پماد تتراسایکلین برای درمان شقاق مقعدی در مواقعی تجویز می شود که نیاز به کنترل عفونت در ناحیه مقعد و به طور موضعی تشخیص داده می شود. شقاق مقعدی یکی از بیماری های رایج بین زنان و مردان می باشد که بسیاری از بیماران به دنبال یک روش درمانی شیمیایی و گیاهی مناسب هستند تا کمی دردهای آنها کاهش یابد، ما نیز در این مقاله به معرفی پماد تتراسایکلین برای شقاق مقعدی، نحوه استفاده و عوارض آن می پردازیم.
شقاق مقعدی همان التهابات و زخم های موجود در ناحیه مقعد و نشیمنگاه است که در بیشتر بیماران به دنبال ابتلا به یبوست مزمن و زایمان ایجاد می شود، همچنین در برخی از بیماران این شقاق مقعدی حاصل از تجمع آلودگی ها در ناحیه مقعد می باشد.
بیمارانی که با این مشکل روبرو هستند باید هر چه زودتر به دنبال درمان آن بروند و اجازه ندهند که بیماری به اوج خود مانند بی اختیاری در مدفوع و خونریزی های شدید برسد. قابل ذکر است بیمارانی که با شقاق مقعدی روبرو هستند، دارای علائم خارش، سوزش، مدفوع همراه با خون، زائده های گوشتی و درد بسیار زیادی هستند که حتی نشستن نیز برای آنها دردناک می باشد.
- برای استفاده از پماد تتراسایکلین برای شقاق مقعدی کافی است یک بند انگشت از پماد را بر روی ناحیه بمالید.
عوارض و ممنوعیت های پماد تتراسایکلین برای شقاق مقعدی
پماد تتراسایکلین برای شقاق مقعدی یکی از انواع پماد های شیمیایی و نوعی آنتی بیوتیک است که حتما باید با تجویز پزشک و متخصص مورد استفاده قرار بگیرد، این محصول هم در شکل های کپسول و هم پماد در داروخانه ها موجود است.
پماد تتراسایکلین نوعی آنتی بیوتیک می باشد و انواع پمادهایی که با پسوند داکسی، اکسی و مینو به کلمه سایکلین چسبیده اند نیز زیر مجموعه ای از تتراسایکلین می باشند. این پماد مانند همه مواد شیمیایی دیگر عوارض و ممنوعیت های مصرفی دارد.
از عوارض استفاده از پماد تتراسایکلین برای شقاق مقعدی که البته در شرایط خاص و در برخی از بیماران به وجود می آید، می توان به سردردهای خفیف و یا زیاد، تب و لرز، خونریزی و … اشاره کرد.
از ممنوعیت های مصرفی این پماد می توان به مصرف زنان باردار، زنان شیرده و برخی از بیماری ها اشاره کرد تا با داروهای مصرفی آن بیماری ها تداخل دارویی نداشته باشد. قابل ذکر است که این دارو می تواند اثر داروهای ضد بارداری را نیز کم کند و بیماران مصرف کننده باید این موضوع را نیز مدنظر قرار دهند.
پماد تتراسایکلین برای شقاق مقعدی مانند هر داروی دیگری می تواند به کنترل این بیماری و برطرف کردن عفونت ها ( که حاصل از تجمع التهابات موجود در ناحیه مقعد است)، سوزش و خارش ها بپردازد.
این پماد برای عفونت های باکتریایی سطحی تجویز می شود و نباید برای عفونت های قارچی و ویروسی تجویز شود. زیرا با تضعیف باکتری های مفید می تواند منجر به وخیم تر شدن عفونت باکتریایی و ویروسی شود.
نحوه استفاده از پماد تتراسایکلین برای شقاق مقعدی
بیمار برای استفاده از پماد تتراسایکلین برای مقعد باید ابتدا دست های خود را به خوبی با آب و صابون بشوید و ناحیه مقعد را نیز با آب گرم شست و شو دهد و در مرحله آخر مقدار تجویز شده پماد (معمولا یک بند انگشت) را به خوبی در ناحیه مورد نظر چرب کنند. در هنگام مالیدن پماد تتراسایکلین به ناحیه شقاق دستکش یا انگشتی به دست کنید تا از انتشار آلودگی و یا آسیب به زخم شقاق جلوگیری کنید.
