غده و توده های بدن

همه چیز درباره کیست سباسه

کیست سباسه

کیست سباسه یا هیداتیدی کیست، یک نوع عارضه‌ پوستی است که در بیشتر موارد بی خطر و بدون علائم جدی است. کیست سباسه دو نوع اپی درموئید و پیلار می باشد. در بعضی موارد ممکن است علائم و عوارضی را ایجاد کند که نیاز به درمان دارند. این کیست معمولاً در بخش‌های مختلف بدن از جمله سر، گردن، صورت، پشت، کمر، ران و ساق پیدا می‌شود. زمانی که کیست سباسه عفونی می شود دردناک می شود و تحمل آن برای بیمار سخت خواهد بود. در ادامه به بررسی مشخصات، علل بروز و درمان این عارضه می پردازیم.

کیست سباسه سر و گردن

کیست سباسه سر و گردن که امکان جراحی و درمان آن بدون بر جای گذاشتن اسکار جراحی وجود دارد

کیست سباسه چیست؟

کیست سباسه شامل یک توده‌ است که درون یک بافت حاوی مایع سفیدرنگ قرار دارد. این کیست می‌تواند در هر قسمت از بدن ایجاد شود، اما معمولاً در بخش‌هایی از بدن که دارای بافتهای چربی هستند، ایجاد می‌شود. این کیست ممکن است در بخش‌های مختلف بدن به اندازه‌ی چند میلی‌متر یا به اندازه‌ی چند سانتی‌متر باشد. به طور کلی، کیست سباسه یک عارضه‌ی پزشکی بی خطر است که معمولاً بدون نیاز به درمان جراحی خودبخود برطرف می‌شود. با این حال، در صورت ایجاد علائمی مانند تورم و التهاب در محل ایجاد کیست، بهتر است به پزشک مراجعه کرده و تشخیص و درمان دقیق این عارضه را از او دریافت کنید.

علت عمده توده های سفت زیر پوست همین کیست سباسه و لیپوم ها می باشند. این توده ها تا زمانی که عفونی و عارضه دار نشده اند خطری ندارند و جراحی و درمان آنها اورژانسی نیست.

ویژگی های کیست سباسه

در ادامه به بررسی مشخصات و ویژگی‌های کیست سباسه پرداخته می‌شود:

شکل کیست سباسه

کیست سباسه به صورت یک توده‌ی نرم و قابل فشار در زیر پوست و در نزدیکی سطح پوست، قابل لمس است. شکل این توده‌ی پر مایه و پر مایع معمولاً گرد و صاف است و دارای یک توده مایع درونی است. اندازه کیست ممکن است از چند میلی‌متر تا چند سانتی‌متر باشد.

 رنگ کیست سباسه

معمولاً کیست سباسه به رنگ سفیدرنگ یا زرد رنگ است، اما در برخی موارد ممکن است دارای رنگهای دیگری مانند قهوه‌ای یا سیاه باشد.

محل ایجاد کیست سباسه

کیست می‌تواند در هر قسمت از بدن ایجاد شود. اما معمولاً در بخش‌هایی از بدن که دارای بافتهای چربی هستند، ایجاد می‌شود. به عنوان مثال، این کیست معمولاً در بخش‌هایی از سر، صورت، گردن، پشت، کمر، ران و ساق پیدا می‌شود. کیست سباسه سر از جمله شایع ترین توده های زیر پوست سر است.

 عوارض کیست سباسه

کیست سباسه معمولاً بدون عوارض جدی است و بیشتر به صورت یک ناحیه برجسته و قابل لمس در بالای پوست قابل تشخیص است. با این حال، در بعضی موارد، این کیست ممکن است به صورت دردناک در محل ایجاد آن، با تورم و التهاب همراه باشد. مهمترین عارضه کیست سباسه عفونی شدن آن می باشد. همین عفونت منجر به بروز درد، التهاب و سوزش می شود.

 تشخیص کیست سباسه

تشخیص کیست سباسه معمولاً با بررسی پزشکی و تشخیص بصری از نظر شکل و اندازه‌ توده‌ موجود صورت می‌گیرد. در برخی موارد، پزشک ممکن است تصویری از بخش مورد نظر تهیه کند تا مطمئن شود که توده‌ موجود یک کیست است و نه یک نوع لیپوم یا غده دارای عروق خونی.

