کولیت اولسراتیو یک بیماری التهابی مزمن روده بزرگ است که گرچه دوره بیماری طولانی است، اما موجب مرگ نميشود. با درمانها و رژیم غذایی مناسب، قابل کنترل است ولی درمان قطعی برای آن وجود ندارد.
کولیت اولسراتیو زمانی رخ ميدهد که سیستم ایمنی بدن به اشتباه میافتد. معمولاً حمله بیماری شبیه حمله سرماخوردگی است اما وقتی شخصی به UC مبتلا میشود، سیستم ایمنی بدناش غذا، باکتریهای خوب روده و سلولهایی که سطح روده بزرگ را پوشاندهاند، به عنوان مزاحم و عوامل بیماریزا تلقی میکند و در نتیجه گلبولهای سفید خون که وظیفه محافظت از بدن را به عهده دارند، به اشتباه به مخاط روده بزرگ حمله کرده و باعث التهاب و زخم در آنها میشوند. پزشکان هنوز دلایل قطعی ابتلاء به این بیماری را کشف نکردهاند، اما ممکن است ژنها در ابتلاء به این بیماری نقش داشته باشند. عوامل محیطی نیز میتوانند از جمله فاکتورهای ایجادکننده این بیماری باشند.
بیماری کولیت اولسراتیو دارای درجات و انواع مختلفی است. علائم و شدت آن در بازه زمانی مختلف تغییر مي يابند و ممکن است در یک دوره كم شده و يا ناپدید و غیر فعال شوند که به آن حالت «خاموشی» مي گويند و در دوره دیگری فعال شده و با شدت يافتن علائم، بیماری عود كند. شدت بیماری کولیت اولسراتيو، با توجه به نشانه های بيمار و تعداد اجابت مزاج روزانه از خفیف تا شدید به شكل زير درجه بندی مي شوند:
مهمترین مشخصه ابتلا به کولیت اولسراتیو، اسهال خونی است. سایر نشانه ها عبارتنداز:
نكته: کولیت اولسراتيو ميتواند علائمي شبيه بيماري كرون داشته باشد. اين یک بیماری خودایمنی است که سیستم ایمنی بدن به روده بزرگ حمله كرده و باعث التهاب روده میشود. کولیت اولسراتیو درراستروده شروع ميشود و ممکن است به تدریج در سراسر کولون(روده بزرگ) گسترش یابد، ولي بیماری کرون یک بیماری مزمن است كه میتواند در هر بخش از دستگاه گوارش از دهان گرفته تا مری و معده التهاب ايجاد کند و منحصر به روده بزرگ و راستروده نيست. بيماري کرون لايههاي دروني روده را درگير ميكند ولي در فواصل بافت درگير، نواحي سالم نيز مشاهده ميشوند ولي در بيماري كوليت اولسراتيو، ناحيه سالمي درفواصل نواحي درگير مشاهده نميشود.
درمان UC دو هدف اصلی را دنبال ميكند:
برای رسیدن به این اهداف ممکن است بيمار به ترکیبی از تغییر رژیم غذايي، دارو یا جراحی نیاز پيداكند.
1-آیا باید از مکمل های غذایی پروبیوتیک برای کولیت اولسراتیو موثر است؟
روده ها لوله های بلند طنابی شکلی هستند كه وظيفه ادامه هضم و جذب غذا و مواد مغذي را بر عهده دارند. روده بزرگ متصل به روده باريك و بين روده باريك و مخرج قرار دارد. راست روده يا ركتوم، قسمت انتهايي روده بزرگ و متصل به مقعد است. روده بزرگ نقش مهمي در جذب آب از مواد زائد و دفع مدفوع دارد. چنانچه پس از صرف غذا، شخص مكرراً دچار درد شكم، اسهال، خونريزي از مقعد شده، به كاهش وزن، تعريق شبانه يا تب عود كننده مبتلا شود، به يكي از بيماريهاي روده دچار شده است. گروهي از اختلالات هستند كه موجب به وجود آمدن التهاب رودهها ميشوند كه بيماري كرون و كوليت اولسراتيو ازآن دستهاند. تحقيقات حاكي از آن هستند که پروبیوتیکها میتوانند به درمان بيماريهايي از جمله کولیت اولسراتیو و انواع دیگر بیماری التهابی روده (IBD) کمک کنند.
