آبسه

تشخیص آبسه مقعدی

تشخیص آبسه مقعدی

آبسه مقعدی بیشتر به وسیله معاینه فیزیکی تشخیص داده می شود. پزشک موارد زیر را در معاینه آبسه مقعدی مورد توجه قرار می دهد:

  • معاینه گره های سطحی و واضح
  • قرمزی
  • تورم
  • احساس درد در ناحیه مقعد بیمار

ممکن است در برخی افراد علائم قابل توجهی از وجود آبسه مقعدی در اطراف مقعد مشاهده نشود.  اما تمامی بیماران با شکایت از درد زیاد مراجعه می کنند.

تشخیص آبسه مقعدی

علل آبسه مقعدی

گاها آبسه های دورانی از غده های اطراف مقعد ایجاد می شوند. گاهی هم آبسه های دورانی از پوست آلوده ای که مجاور مقعد قرار دارد ایجاد می شود.

گاهی این غده ها باعث ایجاد عفونت باکتریایی می شوند. وقتی که غده ای با چرک پر می شود، ممکن است به سمت داخل بدن باز شده و در نتیجه محتوای آلوده آن در فضای اطراف مقعد و رکتوم ترشح می شود. این چرک باعث می شود بوی بدی ایجاد شود یا اینکه چرک در فضای اطراف مقعد و رکتوم جمع شود. ممکن است آبسه علاوه بر اینکه بزرگ می شود، باعث ایجاد درد و تب و مشکلات حرکات روده ای شود.

احتمال ابتلای برخی بیماران به آبسه مقعدی جانبی و دورانی بیشتر است. از جمله این بیماران می توان به کسانی که دارای شرایط جسمی زیر هستند اشاره کرد:

  • بیماران مبتلا به دیابت
  • بیماری کرون
  • ایدز یا عفونت HIV با تعداد کم گلبول های سفید خون
  • افرادی که داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی بدن مانند استروئیدها (متیل پردنیزولون، پردنیزون) مصرف می کنند.
  • کسانی که برای سرطان شیمی درمانی می شوند.
  • زنان باردار
  • بیماری های مقاربتی
  • شکاف مقعدی
  • قرار دادن جسمی خارجی در مقعد

چه زمانی مشکوک به داشتن آبسه مقعدی می شوید؟

برای اینکه فرد به وجود آبسه مقعدی مشکوک شود و به پزشک مراجعه کند باید علائم مربوط به این بیماری را بداند. چند نمونه از علائم مربوط به آبسه مقعدی جانبی و دورانی در ادامه آورده شده است:

  • درد در قسمت های مقعد و باسن
  • تب
  • وجود توده در ناحیه مقعد
  • حرکت های دردناک روده ای
  • درد در قسمت پایین شکم
  • تورم در ناحیه باسن یا مقعد
  • عرق شبانه
  • مجرای چرکی در نزدیکی مقعد
  • خستگی

در صورت داشتن علائم زیر فورا به اورژانس بیمارستان مراجعه کنید:

  • تب یا لرز شدید
  • درد قابل توجه و شدید در مقعد
  • استفراغ مداوم
  • عدم توانایی در حرکت روده یا حرکات دردناک روده ای
  • خونریزی شدید

اقدامات لازم جهت تشخیص آبسه مقعدی

برای تشخیص کامل باید به متخصص جراحی عمومی مراجعه شود. پزشک متخصص در مورد وضعیت بیمار سوال می پرسد. ممکن است بیماران از حرف زدن در مورد جزئیات بیماری خجالت بکشند ولی توجه داشته باشید که تمام پرسنل پزشکی موظف هستند که اسرار محرمانه بیماران را حفظ کنند. پاسخ صحیح و صادقانه به سوالات متخصص جراحی عمومی به مراقبت و درمان بهتر بیمار کمک خواهد کرد.

بعضی وقت ها تشخیص ابتلا به آبسه مقعدی کاملا واضح است اما این تشخیص همیشه آسان نیست. گاهی ممکن است آبسه مقعدی همراه با فیستول باشد. در این موارد پیچیده برای تشخیص، ممکن است هرکدام از موارد زیر لازم باشد:

  • آزمایش خون و ادرار
  • آزمایش های تصویر برداری ویژه ای مثل اشعه ایکس، سی تی اسکن، ام آر آی و سونوگرافی

داروهایی مثل استامینوفن (تیلنول و سایر داروهای مشابه) ممکن است برای کنترل تب و درد کمک کننده باشند.

اگر آبسه خود به خود باز شود، ممکن است باعث آزاد شدن چرک و شاید تسکین موقت درد و تب شود. البته باید توجه کنید که هنوز هم لازم است آبسه توسط یک متخصص جراحی معاینه شود.

لطفا دقت کنید که اگر علائم مربوط به آبسه مقعدی با مراقبت های شخصی در منزل بهبود پیدا کند، باز هم بیمار ملزم است برای مراقبت های پزشکی اقدام کند. آبسه مقعدی حتما باید توسط پزشک متخصص جراحی تشخیص و درمان شود؛ زیرا این آبسه ها به ندرت با مراقبت های شخصی درمان می شوند.

برای جلوگیری از عوارض آبسه مقعدی یا عود آبسه مقعدی پس از درمان آن، بسیاری از افراد مبتلا به این آبسه، به درمان های ویژه و خاص پزشکی توسط پزشک متخصص به جای درمان های خانگی نیاز دارند. بهترین روش درمان این بیماری لیزر آبسه مقعدی می باشد.

سوالات متداول تشخیص آبسه مقعدی

1-تفاوت آبسه مقعدی با هموروئید در چیست؟

برخی بیماران هموروئید و آبسه مقعدی را با هم اشتباه می گیرند. معمولا آبسه مقعدی یک بیماری حاد است که درد بسیار زیادتری نسبت به هموروئید دارد. اما هموروئید یک بیماری مزمن است که به مرور زمان منجر به احساس درد می شود. در برخی موارد بیماران مبتلا به آبسه مقعدی با علامت تب مراجعه می کنند.

2-آیا ممکن است که هموروئید تبدیل به آبسه مقعدی شود؟

معمولا این وضعیت در بیماران مبتلا به هموروئید ترومبوزه بروز می کند. پاکه هموروئید عفونی شده و در نهایت منجر به بروز آبسه مقعدی همراه با تب و درد شدید می شود. این بیماران به طور اورژانسی به پزشک مراجعه می کنند.

3-علت ترشحات بد بو هنگام اجابت مزاج چیست؟

معمولا این ترشحات که همراه با درد می باشند نشانه ای از عفونت و حتی آبسه مقعدی اند. گاها ترشحات بوی ماهی می دهند و ممکن است همراه با خون باشند. رنگ این ترشحات عفونی شفاف نیست و به رنگ سفید، زرد و یا سبز و صورتی می باشند.

4-آیا تشخیص آبسه مقعدی با معاینه امکانپذیر است؟

در اکثر مواقع بیمار مبتلا به آبسه مقعدی با درد و تب شدید مراجعه می کند. متخصص جراحی عمومی به محض مشاهده بیمار آبسه مقعدی را تشخیص می دهد. در این مواقع نیازی به عکسبرداری و اقدامات تشخیصی دیگر نیست. بیمار سریعا برای تخلیه و درناژ آبسه مقعدی آماده می شود.

author-avatar

درباره دکتر زهرا سعادتی

دکتر زهرا سعادتی متخصص جراحی عمومی و لیزر، اولین بانوی جراح که لیزر بیماری های نشیمنگاه در یک جلسه را به طور تخصصی و حرفه ای در ایران آغاز نموده اند. ایشان در سال 1378 موفق به دریافت بورد تخصصی از دانشگاه شهید بهشتی تهران شده اند و دوره های جراحی با لیزر پرتوان را ابتدا در روسیه و ترکیه و سپس در ایران سپری نموده اند. تلفن ثابت تماس با مطب با پیش شماره تهران 22761600 و 22766853 و شماره موبایل و واتساپ 09120052674

8 دیدگاه برای “تشخیص آبسه مقعدی

  1. Avatar photo صالحی گفت:

    باسلام، درحدود سه ماه پیش درد و تورم در ناحیه مقعدایجاد شد که بعد از دو روز خود به خود چرک داخل آن تخلیه شد ودرد والتهاب آن بعد ازتخلیه بهبود یافت وبعد از ۴ یا ۵ روز که هر از چندی بافشار برروی آن چرکها تخلیه شد و کلا خوب شد، ولی الان در حدود یک هفته دوباره ازهمان محل به اندازه جوش کوچک چرکی خیلی کم خارج میشود هر یک روز درمیان تقریبا.
    که هیچ گونه درد والتهاب وخونریزی ندارد
    به نظرتون چه کاری انجام بدم؟
    آیا باید دارو مصرف کنم،؟
    عمل نیاز هست؟

    1. به هیچ عنوان آبسه مقعدی را دستکاری نکنید. 50 درصد آبسه ها تبدیل به فیستول می شوند و مجدد عود می کنند. هرچه سریعتر برای درناژ و تخلیه اصولی آبسه به متخصص مراجعه کنید احتمال عود و عارضه دار شدن آن کمتر می شود. حتما به یک متخصص جراحی عمومی و لیزر مراجعه کنید.

    2. Avatar photo عقیل گفت:

      خانم دکتر من با مبلغ بسیار پایینی تخلیه آبسه را انجام دادم. خون ریزی در حد لک داشتم. به نظر شما نیاز به جراحی در اتاق عمل دارم؟

      1. احتمالا یک تخلیه سرپایی آبسه در مطب داشته اید. اگر آبسه مقعدی سطحی باشد و جراح تشخیص بدهد که تخلیه سرپایی کافی است نیازی به جراحی نیست. اما اگر آبسه عمقی باشد این تخلیه برای کاهش درد شما انجام شده است و لازم است در مرکز جراحی یا بیمارستان جراحی کامل آبسه و تخلیه آن را انجام دهید.

  2. Avatar photo جواد گفت:

    سلام وقت بخیر خانم دکتر
    چند سالی است که در باسن سمت راست یه چیز سفت اندازه یه گردو به طول ۵ سانتیمتر بوجود آمده اوایل درد نداشت تا این چند وقت پیش دردش به پا و کمرم میزد بنده نیز به دکتر جراح مراجعه کردم و بعد از جواب سنوگرافی که نوشته بود علائم آبسه مقعدی مشاهده نگردید و یه توده عضلانی که اطرافش هم کلسیم بوجود آمده که در آخر جواب دکترجراح این بود که چون تو قسمت عصب رشد کرده نمیشه کاری کرد وخطرناکه
    عاجزانه راهنمایی کنید دردش به پا و کمرم میزنه
    بنده در شهرستان می باشم
    باتشکر

    1. از یک فوق تخصص جراحی کولورکتال وقت ویزیت بگیرید.

  3. Avatar photo زارع گفت:

    باسلام
    حدود ۱ ماهه در نزدیکی مقعد احساس درد دارم که هراز گاهی دردش شدید یا کم میشه البته بیشتر موقع نشستن و حس میکنم یه چیزی زیرم مونده هرچی بررسی میکنم تغییر شکل محسوسی حس نمیکنم ولی حالت سفتی داره چه عارضه ای می‌تونه باشه و اینکه بابیمه آتیه سازان حافظ قرارداد دارید؟

    1. احتمالا به هموروئید خارجی مبتلا شده اید و لازم است معاینه شوید. به ناحیه مقعد فشار نیاورید و برای نشستن از بالش نرم استفاده کنید. متاسفانه با بیمه ها قرارداد نداریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *