اسکلروتراپی یکی از روش های نسبتا قدیمی برای درمان رگ های متورم (واریسی) است. این روش درمانی بیش از 150 سال است که در حال ارتقا می باشد. در حال حاضر درمان هموروئید با روش اسکلروتراپی به یکی از تکنیک های رایج برای برطرف کردن این بیماری تبدیل شده است. این تکنیک پزشکی برای برخی از درجات هموروئید می تواند تا حدی زیادی مفید باشد.
ما در این مطلب قصد داریم ضمن اشاره کوتاه به تکنیک اسکلروتراپی، هم مزایای درمان هموروئید با روش اسکلروتراپی و هم معایب درمان هموروئید با روش اسکلروتراپی را مورد بررسی قرار دهیم.
اسکلروتراپی چیست؟
اسکلروتراپی یک تکنیک پزشکی برای درمان طیفی از بیماری های عروقی است که موجب حجیم و شل شدن غیر عادی رگ ها می شوند (مانند هموروئید، واریس و رگ های عنکبوتی). در این روش به داخل رگ های متسع شده ماده ای (اسکلروزان) تزریق می شود که موجب کوچک شدن و بسته شدن آنها می گردد. امروز استفاده از انواع لیزر جایگزین این روش شده است. برای مثال لیزر هموروئید با لیزر پرتوان یا استفاده از لیزرهای کم توان برای از بین بردن رگ های عنکبوتی و واریس.
مزایای درمان هموروئید با روش اسکلروتراپی
مزایای درمان هموروئید با روش اسکلروتراپی شامل موارد زیر می گردد:
- یک روش سرپایی است، در نتیجه زمان زیادی برای انجام لازم ندارد و می توان آن را در مطب انجام داد.
- نیاز به بیهوشی ندارد. در نتیجه برای بیمارانی که به دلایل مختلف بیهوشی برای آنها خطرناک است مناسب می باشد.
- برای بیمارانی که امکان عمل جراحی هموروئید را ندارند مناسب است.
- چند بافت هموروئیدی را می توان به صورت همزمان درمان نمود.
- غالبا درد بسیار کمی بعد از تزریق ایجاد می شود که با مسکن های غیر تجویزی قابل کنترل است.
- از لحاظ اقتصادی نسبت به برخی دیگر از روش های درمان هموروئید به صرفه تر است.
- میزان موفقیت آن بعد از 4 سال بیش از 70 درصد است تخمین زده می شود.
معایب درمان هموروئید با روش اسکلروتراپی
از جمله معایب درمان هموروئید با روش اسکلروتراپی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- این روش برای افرادی که دارای بیماری های زمینه ای مانند بیماری های قلبی، کبدی، افراد مبتلا به آسم، افراد دارای بیماری آلرژیک، ترومبوفیلی، بیماران مبتلا به ایدز و بیماران مبتلا به التهاب روده منع استفاده دارد.
- تمامی روش های درمانی دارای عوارض خاص خود هستند. این روش نیز در برخی از افراد عوارضی مانند مشکلات تنفسی، هپاتیت (ورم کبد)، بروز هموروئید خفه شده، نکروز رکتوم، بروز عفونت های سپتیک، سندرم کمپارتمان شکمی، فیستول رکتوواژینال ایجاد می کند. البته این عوارض نادر هستند و بروز آنها تابع شرایط سلامتی بیمار، نوع ماده تزریقی، مهارت پزشک و سطح امکانات موجود در مرکز درمانی است.
- برای همه درجات هموروئید قابل اجرا نیست (غالبا برای هموروئید درجه 1 و 2 به کار می رود).
- در برخی موارد احتمال بازگشت هموروئید وجود دارد.
کارایی درمان هموروئید به روش اسکلروتراپی
به طور کلی اگر این روش درمانی با در نظر گرفتن شرایط بیمار و با دقت بالا انجام شود مزایای درمان هموروئید با روش اسکلروتراپی بیشتر از معایب آن می گردد و می تواند در درمان هموروئید غیر پیشرفته مفید باشد.
البته مانند سایر روش های درمان هموروئید، در روش اسکلروتراپی نیز باید در سبک زندگی بیمار تغییراتی ایجاد شود تا درمان صورت گرفته مثمر ثمر واقع شود. این تغییرات شامل افزایش نوشیدن مایعات، دریافت حجم کافی فیبر غذایی، ورزش منظم و … است. در واقع بدون تغییر سبک زندگی و رعایت کردن برخی نکات درصد موفقیت درمان هموروئید با روش اسکلروتراپی به شدت افت می کند.
جمع بندی
مزایا و معایب درمان هموروئید با روش اسکلروتراپی تا حد زیادی وابسته به شرایط بیمار و همچنین تجربه و مهارت پزشک معالج است. این روش غالبا برای بیماران با هموروئید درجه 1 و 2 که بیماری زمینه ای خاصی ندارند، می تواند یک روش درمانی مناسب باشد. با توجه به پیشرفت هایی که در ماده فرموله شده اسکلروزان صورت گرفته و همچنین طراحی سوزن های تزریقی مخصوص، اسکلروتراپی برای درمان هموروئید یک روش ایمن محسوب می گردد.