 کیست سباسه به چه علت ایجاد می شود؟

کیست سباسه به دلیل انسداد در یک غده، منافذ یا پوشش مویی درون پوست ایجاد می‌شود. این انسداد باعث می‌شود که مواد چربی و سایر مواد از غده به داخل کیست جمع شده و توده‌ی پرمایه‌ای در زیر پوست شکل بگیرد. این کیست ممکن است به طور آهسته رشد کند و به صورت یک توده‌ بی خطر قابل لمس باشد. در بعضی موارد کیست سباسه به صورت سریع‌ تر رشد کرده و به اندازه‌ی قابل توجهی درون پوست شکل می گیرد. علل انسداد در غده‌ها یا پوشش مویی می‌تواند متنوع باشد. عواملی مانند اختلالات هورمونی، ترشح بیش از حد مواد چربی در پوست، عفونت‌های باکتریایی، اصابت ضربه و تحریک می‌توانند باعث ایجاد کیست شوند. در بعضی موارد، کیست نیز ممکن است به صورت وراثتی بروز کند.

مراحل درمان کیست سباسه

درمان کیست سباسه

درمان کیست سباسه معمولاً به دو روش انجام می‌شود. یکی از روش‌های درمانی کیست، استفاده از تزریق مواد است. در این روش، پزشک با تزریق مواد ضد التهاب به داخل کیست، سعی می‌کند کیست را پنهان کرده و از بین ببرد. این روش معمولاً در مواردی که کیست به صورت بی خطر و بدون عوارض جدی است استفاده می‌شود. در صورتی که کیست سباسه به صورت دردناک، قرمز و التهابی باشد، عمل جراحی کیست سباسه پیشنهاد می شود. در این روش، پزشک با استفاده از یک تیغ جراحی و یا لیزر برش کوچکی روی پوست، کیست را برداشته و آن را خارج می کند. پس از جراحی، ممکن است به شما دستور العمل‌ هایی برای مراقبت از پوست داده شود.

در بعضی موارد، ممکن است نیاز باشد نمونه بافت برای آزمایشگاه ارسال گردد تا بتوان از بدخیمی کیست سباسه مطمئن شد. در این صورت، پزشک ممکن است نمونه‌ بافت را برداشته و به آزمایشگاه ارسال کند. به طور کلی، درمان کیست سباسه به شدت عارضه، اندازه و محل آن و همچنین عوارض و علت ایجاد آن بستگی دارد.

کیست اسکالپ و روش درمان

اسکالپ به پوست سر انسان گفته می شودکه در برگیرنده فولیکول های مو، غدد چربی و عروق، رگ های خونی و پایانه های عصبی است. اسکالپ مسئول رشد مو و محافظت از سر است و نقش مهمی در سلامت پوست و مو ایفا می کند. برای درمان لازم است علاوه بر مراجعه به متخصص پوست و مو نسبت به تخلیه و جراحی آن نیز در صورت صلاحدید متخصص اقدام نمایید.

برای مراقبت و پیشگیری از بروز اسکالپ مو توجه به موارد زیر بسیار کمک کننده است:

  1. پاکسازی مناسب: برای جلوگیری از تجمع چربی و شوره، باید اسکالپ به طور مرتب با شامپوی مناسب شسته شود.
  2. رطوبت دهی: خشکی بیش از حد می تواند باعث خارش و تحریک اسکالپ شود.
  3. ماساژ اسکالپ: ماساژ ملایم با روغن های طبیعی (مثل روغن نارگیل یا آرگان) می تواند جریان خون را افزایش دهد و به سلامت موها کمک کند.
  4. جلوگیری از آسیب ها: استفاده از محصولات شیمیایی قوی یا ابزار حرارتی مثل اتو مو ممکن است به اسکالپ آسیب برساند.
author-avatar

درباره دکتر زهرا سعادتی

دکتر زهرا سعادتی متخصص جراحی عمومی و لیزر، اولین بانوی جراح که لیزر بیماری های نشیمنگاه در یک جلسه را به طور تخصصی و حرفه ای در ایران آغاز نموده اند. ایشان در سال 1378 موفق به دریافت بورد تخصصی از دانشگاه شهید بهشتی تهران شده اند و دوره های جراحی با لیزر پرتوان را ابتدا در روسیه و ترکیه و سپس در ایران سپری نموده اند. تلفن ثابت تماس با مطب با پیش شماره تهران 22761600 و 22766853 و شماره موبایل و واتساپ 09120052674

38 دیدگاه برای “همه چیز درباره کیست سباسه

  1. Avatar photo محمدرسول میرزایی گفت:

    سلام من یه برآمدگی بین دو کتفم ازپشت ایجاد شده که با درد همراه است اندازه ده سانت هستش لطفا راهنمایی کنید

    1. ممکن است یک لیپوم باشد که عفونی یا بزرگ شده باشد. حتی ممکن است یک کیست باشد. به یک متخصص مراجعه کنید که برای شما سونوگرافی یا تصویربرداری تجویز کنند.

