یبوست در ردیف مهم ترین علت بروز شقاق قرار دارد و به برش یا پارگی هایی در دهانه مقعد منجر می شود که درد و سوزش خاصی را برای بیمار به همراه دارد. علل بروز این بیماری شامل موارد مختلفی می باشد که مهم ترین آن عبور مدفوع سخت از روده ها شناخته شده است.
علائم شقاق مقعد
برخی از علائم و نشانه های مهم شقاق مقعد در ادامه بیان می شود:
- احساس درد شدید بعد از حرکات روده ای و اجابت مزاج
- خونریزی داشتن هنگام حرکات روده ای
- احساس خارش و سوزش در ناحیه کانال مقعد
- وجود ترشحات بدبو در ناحیه مقعد
- ادرار مداوم و درد هنگام ادرار کردن
- احساس سوزش و درد هنگام وارد آوردن فشار برای دفع مدفوع
عوامل تاثیرگذار و علت بروز شقاق مقعد
امروزه به دلایل مختلف شقاق مقعد یکی از بیماری های رایج در میان افراد جامعه به شمار می رود که فاکتور های متعددی در به وجود آمدن آن نقش دارند:
- تجربه دوران بارداری در زنان و گسترش نواحی لگن و مقعد
- اسهال و یبوستی که درمان نشده است
- ورود اشیاء نامناسب درون کانال مقعد
- اعمال فشار بر مقعد در هنگام رابطه جنسی و یا خروج مدفوع سخت از روده ها
دلایل دیگر بروز شقاق
- حرکات مناسب روده ها و مبتلا شدن به بیماری های روده ای یا مسری
- خشک و شکننده بودن بافت مقعد
- گردش خون ضعیف در ناحیه مقعد
- کارسینوم مقعد
- ابتلا به بیماری سل و سیفلیس
چه کسی از شقاق مقعد رنج می برد؟
شقاق مقعد فقط در یک جنسیت خاص تجربه نمی شود. هم زنان و هم مردان این بیماری را تجربه کرده و علت بروز شقاق در آن ها می تواند کاملا متفاوت باشد. افراد هر زمان که احساس کنند دچار شقاق مقعد شده اند باید حتما به متخصص و جراحی و لیزر مراجعه نمایند.
چگونه از علت بروز شقاق جلوگیری کنیم؟
بسیاری از روش های تعیین شده برای درمان شقاق یا فیشرمقعد وجود دارد که اولین درمان و رویکرد جامع برای رفع آن راهکار های خانگی موجود، بدون عمل جراحی می باشد.
فر باید حتما در طول شبانه روز اقلام غذایی که غنی از فیبر هستند را مصرف کند.
روزانه مقدار زیادی آب بنوشد تا مدفوع را تسکین دهد و مواد درون روده به صورت نرم از مقعد خارج شوند.
بهره مندی از فواید حمام Sitz یا وان آب گرم که می تواند کمک قابل توجهی به پیشگیری و درمان این بیماری نماید.
انواع شقاق مقعد
شکاف های مقعدی می توانند هم در قسمت پشت بدن و هم در قسمت جلویی مقعد رخ دهند. دو نوع شکاف مقعدی در زیر توضیح داده شده است.
شقاق مقعدی حاد
علت بروز شقاق مقعدی حاد چیزی جز ترک ها و پارگی های کوچک نیست که ناگهان رخ می دهد. چنین شکاف هایی تقریبا حدود دو هفته طول می کشد تا از بین بروند و درمان شوند.
شقاق مقعدی مزمن
همانطور که از نام این بیماری پیداست یک عارضه پیچیده می باشد و زمان بیشتری برای درمان آن نیاز است. شکاف مزمن بدون راهنمایی و مشورت تخصصی با یک متخصص جراحی نمی تواند درمان شود. اصولا بهترین راهکار درمان شقاق مزمن لیزر درمانی است که هیچگونه بازگشت و عود پس از درمان آن وجود ندارد.
درمان شقاق مقعدی
خوشبختانه در بسیاری از موارد جراحی مورد نیاز نیست. در چنین مواردی، پزشکان در کلینیک های تخصصی هنگام مشاوره دادن به بیمارانشان ابتدا جهت جلوگیری از علت بروز شقاق، درمان های خانگی و ایجاد تغییرات در روند زندگی را به آن ها پیشنهاد می دهند.
عمل جراحی شقاق مقعد
در مورد شقاق های حاد، تغییر ساده در رژیم غذایی و روان می تواند شگفت انگیز باشد، اما اگر شکاف ها مزمن باشد، جراحی ضروری است. بعضی از روش های جراحی یا عمل جراحی که پزشکان در کلینیک های تخصصی برای درمان علت بروز شقاق مقعدی بکار می برند نام برده شده است:
- تزریق دوز کوچکی از سم بوتولینوم به اسفنکتر.
- انجام اسفنکتروتومی در قسمت جانبی و داخلی مقعد.
درمان پیشرفته لیزر شقاق برای درمان انواع مختلف شقاق مورد استفاده قرار می گیرد. درمان لیزر از عوارض عمل جراحی و از خونریزی جلوگیری می کند و در مقایسه با درمان های سنتی نیز زودتر بیمار را به نتیجه مطلوب می رساند.