کیست پیلونیدال در مردان یا کیست مویی در مردان یک بیماری پوستی بسیار شایع در مردان است که باعث ایجاد عفونت های مزمن در پوست بیمار می شود. خود کلمه پیلونیدال از دو بخش با ریشه لاتین pilus به معنی مو و nidus به معنی آشیانه برداشته شده است، از این رو به این بیماری آشیانه مو نیز گفته می شود که شامل حفره یا حفراتی در زیر پوست می باشد.
در برخی از موارد کیست مویی در مردان، عفونت نیز وجود دارد و به صورت ترشحات عفونی بد بو و چرکی خود را نشان می دهد که در لایه های زیرین پوست قرار گرفته و به صورت آبسه دیده می شوند. این آبسه ها در برخی موارد از طریق ایجاد سینوس و سوراخ پوستی به بیرون ترشح می شوند. به عبارت ساده تر کیست مویی در مردان شامل یک کیسه کوچک پوستی حاوی مو می باشد که ممکن است عفونی نیز باشد. توجه کنید که بهترین روش درمان کیست مویی پایین کمر عمل جراحی کیست مویی با لیزر پرتوان و به روش بسته می باشد.
کیست مویی در مردان در جنگ جهانی دوم به نام بیماری رانندگان جیپ معروف بود، زیرا مبتلایان این بیماری جزو رانندگانی بودند که به مدت طولانی در یک جا می نشستند و مجبور بودند زمان زیادی را رانندگی کنند که باعث تعریق و مساعد شدن ایجاد بیماری می شد. سینوس مویی در اکثر اوقات به صورت یک منفذ پوستی کوچک در قسمت انتهایی کمر ایجاد می شود و چیزی جز یک فرورفتگی حاوی چند موی پیچیده نیست. این سینوس معمولا دارای آبسه ای می باشد که از طریق مجاری باریکی به سطح پوست راه پیدا می کنند که به این مجاری سینوس گفته می شود.
باید متذکر شد که بیماری کیست مویی در مردان در بیشتر اوقات به شکل یک آبسه حاد یا سینوس تخلیه شونده در ناحیه ساکرو کوسیکس بروز می کند، در این بیماری یک کیست بافتی که دارای نسج گرانولاسیون، توده های مویی و فیبروز هستند، وجود دارد.
از گذشته تا به امروز کیست مویی در مردان بسیار شایع تر می باشد. یک از علل آن تفاوت های هورمونی در دو جنس زن و مرد است. همچنین میزان موی بدن خانم ها در مقایسه با آقایان کمتر است. و در مقابل پر مو بودن آقایان و عوامل شغلی و غیره عواملی هستند که باعث افزایش احتمال ابتلا می شوند. در حالت کلی طبق آمار میزان ابتلای آقایان به کیست مویی از خانم ها بیشتر می باشد. علائم کیست مویی در هر دو جنس به یک شکل می باشد.
به طور معمول سن ابتلا به بیماری کیست مویی در مردان بیشتر در سنین 18 تا 40 سال می باشد اما امکان ابتلا افراد ۱8 تا 26 سال بسیار بیشتر از دیگران می باشد، به نحوی که در این رده سنی از هر صد هزار نفر، ۲۶ نفر به کیست مویی دچار می شوند. در این سنین به دلیل مساعد بودن شرایط ایجاد بیماری، افراد بیشتر به آن مبتلا می شوند.
امکان بروز کیست مویی در مردان در نقاط مختلف بدن و از جمله در مناطقی که دارای موهای پر پشت و ضخیم می باشد، وجود دارد. شایع ترین محل ابتلا به کیست مویی در مردان قسمت تحتانی ستون فقرات در ناحیه ساکروم و یا انتهای ستون فقرات و صورت آنها است و در خانم ها زیر بغل و ناحیه تناسلی و سپس ناحیه انتهای کمر بیشتر مبتلا می شوند، همچنین احتمال بروز سینوس پیلونیدال در ناحیه ناف نیز وجود دارد. ایجاد کیست مویی در مردان در قسمت تحتانی ستون فقرات و در ناحیه ساکروم و یا دنبالچه، هیچ ارتباطی به ستون فقرات یا کانال نخاعی ندارد. این انواع کیست مویی معمولا به دلیل وجود اصطکاک زیاد این ناحیه با لباس و رویش موهای ضخیم بروز می کند.