2-آیا باید کولیت اولسراتیو را جراحی كنم؟ جراحی شامل چه مواردی است؟
اگر سایر روشهای درمانی مؤثر واقع نشوند یا UC شدید باشد، تنها روش درمان كوليت اولسراتيو، برداشتن روده بزرگ (کولکتومی) یا روده بزرگ و راست روده (پروکتوکولکتومی) از طریق عمل جراحی است.
3-آيا در بیماری کولیت اولسراتیو خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ وجود دارد؟
يكي از عوامل خطرساز ابتلاء به سرطان روده بزرگ، بیماری التهابی روده است که شامل بیماری کرون و کولیت زخمی(UC) است.
4-کولیت اولسراتیو چقدر جدی است؟
شواهد نشان داده اند که التهاب بلند مدت روده بزرگ می تواند منجر به دیسپلازی روده بزرگ (ايجاد سلول های غيرطبيعی جدارروده بزرگ و راست روده) و حتی سرطان مقعد شود.
5-چه وقت بايد برای کولیت اولسراتیو به پزشك مراجعه كنم؟
افرادی که تشخيص کولیت اولسراتيو(كوليت زخمي) را دريافت كردهاند، در صورت تشدید علائم باید به پزشک مراجعه کنند. تشديد علائم میتواند نشانه ای از عود بیماری باشد و درمان مناسب می تواند به کنترل التهاب منجر شود.
زگیل آبکی یا مولوسکوم کونتاژیوزوم نوعی عفونت ویروسی پوست است که توسط ویروسی به نام…
در گذشته امکان درمان فیستول مقعدی بدون جراحی امری کاملا غیر ممکن بود. زیرا فیستول…
بی اختیاری ادرار یکی از اختلالات رایج هم در بین مردان و هم زنان است.…
بی اختیاری ادرار به انگلیسی Incontinence یا نشت غیر ارادی ادرار جزء بیماری های شایع…
داروهایی که به صورت پماد برای شقاق عرضه می شوند نقش مهمی هم در کنترل…
کیست مویی (سینوس پیلونیدال) و زایمان سزارین دو موضوع متفاوت هستند، اما اگر زنی که…
اولین بانوی جراح تخصصی هموروئید و شقاق با لیزر در ایران. تمام مراحل با لیزر و توسط دکتر سعادتی انجام می شود. واتساپ 09120052674
نمایش دیدگاه ها
من مدتی ست تقریبا یکساله دچار خونریزی روشن از رکتوم همراه با مخاط شدم و مدفوعم همیشه یا سیاه این قیر یا زرد یا قرمزه بعضی وقتا هم نرماله به شدت وزن کم کردم از بیست و سه کیلو راه میرم شکن درد شدید میگیرم بار بلند میکنم هم همینطور دیگه تو کارهای روزانه منزل واقعا دنبال مستخدم هستم بعد از مدفوع دلدرد میگیرم هم معدم هم روده استعلام نوسان داره یکوقتا خیلی زیاده یکوقتا بدون اشتهام وقتی حموم میرم یا سرما بهم میخوره دلدرد هام وحشتناک میشن یکی از کلیه هام هم دچار التهاب ضعیف شده به سر یجات شکمم حساس شده وقتی دست به شکمم میزنم یک قسمت روده انگار زخم باشه حساس میشه یک قسمت فقط درد شدید میگیره دست میزنم حالت تهوع هم گاهی دارم دردهای معده و روده به پهلو و پشتم میزنن آروق بدبو و مدفوع بدبو دارم ولی باد شکم اصلا ندارم تیروییدم قبلاً خیلی پرکار بود الان