  2. Avatar photo احمد حاجبلو گفت:

    سلام. سال قبل پشت کمرم قسمت بالای کمر ناحیه وسط کمر کیست سباسه داشتم عمل کردم. ولی بالای بخیه جای عمل برآمدگی ایجاد شده میخواستم من راهنمایی کنید با تشکر از شما

    1. احتمالا موهای زائد ناحیه را از بین نبرده اید. لازم است مجدد معاینه شوید. اگر کیست مویی ایجاد شده باشد احتمال بزرگ شدن و عفونی شدن آن در آینده وجود دارد. توصیه می کنم لیزر موهای زائد این ناحیه را هم شروع کنید.

  3. Avatar photo محمد گفت:

    سلام یه برآمدگی کنار گوشم سمت صورت ایجاد شده از پوست هیچی معلوم نیست ولی ز
    دست میزنم یه چیزی سفت توشه خیلی درد داره دردش و وقتی گردنم رو تکون یا غذا میخورم حس میکنم چیه

    1. ممکن است کیست یا لیپوم باشد. به متخصص پوست و مو مراجعه کنید. اگر با مصرف دارو درمان نشود به طور سرپایی توسط جراح تخلیه می شود.

  4. Avatar photo Nazanin گفت:

    سلام وقتتون بخیر
    همسرم ۳۱ سالشه و چند روزه قسمت زیر پستون یکم باد کرده و قرمز شده و درد داره این میتونه به چه علت باشه؟

    1. ممکن است ماستیت یا کیست مویی باشد. اصلا دستکاری نکنند. اگر سطحی باشد با دارو و اگر عمقی باشد با جراحی درمان می شود. بعد از جراحی هم نمونه به پاتولوژی ارسال می شود که از لحاظ نوع توده و بدخیمی بررسی مجدد شود.

  5. Avatar photo مریم گفت:

    سلام. وقت بخیر. آیا پس از عمل خارج نمودن کیست غدد سباسه برای پیشگیری از عود مجدد نیاز به کوتریزه نمودن محل کیست میباشد؟

    1. معمولا نیازی به این کار نیست و مهمترین اصل در جلوگیری از عود کیست سباسه تخلیه کامل این کیست و بقایای آن می باشد. کوتریزه کردن معمولا برای جلوگیری از خونریزی یا نابود کردن بافت های باقیمانده استفاده می شود.

  6. Avatar photo فهیمه گفت:

    سلام, من تازه متوجه یه برجستگی سفت کنار گوشم ( قسمت ناحیه عصب سه قلو ) روی صورتم شدم که دردی نداره، اما وقتی دست بهش میزنم یه چیز گرد و سفت رو احساس میکنم.
    به چه دکتری باید مراجعه که تشخیص بدن چیه؟
    نگرانم کرده . ممنون میشم راهنماییم کنید .

    1. به متخصص گوش حلق و بینی مراجعه کنید که برای شما سونوگرافی تجویز کنند. اگر توده یا لیپوم باشد با جراحی خارج می شود. اما اگر التهاب غدد لنفاوی باشد از متخصص داخلی یا عفونی می توانید وقت بگیرید.

  7. Avatar photo محمد گفت:

    سلام وقتتون بخیر
    من یه کیست سباسه زیر نرمه گوشم بزرگ شده و خیلی درد هم داشت رفتم دو تا دکتر گوش و حلق یکی گفت باید تخلیه کنیم و بعد آنتی بیوتیک بخوری یکیم آنتی بیوتیک داد و گفت که تا دو هفته بخور ولی برای اینکه عود نکنه باید عمل بکنیم و اونو خارج کنیم
    یه روز بعد خودش شب ترکید و تقریبا خالی شد ولی هنوز دارم میخورم آنتی بیوتیک هارو
    با اینکه من صورتم خیلی جوش میزنه و جوش های زیر پوستی و اینا میشه گفت مربوط به سنمه و بعدا ممکنه احتمال عودش کم بشه و یا حتما باید عمل کنم؟

    1. احتمال این که آنتی بیوتیک ها را قطع کنید و مجدد کیست عفونی و بزرگ شود وجود دارد. بنابراین در زمانی که عفونت و التهاب کم شده است جراحی و تخلیه اصولی آن را انجام دهید. برای جلوگیری از جوش های صورت نیز بهتر است توسط متخصص پوست و مو ویزیت شوید تا آزمایش های لازم را تجویز کنند و داروی مناسب تجویز کنند. درضمن بروز این جوش ها می تواند به دلیل تغییرات هورمونی که در سنین مختلف بروز می کند باشد.

