التهاب رگ های مقعد را هموروئید گویند. که اگر این رگ های ملتهب و متورم باعث ایجاد ضایعه هایی از بیرون مقعد شوند، هموروئید خارجی و اگر این رگ ها از درون حفره مقعدی، ضایعه ایجاد کنند، هموروئید داخلی بوجود می آید.
هموروئید اغلب در اثر یبوست های طولانی مدت و شدید، جابجایی و بلند کردن اجسام سنگین مخصوصا بصورت ناگهانی و حتی بارداری بوجود می آید؛که دقیقا مورد آخر، موضوع مورد بحث ما در این مطلب است.
هموروئید در بارداری و علل آن
هموروئید در دوران بارداری، به دلایلی از جمله افزایش فشار ناشی از تحمل وزن جنین بویژه در ماه های آخر بارداری و فشار زیاد به کف لگن و همچنین افزایش هورمون پروژسترون که باعث گشاد شدن رگ های بدن و در تنیجه یکی از دلایل اصلی هموروئید در دوران بارداری میشود، بوجود می آید. علاوه بر موارد گفته شده باید توجه خاصی به یبوست در دوران بارداری شود؛ که اگر در مراحل ابتدایی و مخصوصا هنگام بارداری کنترل نشود باعث تضعیف عروق خونی در ناحیه مقعد و در نتیجه ایجاد هموروئید در بارداری می شود.
پیشگیری از هموروئید در دوران بارداری
قبل از دچار شدن به بیماری و یا حتی شبه بیماری، بهتر است راهکار های پیشگیری را مرور و اجرا کنید، از راهکار های پیشگیری از دچار شدن به هموروئید در دوران بارداری استفاده از بالشتک های بادی جهت نشستن های طولانی مدت، تغییر در حالت نشستن و جابجا شدن در حالت نشسته، تغییر وضعیت از حالت نشسته به ایستاده و راه رفتن، استفاده از لباس مناسب، که ترجیحا چسبان و جذب نباشد، اهمیت ویژه به نظافت شخصی و استحمام، استفاده از دستمال توالت های ترجیحا مرطوب و در نهایت داشتن رژیم غذایی سالم و مصرف مداوم آب و سبزیجات و انجام ورزش های ویژه دوران بارداری میتوان اشاره کرد که البته به بانوان عزیز پیشنهاد می شود حتی قبل از بارداری با انجام تمریناتی مخصوص عضلات عمقی لگن خود را تقویت نمایند.
علائم بواسیر در دوران بارداری
از علائم هموروئید در بارداری می توان به مواردی زیر اشاره کرد:
- .سوزش هنگام دفع مدفوع
- .درد های متناوب در ناحیه مقعد
- .خارش و سوزش در ناحیه مقعد
- .احساس وجود ضایعه و پوست اضافی در مقعد
- .و خونریزی هایی حین دفع مدفوع
درمان هموروئید در بارداری
پمادهای التیام دهنده، تزریق دارو توسط پزشک متخصص، و در حادترین شرایط از جراحی می توان برای بهبود هموروئید دوران بارداری استفاده کرد درواقع پادهای التیام دهنده هموروئید خاصیت جمع کنندگی عروق داشته و باعث ایجاد شرایط بهبودی می شوند، البته لازم به ذکر است که شما برای اطلاع از ابتلا به آن بهتر است حتما به پزشک متخصص جراحی عمومی مراجعه کرده و از او درباره درمان هموروئید مشورت بخواهید.
هموروئید بعد از بارداری
اگر پس از تولد نوزاد، هموروئید بارداری بهبود نیابد که البته خیلی شایع نیست، می توانید با راه های درمان که در چند سطر قبلی ذکر شد به بهبودی کامل دست یابید.
علاوه بر موارد ذکر شده نوشیدن مایعات، مصرف سبزیجات جهت جلوگیری از افزایش یبوست و در نتیجه بهبود هموروئید می تواند موثر باشد. فراموش نکنید یبوست شما ممکن است تا چندین روز پس از زایمان هم ادامه داشته باشد چراکه شما در حال حاضر بعنوان یک مادر باید فرزند خود را شیر دهید و این تولید شیر به مقدار نسبتا زیادی از آب بدن شما نیاز دارد. بنابراین مصرف آب و مایعات را فراموش نکنید. بعلاوه می توانید با شست و شوی آهسته و ملایم مقعدتان بصورت مداوم و با استفاده از آب ولرم و استفاده از دستمال های مرطوب بدون بو جهت خشک نگه داشتن آن استفاده نمایید.
فراموش نکنید که هر چه کمتر از لوازم بهداشتی فاقد مواد شیمیایی استفاده نمایید یک قدم به بهبودی نزدیکتر شده اید ناگفته نماند برای افراد دارای هموروئید بارداری خفیف که توسط پزشک خفیف بودن آن تأیید شده است می توانید با رعایت موارد گفته شده به سلامت کامل دست یابید پس به یاد داشته باشید که جهت تشخیص وخامت هموروئید بارداری حتی پس از بارداری نیز به پزشک مراجعه کرده و از او مشورت بخواهید.
سوالات متداول هموروئید در بارداری
1-آیا هموروئید در بارداری خطرناک است؟
بیماری هموروئید به خودی خود خطرناک نیست. به همین دلیل با اقدام به موقع برای درمان هموروئید جای نگرانی نیست. معمولا در دوران بارداری توصیه می شود که مادر از روش دارو درمانی و کنترل رژیم غذایی و مصرف آب و آبیموه هموروئید را کنترل کند. بعد از بارداری اگر مشکل مادر حل نشد می توان برای جراحی هموروئید و یا لیزر هموروئید اقدام کرد.
2-درمان هموروئید در بارداری چقدر طول می کشد؟
از زمانی که برای درمان هموروئید در بارداری اقدام می کنید تا بهبودی کامل ممکن است تا 6 ماه طول بکشد. اما با مصرف دارو و مراقبت های لازم در همان چند هفته اول التهاب ، قرمزی و درد تا حد زیادی فروکش می کند.
3-آیا می توان با وجود هموروئید باردار شد؟
توصیه می شود که قبل از اقدام به بارداری نسبت به درمان هموروئید اقدام فرمایید. زیرا طی دوران بارداری فشار بر روی ناحیه بیشتر می شود. به همین ترتیب خارش و خونریزی و بیرون زدگی هموروئید در بارداری تشدید خواهد شد. و منجر به سلب آسایش مادر خواهد شد.
4-آیا ماندن در رختخواب به درمان هموروئید در بارداری کمک می کند؟
معمولا برای بهبودی هموروئید ماندن در رختخواب توصیه نمی شود. اما می توانید برای برداشتن فشار از ناحیه روزانه حداقل 3 بار و به مدت نیم ساعت به سمت چپ دراز بکشید.