یکسالع کمکار شده خیلی دکتر رفتم سونو شکم و لگن نوشت با مدفوع و خون کمخونی شدید داشتم و سیستم ایمنی هم اومده بود پایین همیشه خستگی شدید دارم و رنگ پوستم زردو کبود شده توی آزمایش مدفوعم هیچ مخاط و مدفوعی ندیدن فقط گفتن مدفوعی نرمه سونوی شکمم کبد و طحال و همه سالم بودن ولی نوز سونو یا آندوسکوپی معده یا روده ندادم دوتا کیست هپو اکوی پنج سانتی هم ما لگنمو گرفته یک دکتر میگه از تخمدانها یک دکتر میگه آندومتریوز هم در صورتی که من مشکل آندروژن بالا دارم موی زاید و آکنه و پهنی اندام بالاتنه که ربطی فکر نمیکنم به آندومتریوز داشته باشه من برعکس مشکل آندروژن بالا دارم واقعا این علایم سرطان هست کولیت هست کولون هست یا عفونت گوارشی هر متخصصی یک نظر میده یکی میگه عفونتهای یکی میگه سرطان یکی میگه کولیت یکی میگه کولون من واقعا خسته شدن هرچی سرکه و سیر میخورم که شاید عفونت باشه خوب سه انگار مقاومت به درمان داره گوارشم آنتی بیوتیک هم خویش نمیکنه
از یک متخصص آنکولوژی هم بخواهید که تست های تشخیص سرطان را برای شما تجویز کنند.
سلام خانم دکتر من ۱۰ سال درگیر کولیت اولسرا هستم
اولا خیلی سختی کشیدم بعد ۳ سال تحت نظر دکتر متخصص بودم خوب شدم ولی دیگه کلا قطع کردم دارو رو و دکتر نرفتم الان بعد هفت سال عود کرده و دوبار شدید خونریزی داشتم دارو ها جواب نمیده چیکار کنمبه نظرتون میشه راهنمایی کنید ایا میشه هنگام کولونسکپی زخماهارو با لیزر برداشت ؟؟؟؟
مسلما با خوددرمانی به نتیجه نمی رسید و لازم است مجدد دارو مصرف کنید. هرچه سریعتر به متخصص مراجعه کنید و درمان تخصصی را آغاز کنید میزان عوارض کمتر خواهد بود.
سلام من سه چهار ساله کولیت دارم تحت درمان هستم میخواستم معافیت پزشکی بگیرم واس سربازی گفتن باید کولونوسکوپی بشی و حتمن باید مریضیت عارضه داشته باشد.خاستم بدونم من ک تحت درمانم خونریزی اینا هم ندارم در کولونوسکوپی کولیت مشخص میشه که من کولیت دارم یا باید قرصامو نخورم خونریزی داشته باشم بدونن ک کولیت دارم
من در مورد معافیت سربازی متخصص نیستم اما اگر خونریزی داشته باشید مسلما شانس شما بیشتر خواهد بود. :)
سلام من ۳۳ سال سن دارم و چند سالیه درگیر این بیماری هستم کل روده بزرگ من زخم و هرروز خون زیادی ازم میره و بعضی وقتا که دارو مصرف میکنم خوب میشم اما همین که استرس شدید بهم وارد میشه دوباره خون ریزی شدید می گیرم و بدن خیلی ضعیف شده آیا این بیماری خیلی خطرناکه ؟
این بیماری خطرناک نیست و بهتر است وضعیت مقعد نیز توسط متخصص بررسی شود که اگر خونریزی به دلیل شقاق یا فیشر مقعدی باشد برای شما پماد آنتی فیشر تجویز شود. زیرا بیماران گوارشی بسیار مستعد ابتلا بیماری های ناحیه مقعد می باشند.