  8. Avatar photo نازنین گفت:

    سلام من دو برآمدگی قرمز رنگ روی پوست بیرونی واژنم‌ دیدم وقتی فشار میدم خیلی کم درد داره ، آیا این کیست هستش؟

    1. ممکن است کیست یا آبسه و یا غده چربی و حتی زگیل باشد. اگر پزشک به زگیل مشکوک باشد نمونه برداری و آزمایش هم برای شما تجویز می کنند. در غیر این صورت آنتی بیوتیک و شوینده مناسب به شما پیشنهاد می شود. اگر درد و عفونت کم نشود جراحی و تخلیه توده پیشنهاد خواهد شد.

  9. Avatar photo شهاب گفت:

    سلام من ی برجستگی کنار گردنم زیر گوشم دارم رفتن سونو دادم گفتن کیست سباسه هست
    آرایشگاه رفتم متاسفانه با ماشین اصلاح تحرک شد متورم شد جوش زد رفتم دکتر قرص سفیکسیم ۴۰۰نوشت روزی یک بخورم تا عفونتش خشک بشه بعدش برم عمل ولی هی بدتر داره میشه ببخشید و هی چرک میزنه بیرون چیکار کنم با این قرص عفونت و چرم از بین میره
    ممنونم از شما

    1. از پزشک معالج بخواهید که آنتی بیوتیک قوی تر برای شما تجویز کنند.

  10. Avatar photo ماریا گفت:

    سلام وقتتون بخیر.
    من چند سال پیش چیزی شبیه به یه غده ی کوچیک تو سرم دراومد و این اواخر احساس میکردم بزرگتر شده هیچ درد و اذیتی هم نداشت تا اینکه چند روز پیش متوجه شدم قرمز رنگ شده و مثل جوش دردناک بود. فکر میکردم دقیقا تو همون ناحیه جوش دراومده و همسرم سعی کرد خالیش کنه چون میگفت سرش مثل جوش های چرکی سفید هست. مقداری چرک و خون بیرون زد و باز امروز احساس درد داشتم و همسرم وقتی فشارش داد چیزی مثل چرک ولی نه مایع به صورت پنیری که سفید هم نبود بیرون زد. رنگش چیزی بین قهوه ای و قرمز و مقدار زیادی بود. الان هم همون ناحیه متورم و دردناک هست. میخواستم بپرسم به نظرتون این غده چی میتونه باشه؟؟ آیا خطرناکه؟

    1. احتمالا کیست سباسه است و احتمال عفونی شدن مجدد آن وجود دارد. از یک جراح برای درناژ اصولی این توده وقت بگیرید و به هیچ عنوان آن را دستکاری نکنید. تا زمان مراجعه به پزشک با مقدار کمی بتادین آن را ضدعفونی کنید و پوست سر را تمیز نگهدارید.

  11. Avatar photo asra گفت:

    سلام وقت بخیر من گوشم رو سوراخ کردم بعد یه مدت ماده قهوهایی تو گوشم زیاد شد و میخارید بعدش گوش درد شدید گرفتم به طوری که به فک پایینم و سرم میزد یه برامدگی اندازه نخود پشت گوشم هست که اولش خیلی بزرگ بود ولی الان شده اندازه نخود خیلی خیلی کم درد داره میشه لطفا راهنمایی کنید ؟سرطانه؟

    1. سرطان نیست ممکن است این توده عفونی تخلیه زیر جلدی شده باشد و یا ممکن است به گوشواره حساسیت داده باشید. به یک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید که آزمایش و داروی مناسب برای شما تجویز کنند. از گوشواره هم فعلا استفاده نکنید.

  12. Avatar photo Reyhan گفت:

    سلام وقت تون بخیر
    ببخشید یه مشکلی برام پیش اومده ممنون میشم راهنماییم کنید
    من از پنج ماه پیش روی لابیای واژنم یه غده سفت دراومده که با لمس و فشار حس میشه و به صورت معمول درد نداره و اگه محکم فشارش بدم یکم احساس درد میکنم و مثل جوش ترشحات چرکی داره ینی در صورت فشار دادنش ترشحات چرکی خارج میشه ازش
    من گفتم خود به خود از بین میره ولی الان پنج ماهه که هست و تغییری نکرده کوچک یا بزرگ نشده و از بین هم نمیره سایزش خیلی بزرگ نیس و درد هم نمیکنه.
    باید به متخصص زنان یا پوست مراجعه کنم؟
    اینم بگم ک زیر پوسته و شاید با نگاه کردن معلوم نشه فقط با لمس کردن و کمی فشار, زیر دست حس میشه

    1. ممکن است بر اثر حساسیت به مواد شوینده یا انسداد غدد این ناحیه بروز کرده باشد. می توانید به یک جراح یا یک متخصص زنان مراجعه کنید. احتمال بروز کیست بارتولن در آینده نیز وجود دارد.