گفتنی است برخی از بیماران که از این پماد استفاده می کنند با کاهش سوزش و زخم ها در چند روز اول استفاده، فکر می کنند، بهبود یافته اند و مصرف دارو را قطع می کنند، در صورتی که باید با تجویز پزشک دارو را در مدت زمان مشخصی استفاده کنند تا بیماری دوباره برنگردد.
قابل ذکر است که اگر بیمار با نادیده گرفتن شقاق مقعدی و شرم از معاینه پزشک، دردها را تحمل کند، ممکن است بیماری به کانال های مقعدی و ایجاد زائده های گوشتی برسد و در این زمان است که بیمار باید تحت عمل جراحی قرار بگیرد و یا از لیزر شقاق برای مداوای بیمار استفاده شود.
البته یادآور می شویم که پمادهای آنتی فیشر زیادی برای کنترل و درمان شقاق وجود دارد که می تواند اثرات بهتری از این پماد بر درمان شقاق بر جای بگذارد. بنابراین قبل از استفاده از هرگونه پماد برای درمان شقاق مقعدی حتما با یک متخصص جراحی و لیزر باتجربه مشورت نمایید.
دیگر کاربردهای پماد تتراسایکلین
این پماد یک آنتی بیوتیک موضعی است. به همین دلیل از آن برای درمان عفونت های پوستی و موضعی ناشی از باکتری ها استفاده می شود. عمده مواردی که پماد تتراسایکلین کاربرد دارد و تجویز می شود شامل:
- عفونت های سطحی پوست مثل جوش های عفونی، زخم ها و یا التهاب های باکتریایی پوست.
- درمان زخم ها و بریدگی های کوچک برای جلوگیری از شیوع عفونت.
- درمان عفونت های چشمی که پماد تتراسایکلین چشمی تجویز می شود.
این پماد با جلوگیری از رشد و تکثیر باکتری ها عمل می کند. برای استفاده از این پماد باید به دقت طبق دستور پزشک عمل شود و از مصرف طولانی مدت آن بدون مشاوره پزشک خودداری شود. زیرا استفاده طولانی مدت از آنتی بیوتیک ها می تواند باعث مقاومت باکتری ها به دارو شود.
سوالات متداول پماد تتراسایکلین
1- آیا پماد تتراسایکلین برای عفونت واژینال کاربرد دارد؟
خیر از آنجایی که این پماد موضعی است و اغلب عفونت های واژینال عامل قارچی دارند این پماد برای درمان عفونت واژینال کاربرد ندارد. عفونت های باکتریایی واژینال نیز با تجویز آنتی بیوتیک های خوراکی مثل مترونیدازول درمان می شوند. داروهای ضد عفونت قارچی واژینال نیز اغلب کلوتریمازول یا فلوکونازول می باشند.
2- آیا پماد تتراسایکلین برای عفونت قارچی کاربرد دارد؟
این پماد برای عفونت قارچی موثر نیست. این پماد به طور خاص برای عفونت باکتریایی کاربرد دارد و آنتی بیوتیک های جایگزین برای عفونت قارچی شامل کلوتریمازول پماد یا قرص، میکونازول، فلوکونازول خوراکی می باشد. این در حالی است که استفاده از تتراسایکلین برای عفونت قارچی می تواند وضعیت را وخیم تر کند و محافظ طبیعی پوست را تضعیف کند.
3- آیا پماد تتراسایکلین برای درمان شقاق موثر است؟
این پماد برای درمان شقاق ترک یا زخم های مقعدی به طور مستقیم توصیه نمی شود. اما ممکن است در مواردی که عفونت باکتریایی در محل شقاق وجود دارد توسط پزشک تجویز شود. این پماد می تواند از رشد باکتری ها جلوگیری کند و خطر عفونت ثانویه زخم بر اثر حرکت مدفوع در ناحیه را کاهش دهد. اما به تنهایی برای درمان شقاق کافی نیست.
4- انواع پماد تتراسایکلین چیست؟
3 نوع پماد تتراسایکلین در بازار موجود است که در انواع 1 درصد 3 درصد و چشمی می باشند. که برای درمان شقاق معمولا تتراسایکلین 3 درصد تجویز می شود.