علائم کیست مویی در مردان در مراحل ابتدایی هیچ نشانه ای ندارد، به گونه ای که حتی شخص از وجود بیماری اطلاع نخواهد داشت، و در صورت عدم بروز عفونت،این بیماری با هیچ علامت خاصی همراه نخواهد بود و شاید تنها هنگام لمس پوست ناحیه، توده ای سفت و قابل لمس را احساس کند، اما در صورت بروز عفونت بیمار با علائم زیر به پزشک مراجعه می نماید:
این بیماری را می توان بر اساس علائم فردی به دو دسته حاد و مزمن تقسیم بندی کرد.
هنوز دلیل اصلی بروز بیماری کیست مویی در مردان به طور کامل مشخص نشده است اما به طور کلی امکان ابتلا به بیماری سینوس مویی یا پیلونیدال در افراد پر مو و افرادی که مجبور به نشستن طولانی مدت هستند، بیشتر است. همچنین عوامل زیر نیز می تواند در بروز این بیماری موثر باشد:
همان گونه که می دانیم در بیماری کیست مویی در مردان عوامل متعددی می تواند باعث پیشرفت و یا عود مجدد بیماری شود. ازجمله این عوامل:
اصول اولیه درمان کیست مویی در مردان شامل از بین بردن دائمی موهای زائد و تخلیه کیست و مصرف آنتی بیوتیک برای کنترل موقت عفونت و آبسه کیست مویی می باشد. از آنجایی که مردان دارای موهای ضخیم می باشند به آنها توصیه می شود به جای اصلاح و تراشیدن مداوم موهای این ناحیه از لیزر موهای زائد بهره ببرند.
در مواقعی که کیست مویی بزرگ شده است و سطحی نمی باشد توصیه به جراحی یا لیزر کیست مویی به منظور تخلیه کامل بافت می شود. عمل جراحی کیست مویی به دو روش باز و بسته انجام می شود. از آنجایی که جراحی بسته کیست مویی با لیزر پرتوان کوتاهترین دوره نقاهت را دارد و مشکلات و هزینه های مراقبت جراحی باز را ندارد اکثر بیماران و پزشکان تمایل به درمان کیست مویی به این روش دارند.
اگر کیست مویی در مردان درمان نشود عوارضی مثل فیستوله شدن زخم و انتشار کیست را به دنبال خواهد داشت. این وضعیت می تواند مزاحمی برای زندگی بیمار باشد. همچنین عفونت و آبسه کیست مویی می تواند به حدی دردناک شود که بیمار را زمین گیر کند. همچنین در موارد نادر عفونت کیست وارد خود شده و منجر به شوک و در نهایت مرگ بیمار می شود.
برای درمان کیست مویی به یک متخصص جراحی عمومی و لیزر با تجربه مراجعه کنید تا درکوتاهترین زمان ممکن بهترین نتیجه را از درمان بگیرید.
زگیل آبکی یا مولوسکوم کونتاژیوزوم نوعی عفونت ویروسی پوست است که توسط ویروسی به نام…
در گذشته امکان درمان فیستول مقعدی بدون جراحی امری کاملا غیر ممکن بود. زیرا فیستول…
بی اختیاری ادرار یکی از اختلالات رایج هم در بین مردان و هم زنان است.…
بی اختیاری ادرار به انگلیسی Incontinence یا نشت غیر ارادی ادرار جزء بیماری های شایع…
داروهایی که به صورت پماد برای شقاق عرضه می شوند نقش مهمی هم در کنترل…
کیست مویی (سینوس پیلونیدال) و زایمان سزارین دو موضوع متفاوت هستند، اما اگر زنی که…
اولین بانوی جراح تخصصی هموروئید و شقاق با لیزر در ایران. تمام مراحل با لیزر و توسط دکتر سعادتی انجام می شود. واتساپ 09120052674