  13. Avatar photo مهدی گفت:

    خانم دکتر سلام
    نوزاد 7 ماهه ما از زمان تولدش تا به امروز ،ما بین دو ابرو هاش یه برجستگی سفت به همراه خود دارد، بنظر شما چی می‌تونه باشه، و بهترین راه درمان چیست؟
    سونوگرافی کیست سباسه گفته آیا حدثشان درست

    1. بله سونوگرافی را انجام دهید و به جراح متخصص اطفال مراجعه کنید.

  14. Avatar photo Hamid گفت:

    سلام روی لبم مقدار زیادی کیست هست واسه درمانش چکار کنم، خیلی زشت شده

    1. به متخصص پوست و مو مراجعه کنید.

  15. Avatar photo یاسر گفت:

    سلام و وقت بخیر
    تا جایی که من متوجه شدم دانه ای که بر روی آلت تناسبی ام دارم کیست سبابه است و هیچ خارش یا حتی دردی ندارد اما دوست ندارم باقی بماند روش درمانی خانگیی وجود دارد که تاثیر کاملی بگذارد و از بین ببردش؟ (چون ۱۷ سالم است نمیخوام به دکتر بروم و لیزر کنم)

    1. از یک متخصص اورولوژی وقت ویزیت بگیرید. اگر امکان درمان دارویی وجود داشته باشد ایشان برای شما پمادهایی مثل کلیندامایسین یا کرم های استروئیدی تجویز می کنند. رعایت بهداشت نیز برای درمان کیست سباسه بسیار ضروری است.

  16. Avatar photo سامان گفت:

    سلام و خسته نباشید من حدود سه ماه میشه کاشت مو انجام دادم قبل از اون یک کیست سبابه روی سرم داشتم که ارثیه بود چون پدرم هم روی سرش داره و خواهر و برادرم هم در صورت و روی سرشون دارندحالا به چه روشی میشه آنرا از بین برد که آسیبی به موهام نرسه ایا میشه با تزریق مواد ضد التهاب آن را از بین برد ؟ و آیا امکان عود مجدد داره یا خیر.

    1. باید دید که واقعا کیست سباسه است یا خال گوشتی.

  17. Avatar photo مریم گفت:

    من سالهابود کف سرم یه سفتی دانه مانند حس میکردم.چند روز پیش به فکرم رسید که این دانه چربی را تخلیه کنم وسعی کردم با فشار دادن زیاد اونو تخلیه کنم.اما تخلیه که نشد هیچ و دو روز درد میکنه ویه وسعتی ورم کرده سرم.خیلی کار اشتباهی کردم میشه راهنمایی کنید یا بگید خطرناک هست یانه.باید چیکارکنم؟

    1. احتمالا کیست سباسه است که به دلیل فشار و دستکاری عفونی شده است. علاوه بر مصرف آنتی بیوتیک مناسب لازم است جراحی سرپایی و تخلیه شود. اغلب خطرناک نیستند مگر این که عفونت وارد خون شود که بسیار نادر است.

  18. Avatar photo Mahsa گفت:

    سلام من پارسال دوتا توده سباسه کنار حدقه چشمم و انتهای ابروم در اومده بزرگ میشه در حد نخود و دوباره ناپدید شد سمت راست👉🏻 امسال بازم زده بیرون و یکی هم کنار چشم چپم
    میخواستم بدونم خودش از بین میره ؟چکارشون کنم پارسال سونو دادم تشخیصش کیست سباسه و ضایعات فیبرومایی بوده

    1. خود به خود از بین نمی رود و از آنجایی که در نقطه حساسی است توصیه می کنم به متخصص جراحی چشم مراجعه کنید و برای تنظیم چربی اطراف چشم نیز از کرم دور چشم مناسب استفاده کنید.

  19. Avatar photo افسون گفت:

    سلام وقت بخیر.خانم دکتر من کیست توی اسکالپ داشتم تقریبا ۴ماه پیش جراحی کردم الان دوباره درهمون محل دوباره برگشته و عود کرده

    1. علاوه بر تخلیه مجدد کیست حتما به یک متخصص پوست و مو مراجعه کنید که شامپو و یا تونر مناسب برای شما تجویز کنند که رطوبت و چربی پوست سر کاملا تنظیم شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *