحیه جراحی شقاق دچار عفونت شده باشد ممکن است دردی غیر طبیعی را احساس کنید. در این زمان حتما با جراح معالج خود تماس بگیرید.
7-تجربه عمل جراحی شقاق با لیزر چگونه است؟
آمادگی قبل از عمل جراحی شقاق با لیزر همانند جراحی شقاق به روش های معمول است. با این تفاوت که بیمار بعد از مرخصی از بیمارستان یا کلینیک می تواند به راحتی به منزل بازگردد و از فردای روز بعد از جراحی شقاق با لیزر به کارهای روزمره خود برسد. اگر بیماری کودک کوچک در منزل دارد و یا شغلی دارد که فشار زیاد فیزیکی به بیمار وارد می کند توصیه می شود تا 3 روز بعد از لیزر نسبت به انجام این امور خودداری کنید و از بلند کردن کودک و اجسام سنگین خودداری کند.
شقاق مقعدی یک بریدگی یا پارگی کوچک در پوست یا پوشش مخاطی مجرای مقعد یا…
زگیل آبکی یا مولوسکوم کونتاژیوزوم نوعی عفونت ویروسی پوست است که توسط ویروسی به نام…
در گذشته امکان درمان فیستول مقعدی بدون جراحی امری کاملا غیر ممکن بود. زیرا فیستول…
بی اختیاری ادرار یکی از اختلالات رایج هم در بین مردان و هم زنان است.…
بی اختیاری ادرار به انگلیسی Incontinence یا نشت غیر ارادی ادرار جزء بیماری های شایع…
داروهایی که به صورت پماد برای شقاق عرضه می شوند نقش مهمی هم در کنترل…
اولین بانوی جراح تخصصی هموروئید و شقاق با لیزر در ایران. تمام مراحل با لیزر و توسط دکتر سعادتی انجام می شود. واتساپ 09120052674
نمایش دیدگاه ها
سالها مبتلا به شقاق و آی بی اس هستم. نفخ بسیار بالایی دارم. از طرفی داروهای ضد نفخ و آنتی بیوتیک خوراکی منجر به یبوست من می شود.با وجود تحمل چندین سال درد شقاق، نگرانم مشکلات نفخ و یبوست ناشی از آی بی اس بعد از عمل جراحی شقاق مشکل ساز شود. یعنی چندین بار نیاز به تخلیه گاز، جراحت عمل را تشدید کند یا یبوست داروهای ضد نفخ و آنتی بیوتیک بعد عمل باعث برگشت شقاق شود.آیا ریسک بی اختیاری دفع گاز بعد از عمل هم وجود دارد؟ لطفا راهنمایی کنید
اگر مشکل یبوست و دفع مدفوع شما رفع نشود بعد از جراحی نیز مجدد بیماری شما عود می کند. بنابراین علاوه بر درمان شقاق به متخصص تغذیه نیز مراجعه کنید.
سلام خانم دکتر
ممنونم از پاسخگویی شما
5 روز پیش عمل فیشر انجام دادم، خواستم ببینم روش نشستن من چطور باید باشه. از ترس همش دراز میکشم. به نظرتون چه موقع بعد از عمل میتونم برم سرکار. معلم هستم.
برای نشستن از بالش یا رینگ طبی استفاده کنید. بیشتر سعی کنید وزن خود را بر روی ران ها بیاندازید. برای بازگشت به محل کار نیز از جراح معالج که از پرونده شما اطلاع دارند سوال بفرمایید. تا بهبودی کامل مراقبت های لازم را به طور کامل انجام دهید.
سلام دکتر .همسر من زایمان طبیعی داشته و الان چند روز بعد زایمان متوجه شده که یه چیزی از مقعدش زره بیرون.دکترش بهش گفته یکی از چین های سوراخ مقعد هست که اینجوری شدشده.چه بایر بکنیم؟
اگر یک بیرون زدگی ساده باشد بعد از زایمان طبیعی 3 تا 4 ماه طول می کشد که بهبود پیدا کند و توده کاملا به داخل برگردد. همچنین این توده ممکن است منجر به بروز یبوست شود. حتما مراقبت کنند که یبوست نگیرند. اگر بعد از 4 ماه بهبودی حاصل نشد لیزر هموروئید به ایشان پیشنهاد می شود.
سلام خانوم دکتر من عمل جراحی انجام دادم ولی دکتر گفته دوباره باید جراحی بشم چون هنوز چند تا گوشتا رو برنداشته گفته بودن اگه همشو بردارن باعث چسبندگی میشه در این مورد میشه توضیح بدین
طبق تشخیص جراح معالج عمل کنید. حتما رژیم غذایی پرفیبر و میوه و سالاد به اندازه کافی مصرف کنید که کالیبر مدفوع نرمال باشد و دچار تنگی و چسبندگی نشوید. لازم است هر روز دفع مدفوع نرمال داشته باشید.