کاهش درد و ناراحتی شقاق علاوه بر اینکه با حمام های آب گرم ، رعایت رژیم غذایی و غیره ممکن است با استفاده از دارو های موضعی نیز اتفاق خواهد افتاد. انواع پماد و شیاف برای درمان شقاق در ردیف این دارو ها قرار دارند که با استعمال آن ها بر ناحیه مقعد می توان تا حدی بر تسکین درد و رفع بیماری تاثیر گذاشت. دقت کنید مصرف بدون تجویز متخصص می تواند تاثیر منفی بر روند درمان شقاق بگذارد.
کرم ها و پماد هایی که برای درمان شقاق استفاده می شود. مانند لیدوکائین حاوی مواد بی حس کننده می باشد. این ماده می تواند تا حدی بر کاهش درد اثرگذار باشند. بهتر است این کرم ها طی پنج تا نهایتا هفت روز و نه بیشتر استفاده شوند چرا که می توانند به راحتی باعث ایجاد حساسیت شوند. زمان استفاده از این نوع پماد و شیاف برای درمان شقاق قبل از رفتن به سرویس بهداشتی و قبل از دفع مدفوع است.
اگر در ناحیه مقعد التهاب یا تورم وجود داشته باشد از انواع دیگری از پماد و شیاف برای درمان شقاق می توان استفاده کرد که حاوی دارو های استروئیدی هستند. این دارو های استروئیدی میزان التهابات را به طور قابل توجهی کاهش داده و به برطرف شدن تورم کمک می کنند. این دارو ها نیز نباید بیش از یک هفته مصرف شوند و بهتر است پس از هر بار دستشویی رفتن شسته شده و با به آرامی خشک شوند. پمادهای استروئیدی آنتی فیشر پوست را نازک می کنند و با مصرف بیش از اندازه یا نا به جا ممکن است وضعیت بیمار حادتر شود. بنابراین بدون معاینه پزشک از این دسته از پمادها به هیچ عنوان استفاده نکنید.
در صورت تجویز و استفاده از پماد گلیسریل تری نیترات (GTN) می توان عضلاتی را که در اطراف کانال مقعد قرار دارند (اسفنکتر مقعدی) را شل کرد. بدین ترتیب با افزایش جریان خون به ناحیه آسیب دیده می توان به تسریع روند بهبودی کمک کرد. همچنین درد و برخی از عارضه های دیگر نیز سریع تر درمان می شود. همچنین عارضه تنگی مقعد از بین خواهند رفت.
توجه داشته باشید که استفاده از پماد شقاق GTN ممکن است تنها در برخی موارد کمک کننده و تاثیرگذار باشد. برخی از تحقیقات نشان داده است که استفاده از این نوع پماد شقاق برای بیمارانی که دچار شقاق مزمن مقعد می باشند از هر ده نفر بر روی شش نفر جواب می دهد و این در حالیست که 5 نفر از ده نفری که به شقاق مبتلا می شوند خودبخود و با رعایت رژیم غذایی مناسب و تغییر سبک زندگی بهبود پیدا می کنند. در نتیجه می توان گفت میزان اثربخشی کمی از این پماد انتظار می رود.
بعضی از مطالعات نشان داده اند که پماد های دیگری نیز وجود دارند که سبب تحریک عضلات اسفنکتر مقعدی می شوند و در جهت بهبود و افزایش خون رسانی به این ناحیه اثرگذارند. برای مثال مسدود کننده های کانال کلسیم نمونه هایی هستند که بیماران در صورت عدم استفاده از پماد GTN می توانند آن ها را مصرف نمایند.
نیتروگلیسیرین یکی دیگر از انواع پماد شقاق می باشد که هم برای درمان شقاق حاد و هم برای درمان شقاق مزمن مورد استفاده قرار می گیرد. این پماد طوری طراحی شده است که با کاهش میزان فشار اسفنکتر مقعدی جریان خون را افزایش داده و سبب بهبودی خواهد شد.
جالب است بدانید که در حدود 50 درصد از آسیب های مقعدی ناشی از شقاق را می توان به راحتی با افزایش مصرف آب و فیبر کاهش داد و سپس به سراغ استفاده از پماد نیتروگلیسیرین رفت. استفاده از این نوع پماد در درمان شقاق با برخی عوارض جانبی نیز همراه است که شایع ترین آن سردرد می باشد.
توجه به این نکته مهم است که فرد باید در هنگام استفاده از انواع پماد و شیاف برای درمان شقاق به مصرف سایر دارو های روزمره خود از بابت سایر بیماری هایی که دارد نیز توجه کند تا تداخلات دارویی مشکلی به وجود نیاورد. بد نیست بدانید که میزان بازگشت مجدد شقاق در صورت استفاده از پماد نیتروگلیسیرین بیش از عمل جراحی می باشد
این دارو ها شامل دیلتیازیم و نیفدیپین هستند. این ها عملکردی مشابه پماد نیتروگلیسیرین دارند و کاهش فشار خون یکی از عارضه های جانبی آن ها می باشد. این دارو ها هم به صورت خوراکی و هم به صورت موضعی در دسترس می باشند اما عوارض جانبی پماد های موضعی بسیار کمتر است. بنابراین از پزشک خود بخواهید در حد امکان پمادهای موضعی را برای شما تجویز کنند.
ژل دیلتیازم برای درمان شقاق یا فیشر مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع ژل یا پماد، یکی از بهترین و مفید ترین انواع دارو هایی است که برای درمان این بیماری از آن استفاده می شود. البته نمی توان این ژل را به عنوان درمان قطعی بیماری شقاق معرفی کرد. اما استفاده از این ژل می تواند تا حدودی علائم این بیماری را کاهش دهد.
ژل دیلتیازم برای درمان شقاق یا فیشر به صورت موضعی می تواند مفید باشد. به عبارت دیگر این ژل فقط می تواند علائم بیماری را تا حدودی از بین ببرد. اما به طور کلی نمی تواند سبب بهبود این بیماری شود. بیمار باید از این نوع ژل روی محل بریدگی یا زخم خوردگی در ناحیه مقعد به صورت موضعی استفاده کند. این کار باعث کاهش علائم بیماری می شود. این در حالی است که درمان قطعی این بیماری شامل عمل جراحی یا لیزر می باشد.
شاید بپرسید که ژل دیلتیازم چگونه باعث کاهش علائم فیشر می شود؟ ژل دیلتیازم برای درمان شقاق یا فیشر، باعث می شود که اسپاسم عضلات در ناحیه ی مقعد کاهش یابد و فرآیند دفع مدفوع راحت تر صورت گیرد.
همه دارو ها در کنار اثرات مفیدی که برای درمان بیماری دارند، اثرات مخرب و عوارض جانبی نیز برای بیماران به دنبال دارند. در مورد این ژل نیز سردرد، سرگیجه و سوزش و خارش در ناحیه مقعد ممکن است اتفاق بیفتد.
در مورد مادران باردار یا در دوران شیردهی معمولا توصیه می شود از ژل دیلیازم استفاده نشود. بعلاوه در صورتی که بیمار به این ژل حساسیت نشان دهد، استفاده از آن نباید ادامه پیدا کند. در ضمن استفاده از آن پس از عمل جراحی شقاق توصیه نمی شود. به طور کل پمادهای شقاق بعد از جراحی شقاق کاربردی ندارند و در صورت نیاز کرم های ترمیم کننده تجویز می شود.
پماد رکتول نیز یک ترکیب گیاهی و موثر است که حاوی 5 درصد میرتل است. این پماد که از گیاه مورد تهیه می شود اغلب برای درمان شقاق و هموروئید به طور همزمان پاسخ می دهد. معمولا در مراحل اولیه بیماری تجویز می شود و اگر به آن حساسیت دارید می توانید آن را با ام جی یا ونوپلنت جایگزین کنید. پماد رکتول برای بیمارانی که تنگی مقعد شدید دارند توصیه نمی شود زیرا خاصیت قابض دارد. اما خاصیت ترمیم کننده، مسکن، بی حس کننده و ضد التهاب پماد رکتول برای درمان شقاق و هموروئید فوق العاده می باشد.
به طور معمول متخصص جراحی عمومی دارو و پماد شقاق را برای مصرف 10 روز تجویز می کند. همچنین توصیه های لازم در خصوص رژیم غذایی مناسب و تغییر سبک زندگی را به بیمار گوشزد می کند. اگر بهبودی حاصل نشد روش لیزر درمانی و در نهایت جراحی با لیزر شقاق را پیشنهاد می کند. در صورتی که جراحی شقاق توسط یک متخصص جراحی و لیزر با تجربه انجام شود عود و بازگشت شقاق به صفر نزدیک خواهد شد.
زگیل آبکی یا مولوسکوم کونتاژیوزوم نوعی عفونت ویروسی پوست است که توسط ویروسی به نام…
در گذشته امکان درمان فیستول مقعدی بدون جراحی امری کاملا غیر ممکن بود. زیرا فیستول…
بی اختیاری ادرار یکی از اختلالات رایج هم در بین مردان و هم زنان است.…
بی اختیاری ادرار به انگلیسی Incontinence یا نشت غیر ارادی ادرار جزء بیماری های شایع…
داروهایی که به صورت پماد برای شقاق عرضه می شوند نقش مهمی هم در کنترل…
کیست مویی (سینوس پیلونیدال) و زایمان سزارین دو موضوع متفاوت هستند، اما اگر زنی که…
اولین بانوی جراح تخصصی هموروئید و شقاق با لیزر در ایران. تمام مراحل با لیزر و توسط دکتر سعادتی انجام می شود. واتساپ 09120052674
نمایش دیدگاه ها
سلام من 66 سالمه چند ماه پیش بدنبال یک یبوست دچار شقاق شدم ودرد شدید مقعدی مدارا کردم جدیدا بدنبال یک روز اسهال دچار خونریزی شدم. که به دکتر جراح عمومی مراجع کردم بعد معاینه گفت شقاق کهنه است که عود کرده پماد دلیتاژل ولیدوکایین وقرص مسکن داد ولی اثر چندانی نداشته. ولی دوروز پماد ساختنی نیترو گلیسرین مصرف کردم خیلی ظاهرا بهترم. با توجه به اینکه من کلا یبوست ندارم ولی درد شدید هنگام اجابت اذیتم میکنه.