غده و توده های بدن

غده چربی در باسن چیست؟

غده چربی در باسن

غده چربی در باسن، توده خوش خیمی است که به علت رشد غیر عادی و بیش از اندازه سلول های چربی به وجود می آید. این غده ممکن است در هر ناحیه ای از بدن که سلول های چربی در آنجا وجود داشته باشند، پدیدار گردد. گاها بیماران هموروئید یا همان بواسیر را با غده چربی در باسن اشتباه می گیرند. این در حالی است که روش درمان هموروئید با غده چربی کاملا متفاوت است. برخی دیگر از بیماران نیز آبسه مقعدی را با غده چربی در باسن اشتباه می گیرند. آبسه مقعدی بسیار دردناک و عود کننده است و نیاز به پیگیری و درمان جدی نسبت به غده چربی در باسن دارد. کیست مویی پایین کمر نیز گاها با غده چربی در باسن اشتباه گرفته می شود. متاسفانه اگر کیست مویی پایین کمر پیگیری و درمان نشود دچار عارضه آبسه و در نهایت فیستول می شود.

غدد چربی نرم بوده و به شکل دایره ای هستند و به سهولت در زیر پوست حرکت می ‌کنند. سوال نگران کننده ای که برای بسیاری از افراد پیش می آید این است که آیا این غده چربی در باسن می ‌تواند سرطانی شود؟  و آیا بروز غده چربی در باسن عوارضی  دارد؟

در جواب این سوال باید بگوییم این غده، سرطانی نبوده و کلا در موارد خیلی نادری ممکن است یک غده چربی به سرطان تبدیل شود. اما با این وجود باز هم درصد سرطانی شدن این توده های خوش خیم، صفر نیست.

تشخیص غده چربی در باسن

 

در نتیجه اگر چنین توده ای در ناحیه باسن خود دارید و تغییری در آن مشاهده کردید، به خصوص اگر توده به سرعت بزرگ یا دردناک شد، با متخصص جراحی عمومی یا متخصص جراحی و لیزر مشورت کنید تا نمونه برداری از بافت انجام بگیرد.

غده چربی در باسن نرم و خمیری بوده و با اندکی فشار حرکت می کند. بیشتر این نوع غده ها خیلی کوچک هستند، اما استعداد رشد داشته و در برخی موارد دردناک می شوند، یا دچار آبسه و عفونت می شوند. به خصوص اگر این غده در کنار اعصاب نمو کند یا دارای عروق خونی فراوانی باشد. جالب است بدانید که این غده ها در خانم ها شایع تر از آقایان می باشد.

تفاوت غده چربی در باسن با هموروئید

هموروئید یا بواسیر معمولا بعد از یک یبوست مزمن یا فشار بر ناحیه مقعد بروز می کند. اگر هموروئید داخلی باشد بیمار درد خاصی را احساس نمی کند و در مراحل اولیه تنها یک توده را در ناحیه داخلی مقعد احساس می کند. هموروئید داخلی در موارد پیشرفته و در درجات 3 و 4 به صورت یک گوشت اضافه مقعدی از مقعد بیرون می زند و علامتی جز توده یا خونریزی ندارد. این نوع از هموروئید با روش های خانگی و درمان های دارویی بهبود نمی یابد و نیازمند لیزر هموروئید یا عمل جراحی هموروئید می باشد.

اگر هموروئید درمان نشود عوارض گوناگونی خواهد داشت و اوضاع بیمار روز به روز بدتر خواهد شد. اما غدد چربی در باسن اینگونه نیستند و گاها مزاحمی نیز برای زندگی بیمار نمی باشند.

تفاوت آبسه مقعدی با غده چربی در باسن

لازم است برای تشخیص و درمان غده چربی در باسن به یک متخصص جراحی عمومی یا متخصص جراحی و لیزر ماهر مراجعه کنید. آبسه مقعدی دردی فزاینده و ترسناک دارد که آرامش بیمار را سلب می کند. گاها ترشح چرک همراه با آبسه مقعدی مشاهده می شود. این در حالی است که غده چربی هیچ گونه ترشح چرکی ندارد. آبسه مقعدی معمولا گرم و حتی داغ می شود و تا زمانی که تخلیه و درناژ نشود دردی فزاینده خواهد داشت. اما غده چربی درد خاصی ندارد و حتی ممکن است گاهی کوچکتر یا گاهی بزرگتر به نظر برسد.

عمل جراحی غده چربی در باسن

 

تفاوت کیست مویی پایین کمر با غده چربی در باسن

کیست مویی پایین کمر بر اثر تجمع مو و بقایای مرده پوست در یک کیست زیر پوستی ایجاد می شود. اما غده چربی بر اثر مسدود شدن غدد ترشح چربی و تجمع چربی در ناحیه ایجاد می شود. با توجه به این که این توده در انتهای کمر و در ناحیه نشیمنگاه ایجاد می شود دردناک خواهد بود. در هر صورت غده چربی و کیست مویی در این ناحیه را بهتر است با لیزر پرتوان تخلیه و جراحی کنید. جراحی خارج کردن و درمان کیست مویی و غده چربی با روش های معمول جراحی نیز امکانپذیر است. اما جراحی با لیزر ارجح است.

تشخیص و درمان غده چربی در باسن

تشخیص و درمان غده چربی در باسن توسط متخصص جراحی عمومی در اکثر موارد کار چندان سختی نیست و با بررسی و فشردن توده به راحتی مشخص می شود. اگر غده نسبتا بزرگ و با درد همراه باشد، متخصص جراحی عمومی دستور انجام آزمایشاتی را می ‌دهد تا احتمالاتی از قبیل لیپوسارکوما، نوع نادری از سرطان را رد کند.

این نوع غدد چربی، عارضه های رایجی هستند که ممکن است در ناحیه باسن ظاهر ‌شوند و بهتر است توسط متخصص جراحی و لیزر با لیزر پرتوان به طور سرپایی برداشته شوند. بروز غده چربی در باسن در برخی موارد چنانچه، مانع رشد عضلات یا منشا ایجاد درد باشد، به دستور متخصص جراحی عمومی عمل جراحی برداشت توده بدون تاخیر انجام می شود.

عمل جراحی برداشت غده چربی در باسن، عموما با بی حسی موضعی صورت گرفته و بیمار بلافاصله پس از عمل می ‌تواند مرخص شود. از آن جایی که اینگونه غدد آسیبی به بافت ها وارد نمی کنند، به سادگی با یک برش کوچک می‌توان آن ها را از زیر پوست بیرون آورد. پس از ایجاد برش، غده در اثر اندکی فشار دست یا لیپوساکشن خارج می شود.

درمان های طبیعی و خانگی برای از بین بردن غده چربی در باسن

با اینکه تاکنون پژوهش های دقیقی در رابطه با درمان های خانگی این نوع غده ها انجام نشده، اما با این وجود مجموعه روش های پیشنهادی زیر برای بهبود یا پیشگیری از ابتلا وجود دارد.

  1.  کاهش اضافه وزن، مطالعات بسیاری نشان می ‌دهند که رابطه مستقیمی میان چاقی و خطر بروز غده چربی وجود دارد و بیشتر مبتلایان افراد چاق و میانسال هستند.
  2. سرکه سیب حاوی اسید استیک است که طی آزمایشات انجام شده بر روی موش های چاق اثبات شده که استیک اسید از اجتماع چربی ها جلوگیری می کند و سوخت و ساز بدن را افزایش دهد. لذا با مصرف روزانه ‌ی ترکیبی از سرکه سیب، عسل و زنجبیل می توانید تا حدی از بروز غده های چربی زیر پوستی در بدن تان جلوگیری کنید.
  3. از مصرف چربی های ناسالم و فست فود خودداری کنید.
  4. از محصولات حاوی امگا 3 استفاده کنید، اسید های چرب امگا 3 موجب تقویت سیستم ایمنی بدن شده و جایگزین مناسبی برای چربی های ناسالم هستند.

سوالات متداول در مورد غده چربی در باسن

1-چگونه باید غده چربی باسن را از سایر غده ها تشخیص داد؟

غده های چربی، توده های زیر پوستی متحرک و نرمی هستند که در اکثر موارد اندازه ای کمتر از ۵ سانتی متر دارند اما مواردی با اندازه ۲۰ سانتی متر نیز گزارش شده است. این غده ها عموما خطر خاصی برای بدن ندارند. این غدد معمولا دردناک نیستند، بر خلاف آبسه مقعدی که دردناک است و ممکن است بیمار آن را با غده چربی اشتباه بگیرد.

2-چگونه غده چربی در باسن را درمان و به طور کامل از بین ببریم؟

بهترین روش درمان غده چربی در باسن که بدون عود بازگشت می باشد عمل جراحی غده چربی با لیزر است. این جراحی توسط متخصص جراحی و لیزر ماهر که به جای تیغ از لیزر پرتوان استفاده می کند انجام می شود.

3-اندازه ی رایج غده چربی در باسن چقدر است؟

غده چربی معمولا کوچک بوده و اندازه ای ما بین 1 تا 3 سانتی متر دارد. اما این یک آمار میانگین است و در برخی موارد توده هایی با اندازه های بزرگتر از حد معمول نیز گزارش شده است. پس از اندازه غده چربی نسبتا بزرگتر نترسید.

4-آیا غده چربی در باسن ممکن است تبدیل به غده ی سرطانی شود؟

خیر، غده های چربی در باسن سرطانی نیستند و در موارد بسیار نادری ممکن است یک غده چربی به سرطان تبدیل شود. اما با این وجود فیزیولوژی بدن انسان به گونه ای است که باز هم نمی توان به طور صد در صدی گفت که این توده ها، به هیچ عنوان به غده سرطانی تبدیل نمی شوند.

5-آیا وجود غده چربی در ناحیه باسن خطر ساز است و حتما باید جراحی شود؟

خیر، غده چربی در باسن معمولا هیچ مشکلی ایجاد نمی کند و عمدتا به دلیل مسائل زیبایی مورد جراحی قرار می گیرد. مگر در مواقعی که متخصص جراحی توده ایجاد شده را غده چربی تشخیص ندهد و نوع بیماری متفاوت باشد. مثلا هموروئید و آبسه مقعدی نیاز به درمان جدی تری نسبت به غده های چربی در باسن دارند.

author-avatar

درباره دکتر زهرا سعادتی

دکتر زهرا سعادتی متخصص جراحی عمومی و لیزر، اولین بانوی جراح که لیزر بیماری های نشیمنگاه در یک جلسه را به طور تخصصی و حرفه ای در ایران آغاز نموده اند. ایشان در سال 1378 موفق به دریافت بورد تخصصی از دانشگاه شهید بهشتی تهران شده اند و دوره های جراحی با لیزر پرتوان را ابتدا در روسیه و ترکیه و سپس در ایران سپری نموده اند. تلفن ثابت تماس با مطب با پیش شماره تهران 22761600 و 22766853 و شماره موبایل و واتساپ 09120052674

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *